Доларът остава под агресивен натиск от разпродажби за втори пореден ден на търговия

Щатският долар остава под солиден натиск от продажби спрямо останалите основни валути за втори пореден ден на търговия, след като опасенията около силата на американската икономика и драматичният спад в очакванията за скорошно ново повишение на основните лихви на Фед доведоха до рязка обезценка на "зелените пари" към тримесечни дъна.

Началото на спада на долара беше дадено от вчерашно изказване на президента на Фед на Ню Йорк Уилям Дъдли, което сякаш "изпари" прогнозите за следващо повишение на американските лихви през март, след като през декември Федералният резерв предприе първо повишение на лихвените ставки от близо десет години насам. Последваха смесени до по-слаби икономически данни от САЩ (по-добър от очакваното януарски доклад на ADP за новите работни места, разкрити от частния сектор в САЩ, но и доста слаби проучвания за активността в сектора на услугите в началото на годината), които ускориха започналата рязка доларова обезценка и само в рамките на търговията в сряда, "зелените пари" загубиха 1,7% от стойността си спрямо останалите шест основни валути.

Ликвидацията на "дълги" доларови позиции продължи и през днешната търговия, което доведе до по-нататъшно понижение на американската валута с още близо 1% до най-ниски нива от октомври 2015-а година.

От вчера насам еврото поскъпна с над три цента, достигайки близо 4-месечен връх от 1,1238 долара - най-високо ниво за единната валута от 22-ри октомври насам. Възходящото движение на еврото не беше възпрепятствано нито от поредна реч на президента на ЕЦБ Марио Драги, в която той сякаш потвърди, че банката ще приеме допълнителни стимулиращи мерки на заседанието си през март, нито от понижените прогнози за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната, според т.нар. "зимен" доклад на Европейската комисия.

Рязкото поскъпване на еврото за сега се ограничи около неговия днешен многомесечен връх от 1,1238 долара - малко под важната техническа зона на съпротива около 1,1255/60 областта (61,8%-а корекция на целия спад на еврото от неговия връх около 1,1714 от 24-ти август 2015-а до дъно от 3-ти декември около 1,10520 нивото), преди единната валута да върне обратно под 1,1200 нивото в очакване на утрешния важен доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ през януари.

                                                                              Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка

Доларът продължи да се обезценява и спрямо японската валута за четвърти пореден ден на търговия, като по-рано днес удари двуседмично дъно около 116,73 йени, преди да опита частична стабилизация над 117,00 нивото.

В същото време британската лира беше леко разколебана от днешния изход от заседанието на Английската централна банка и от занижените ѝ прогнози за икономическия растеж на Великобритания. Паундът отстъпи от днешен 4-седмичен връх около 1,4667 долара обратно към 1,4530 долара, преди обаче общият натиск върху "зелените пари" да върне британската лира обратно над 1,4600 нивото.

Следващо важно изпитание за щатския долар ще бъде утрешният доклад за пазара на труда и за нивото на безработицата в САЩ през януари, като само много силни данни биха отменили текущата слабост на американската валута и биха подновили спекулативните очаквания за по-нататъшно повишение на основната лихва на Фед на второто за годината заседание през март.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25