Швейцарската централна банка отчете загуби за цели 50,1 млрд. франка през първото полугодие на 2015-а

Централната банка на Швейцария отчете загуби за 50,1 млрд. франка през първото полугодие на 2015 година, тъй като поскъпването на местната валута спрямо еврото причини сериозни загуби от активите на банката в единната европейска валута.

През януари Швейцарската национална банка (ШЦБ) шокира финансовите пазари, като се отказа от наложения преди три години т.нар. "праг на търпимост" от 1,20 франка за едно евро. Но от тогава насам ШЦБ многократно интервенира на валутния пазар, за да ограничи поскъпването на местната валута спрямо еврото, което доведе до солидно увеличение на нейните валутни резерви в обезценяващата се единна европейска валута.

Част от солидните загуби на банката през първото полугодие се дължат и на негативните ценови развития на златото. Преди седмица цената на благородния метал удари 5 и 1/2 годишно дъно от 1077 долара за тройунция – най-ниско ниво от февруари 2010 година.

През първото полугодие загубите на ШЦБ от нейните валутни резерви, които са предимно в евро, е в размер на 47,2 млрд. франка, докато загубите от златните резерви са в размер на 3,2 млрд. швейцарски франка.

Днешните финансови резултати на ШЦБ са факт, след като през април Централната банка отчете най-солидните в историята тримесечни загуби и представляват предупреждение за нейните акционери, които включват федералното правителство и отделните кантони в Швейцария.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10