Свиване на декемврийския търговски излишък на Германия и изненадващ спад на индустриалното производство

Търговският излишък на Германия се сви през декември поради спад на износа, а индустриалното производство отбеляза изненадващо понижение, което е пореден сигнал, че водещата европейска икономика продължава да губи възходящия си импулс в края на 2015 година, показват данни на немската официална статистика Destatis.

През декември експортът на Германия (на сезонно-коригирана база) се понижи с 1,6% на месечна база при прогноза за растеж с 0,5% след повишение с 0,5% през ноември (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,4%).

В същото време вносът също се сви с 1,6% при очаквания за повишение с 0,5% и след негов ръст с 1,3% през предходния месец (низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 1,6%).

Изненадващото понижение на износа доведе до свиване на търговския излишък през декември (на сезонно-осреднена база) до 18,8 млрд. евро от 20,5 млрд. евро през ноември (низходяща ревизия от 20,6 млрд.евро) при очаквания за излишък в размер на 20,0 млрд. евро.

На сезонно некоригирана база търговският излишък на Германия се сви през последния месец на миналата година до 19,4 млрд. евро от излишък за 20,6 млрд. евро през ноември при очаквания за излишък в размер на 19,7 млрд. евро.

На годишна база обаче износът на Германия нарасна през декември с 6,4% до 91,9 млрд. евро (на сезонно-некоригирана база), докато вносът се повиши с 4,2% до 73,1 млрд. евро.

Въпреки слабите декемврийски данни за цялата 2015 година търговският излишък на Германия достигна рекордни в историята на страната 247,8 млрд. евро, като износът беше в размер на 1,195 трлн. евро, докато вносът беше за 948,0 млрд. евро.

В същото време излишъкът на баланса по текущата сметка на Германия, който е мерило за международната финансова позиция на германската икономика, се разшири през декември до 25,6 мрлд. евро от 24,3 млрд. евро през ноември и спрямо 24,9 млрд. евро година по-рано, но очакванията на финансовите пазари бяха за излишък в размер на 26,7 мрлд. евро.

Немската статистика представи и данни, показващи изненадващо понижение на индустриалното производство през декември за втори пореден месец.

Индустриалното и промишленото производство се понижи в края на 2015 година с 1,2% на месечна база при прогноза за повишение с 0,5% и след спад с 0,1% през ноември (възходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 0,3%).

Това представлява четвърто понижение на немското производство за последните пет месеца, след като през септември то отчете най-солиден спад от близо година насам (от октомври 2014 година).

В същото време промишленото производство (изключвайки производството в енергийния и в строителния сектор) се сви с 1,1% на месечна база, производството в строителния сектор се понижи с 0,2%, а в енергийния сектор беше отчетен солиден спад с 3,0 процентни пункта.

На годишна база индустриалното производство в Германия през декември се сви с 2,2% при прогноза за понижение с 0,5% след анемичен растеж с 0,1% през предходния месец.

Министерството на икономиката посочи, че индустриалното производство е преминало през слаб период в края на 2015-а година, но добави, че повишаването на индустриалните поръчки през четвъртото тримесечие са предпоставка за разширяване на производството в началото на настоящата година.

В края на миналата седмица Destatis оповести данни, според които индустриалните поръчки в Германия са отбелязали спад през последния месец на 2015 година, въпреки че за периода октомври – декември отчетоха повишение на тримесечна база.

Днешните слаби данни са знак, че най-голямата европейска икономика продължава да изпитва трудности в края на миналата година след нейното слабо представяне през третото тримесечие въпреки рекордно ниските нива на безработицата в страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10