Доларът е на път да приключи търговията с печалба за трета поредна седмица

Щатският долар е на път на поскъпне за трета поредна седмица след подновените спекулации за възможно повишение на основната американска лихва на следващото заседание на Фед през юни.

Повод за тези спекулации даде стенограмата от последната среща на американските централни банкери през април, която беше оповестена в сряда вечерта, тъй като тя разкри, че мнозинството членове на Федералния резерв са готови да повишат лихвените ставки още следващия месец, ако постъпващите показатели сигнализират за по-силен растеж на икономиката на САЩ през второто тримесечие на годината при наличието на по-солидна инфлация и трудова заетост.

Днес индексът на долара на тегловна база спрямо останалите шест основни валути стабилизира около 95,312 пункта, отстъпвайки слабо от вчерашния връх от 95,502 пункта (най-високо негово ниво от 29-и март), но нараства с 0,8% в рамките на настоящата седмица. Това би представлявало негов растеж за трета поредна седмица, като от началото на месеца доларовият индекс се повиши с около 2,4% - най-добро негово представяне от ноември насам.

Допълнителна подкрепа за "зелените пари" оказва вчерашно изказване на президента на Фед на Ню Йорк Уилям Дъдли, че икономиката на САЩ може би е достатъчно силна, за да бъде оправдано повишение на федералната фондова лихва през юни или юли. Той също така отбеляза, че Фед трябва да вземе под внимание евентуален вот в подкрепа на Brexit на предстоящия на 23-ти юни важен референдум във Великобритания.

Трябва да се има предвид, че следващото заседание на Федералния резерв е на 14-ти и 15-и юни - около седмицата преди британския референдум, което сякаш означава, че Уилям Дъдли е по-склонен да подкрепи решение на Фед за вдигане на американските лихви на заседанието през юли.

Това кара голямата част от инвеститори и търговци да започнат да залагат на подобен ход през седмия месец на годината, въпреки че фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, вече оценяват на цели 32%-а шансовете Фед да вдигне лихвените ставки още през юни, след като по-рано през седмицата тази вероятност се оценяваше на около 15% и на почти нула процента в началото на месеца.

Днешното предпазливо прибиране на печалби от "дълги" доларови позиции е факт поради липсата на важни икономически данни от двете страни на Океана, като вниманието на инвеститорите е насочен най-вечер към стартиралата в Япония двудневна среща на финансовите министри и централни банкери на индустриално развитите икономики от Г-7.

Еврото се търгува малко над 1,1200 долара, бележейки слабо подобрение от вчерашното близо двумесечно дъно от 1,1180 долара (най-ниско ниво от 29-и март), докато британската лира отстъпи от вчерашен двуседмичен връх към 1,4663 долара, понижавайки се към 1,4550 нивото като реакция на последно проучване на агенция TNS, даващо преднина от 3% на британците, които биха гласували на референдума на 23-ти юни за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз.

В същото време щатската валута поскъпна предпазливо към триседмичен връх от 110,44 йени и се търгува малко под вчерашния двумесечен връх от 0,9921 швейцарски франка, намирайки допълнителна подкрепа от днешния добър риск-апетит на пазарите на акции, който намалява статута на йената и франка като "валути-убежище".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25