Европейският механизъм за финансова стабилност обяви Гърция в неплатежоспособност, но без от това да произтичат непосредствени последици

Съветът на директорите на Европейският механизъм за финансова стабилност (фонда EFSF), базиран в Люксембург, обяви днес в специално изявление, че си запазва правото да поиска преждевременно погасяване на отпуснатите на Гърция заеми, след като на 30-и юни страната се оказа в "просрочие" по нейни задължения към МВФ за около 1,55 млрд. евро.

Фондът EFSF е най-големия гръцки кредитор, като до този момент е отпуснал на властите в Атина заеми по три различни програми за над 140 млрд. евро.


След като Управляващият директор на МВФ е уведомил официално Изпълнителния съвет на МВФ за пропуснатото гръцко плащане на 30-и юни, това пропуснато плащане означава за Гърция "Събитие дефолт" (изпадане в неплатежоспособност), според финансовите споразумения на фонда EFSF с Гърция, се посочва в изявлението на Европейския механизъм за финансова стабилност.

В съответствие с препоръка от страна на главния изпълнителен директор на фонда EFSF Клаус Реглинг, Съветът на директорите Европейския механизъм за финансова стабилност реши да не поиска незабавно погасяване на отпуснатите на Гърция кредити, но в същото време EFSF не се оказва и от правото си да действа.

Чрез днешното решение EFSF запазва всичките си опции отворени, като Фондът посочи, че ситуацията ще се следи непрекъснато и той ще обмисля редовно своята позиция.

Шефът на EFSF Реглинг заяви: Европейският механизъм за финансова стабилност е най-големият кредитор на Гърция. Това днешно решение за "Събитие дефолт" е повод за дълбока загриженост. Това означава нарушаване на ангажимента, поет от Гърция за честно изпълняване на финансовите задължения към всички нейни кредитори и отваря вратата за тежки последствия за гръцката икономика и за гръцкия народ. Фондът EFSF ще се координира отблизо с държавите - членки от еврозоната, Европейската комисия и МВФ за бъдещите си действия.

Засегнатите от днешното решение на EFSF фонда заеми към Гърция са за 109,1 млрд. евро според споразумение Master Financial Assistance Facility Agreement, за още 5,5 млрд. евро според споразумение Bond Interest Facility Agreement и за още 30 млрд. евро според споразумение Private Sector Involvement Facility Agreement – или общо за 144,6 млрд. евро.

Гръцкото неплащане обаче не оказва никакво влияние върху капацитета на фонда EFSF да погаси своите облигационери (притежателите на емитирани от фонда облигации), тъй като инвеститорите знаят, че облигациите, които са емитирани от EFSF, се ползват със солидна гаранционна структура.

Съветът на директорите на EFSF се състои от заместник-министрите на финансите и висши служители на всяка държава-членка на този фонд, като той се председателства от Ханс Вилбрийф – генерален ковчежник в Министерството на финансите на Холандия.

Днешната препоръка на Клаус Ринглинг е "най-малкото зло" от оставащите две други опции – отказване на дълга или изискване за неговото незабавно погасяване, което би довело до официален фалит на Гърция и до огромни принудителни загуби за правителствата на страни-членки на еврозоната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10