Най-големите държавни банки в Китай бяха ангажирани в спасението на капиталовите пазари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Огромният мащаб на интервенциите на китайското правителство, чиято цел беше да предотврати разпродажбите на капиталовите пазари, беше разкрит от доклади, показващи, че най-големите държавни банки са осигурили еквивалента на повече от 200 милиарда долара, за да подкрепят акциите на борсата.

Много повече, отколкото преди беше разкрито, финансирането на държавната финансова агенция подчертава чувството на спешни мерки, с които официалните лица са атакували заплахата за финансовата система и за по-широката икономика, докато капиталовият пазар пропадаше по-рано през месеца.

Индексът Shanghai Composite загуби повече от 1/3 от стойността си за само три седмици, падайки от седемгодишен връх в средата на юни до дъно на 9 юли. След това пазарът нарасна и възстанови 17%. Размерът на идващата подкрепа от държавата обаче хвърля сянка на съмнение дали ралито ще продължи без подкрепата на правителството.

Последните цифри разкриват, че големите държавни банки през последните седмици са заели общо 1.3 трилиона юана (около 209 милиарда долара) на Финансовата корпорация на китайски ценни книжа, която ги е предоставяла на брокерски фирми да инвестират в акции и да купуват дялове от съвместните фондове.

Операцията наподобява хода на властите в Хонконг през 1998 година в подкрепа на местния пазар, когато те купиха 11% от индекса "Хенг Сенг", като финансирането дойде от теглене на средства от валутните резерви.

Китайската финансова корпорация беше създадена през 2011 година, за да заема средства на брокерите търгуващи с ценни книжа, за да се подкрепи марджиновото заемане на инвеститорите в акции. При срива на акциите обаче правителството ангажира корпорацията като управляваща инжектирането на спасителни фондове в капиталовия пазар. Последните доклади показаха, че най-големите търговски заемодатели в страната са били основен източник на финансиране от финансовата корпорация.

"Кайджинг", добре познато китайско списание за финанси, съобщи в петък, че шестият най-голям държавен заемодател, Китайската търговска банка, е осигурила най-големия заем в размер на 186 милиарда юана.

Петте най-големи банки – Китайската индустриална и търговска банка, Китайската строителна банка, Китайската земеделска банка, Китайската банка и Банката за комуникации – са осигурили всяка по над 100 милиарда юана. Общо 17 банки са дали междубанкови заеми на стойност около 1,3 трилиона юана до 13 юли.

Китайската централна банка преди казваше, че активно помага на финансовата корпорация при постигането на ликвидност посредством междубанкови заеми, издаване на облигации и други методи. По-късно централната банка потвърди, че е давала заеми директно на корпорацията без да уточни за каква сума става дума.

Към инжектирането на средства на пазара регулаторите приеха и други интервенции, включително временна забрана на продажби от основните акционери. Това е ангажимент, поет от държавните брокери и компании за финансиране, посредством което предоставят собствения си капитал в подкрепа на пазара.

Наскоро финансовата корпорация издаде и облигации на стойност 800 милиарда юана, които пусна на междубанковия пазар, където търговските банки са най-големите инвеститори.

Според статията в "Кайджинг" Централната банка се е опитвала да минимизира директната си роля при заемането на средства на финансовата корпорация, предпочитайки да разчита на търговските банки да осигурят финансите за спасението на капиталовия пазар.

Бул Тренд Трейдър 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10