Драги спря възходящата корекция на еврото на валутния пазар

Единната европейска валута се върна под 1,0700 долара, след като сутрешно изказване на председателя на ЕЦБ Марио Драги спря двудневна възходяща корекция на еврото.

На конференция във Франкфурт Драги даде ясно да се разбере, че Европейската централна банка е готова да действа бързо, за да даде тласък на анемичната инфлация в еврозоната, подчертавайки, че наличните финансови инструменти включват както възможни промени на програмата за изкупуване на активи, известна като "количествени улеснения", така и евентуално понижение на отрицателната ("наказателна") депозитна лихва.

Днешното изказване на Драги представлява най-силен намек, че на заседанието на 3-ти декември ЕЦБ ще представи свежи стимулиращи мерки, които да предотвратят по-нататъшен спад на инфлацията далеч под целевото ниво на банката от малко под 2 процентни пункта.

В същото време немската статистика Destatis отчете по-голямо от очакваното поредно понижение на производствените цени в Германия през октомври, потвърждавайки по този начин липсата на сигнали за зараждащ се инфлационен натиск във водещата икономика в еврозоната и респективно в целия регион. Тези слаби данни засилват опасността от ново навлизане на еврозоната в дефлация и допълнително подсилват спекулативните очаквания, че на заседанието си на 3-ти декември ЕЦБ може да предприеме нови стимулиращи мерки.

Всичко това се отрази неблагоприятно на единната европейска валута и днес тя се понижава с 0,55% към 1,0664 долара, след като вчерашно прибиране на печалби от "дълги" доларови позиции позволи на еврото да поскъпне до най-високо ниво през настоящата седмица около 1,0764 долара.

Еврото парира част от своята възходяща корекция и спрямо британската лира, отправяйки отново поглед към нейното тримесечно дъно от 18-и ноември около 0,6980 паунда. Единната валута се понижава с 0,52% и спрямо японската валута, падайки към дъно за текущата седмица от 131,07 йени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25