Доларът поскъпва към едноседмичен връх след подновени спекулации за вдигане на американските лихви

Щатският долар поскъпва към едноседмичен връх спрямо останалите основни валути след серия изказвания на представители на Фед, които подновиха спекулациите за предстоящо повишение на американските лихви.

В началото на седмицата президентът на Фед на Сан Франциско Джон Уилямс заяви, че ще подкрепи вдигане на основните лихви на заседанието през април или на това през юни, ако постъпващите икономически данни продължават да се развиват според неговите очаквания.

Аналогични сигнали към финансовите пазари бяха изпратени и от президентите на Федералните резерви на Атланта, Чикаго и Филаделфия.

В понеделник шефът на Фед на Атланта - Денис Локхарт каза: Съществува достатъчно добър импулс, видим от постъпващите икономически данни, който да оправдае по-нататъшно повишение на федералната фондова лихва на едно от следващите заседания, дори още на срещата в края на април.

В подобен дух бяха и снощните изказвания на шефовете на Фед на Филаделфия - Патрик Харкър и на Фед на Чикаго - Чарлс Евънс.

Патрик Харкър посочи, че Централната банка би трябвало да обмисли ново вдигане на лихвените ставки още през следващия месец, ако икономиката на САЩ продължава да се подобрява, като той лично предпочита поне трикратно повишение на лихвите до края на годината.

Чарлс Евънс пък очаква поне две повишения на федералната фондова лихва през настоящата година, ако постъпващите икономически данни се окажат по-силни от очакваното, или ако инфлацията нарасне с по-бързо от прогнозите темпо.

Цялата тази риторика провокира нови спекулациите на валутните пазари за предстоящо вдигане на американските лихви, което доведе до интерес за покупки на "зелените пари". Днес т.нар. "индекс на долара" спрямо останалите шест основни валути нараства с 0,3% към 95,98 пункта - най-високо негово ниво от 16-и март.

В същото време подновеният инвеститорски риск-апетит на европейските фондови борси отмени вчерашния статут на японската йена и на швейцарския франк като "валути-убежище", който те придобиха след кървавите бомбени атентати в Брюксел. Щатският долар поскъпва с 0,44% към 6-дневен връх от 112,85 йени и с 0,26% към 6-дневен връх от 0,9764 швейцарски франка.

От друга страна, еврото и британската лира продължават да реагират негативно на терористичните атаки в белгийската столица - макар и по различни причини. Единната валута се понижава с 0,38% към 7-дневно дъно от 1,1169 долара, тъй като има опасения, че подновената сянка на терористични заплахи в бъдеще може да навреди на потребителското и бизнес доверие в еврозоната в момент, когато има сигнали за слабо ускоряване на икономическия растеж в региона. Днешно изненадващо изказване на Сабине Лаутеншлагер от ЕЦБ, че лихвените ставки винаги могат да станат още по-ниски, оказва допълнителен натиск върху еврото.

Британската лира пък се понижава с 0,34% към 7-дневно дъно от 1,4150 долара с оглед на засилване на опасенията за предстоящо излизане на Великобритания от Европейския съюз. Повод за това дават резултати от последно проучване на общественото мнение на агенция ICM, според което 43% от анкетираните британци ще подкрепят излизането на Великобритания от Европейския съюз на референдума през юни, докато 41% заявяват, че биха предпочели страната им да остане в рамките на общ блок.

Аналогично проучване на ICM само преди седмица показа точно обратните резултати, като анализатори предполагат, че влошаването на сигурността в континенталната част на Европа на фона на вчерашните терористични атаки в Брюксел може би ще доведе до допълнително накланяне на везните на общественото мнение в страната към сценария Brexit - гласуване на референдума на 23-ти юни за напускане на ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25