Швейцарската централна банка запази без промяна основните си лихвени ставки

Франкът остава силно надценен и представлява риск за икономиката на Швейцария

След края на днешното редовно заседание Централната банка на Швейцария (ШЦБ) запази без промяна своята отрицателна депозитна лихва на ниво от -0,75% и целевия диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%.

Банката отново заяви, че ще интервенира на валутния пазар, ако това е необходимо, за да притъпи силата на швейцарския франк, който остава "значително надценен" и представлява риск за икономиката на страната.

През декември 2014 година ШЦБ въведе отрицателна депозитна лихва на ниво от -0,25%, като на своето заседание на 15-и януари тази година я понижи до -0,75% в опит да ограничи поскъпването на швейцарския франк след изненадващото решение на банката, че се отказва да защитава заложения преди близо три и половина години т. нар. "праг на търпимост" на евро/франк в 1,2000 нивото.

"Наказателната" депозитна лихва за средствата на търговските банки, държани в Централната банка, има за цел да намали търсенето на швейцарски франкове от страна на чужди инвеститори във времена на криза с оглед статута на франка като "валута-убежище".

Централната банка на Швейцария прогнозира, че БВП на страната ще нарасне с малко под 1% през 2015-а година преди икономическият растеж да се ускори с 1,5% през следващата година. В същото време тя леко повиши своите прогнози за индекса на потребителските цени и вече очаква понижение на инфлацията в страната с 1,1% през настоящата година при предишна оценка за понижение на инфлацията с 1,2% и ново понижение с 0,5% през 2016-а година (без промяна спрямо предходната прогноза). Според нея инфлацията ще се завърне на позитивна територия едва през 2017-а година, когато се очаква тя да нарасне с 0,3 проценти пункта.

Централната банка ще остане активна на валутния пазар, за да повлияе на ситуация на обменните нива, ако това е необходимо. Отрицателните лихвени ставки и желанието на банката да интервенира на валутния пазар имат за цел да отслабят възходящия натиск върху швейцарския франк, заяви тя след края на днешното си заседание.

Банката добави, че постепенното подобряване на глобалната икономика вероятно ще засили в бъдеще чуждестранното търсене на швейцарски стоки и услуги, като вътрешното потребление вероятно също ще остане силно.

Днешното решение на ШЦБ беше очаквано от мнозинството участници на валутните пазари и доведе до кратко поскъпване на франка, преди той да се окаже под нов предпазлив натиск от продажби. Щатският долар се понижи до 0,9826 швейцарски франка (точно над вчерашно 6-седимично дъно около 0,9819) преди да отскочи към часови връх за деня около 0,9871 нивото. В същото време еврото падна за кратко до седмично дъно от 1,0797 франка, след което поскъпна към 1,0835 нивото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10