Ръст на петролните цени към 7-месечни върхове над 49 долара за барел

Цените на "черното злато" нараства с повече от 1% към нови 7-месечни върхове над 49 долара за барел, отправяйки поглед към важната психолигическа бариера от 50 долара за барел след данни, показващи изненадващо голямо понижение на седмичните петролни запаси в САЩ.

Според Американския петролен институт американските петролни запаси за седмицата до 20-и май се понижиха изненадващо с цели 5,1 млн. барела до 536,8 млн. барела при средни прогнози за тяхно по-скромно свиване с около 2,5 млн. барела.

В същото време търговците на пазарите на суровини продължават да се фокусират върху нарушените доставки на "черно злато" от важни производителки като Нигерия, Канада, Венецуела и Либия, засилващи перспективите за ограничаване на глобалното свръхпредлагане, което беше в сила през последните две години. Намалените доставки, които са в сила от началото на месеца, помогнаха за свиване на глобалното предлагане на ценната енергийна суровина през май с близо 4 млн. барела на ден.

Всичко това допринесе за първоначален ръст на фючърсите на американския лек суров петрол в началото на днешната търговия към 49,45 долара за барел (най-високо ниво от края на октомври/началото на ноември 2015-а година), подминавайки бившия тазгодишен връх от 20-ти май около 49,27 долара за барел. Фючърсите на петрола сорт брент поскъпнаха до 49,39 долара за барел, но на този етап не успяха да преодолеят 7-месечния връх от 49,75 долара, достигнат на 17-и май.

Сега цените на "черното злато" стабилизират над 49 долара за барел, нараствайки с над 1% в рамките на деня, като вниманието на инвеститорите се насочва към официалните данни на Енергийната информационна агенция (EIA) за седмичните петролни запаси в САЩ (от 17:30ч.) и дали те ще потвърдят изненадващо слабите данни на API. Енергийната информационна агенция ще представи и ежеседмичната си оценка за петролните добиви в САЩ, като през последните седмици те спаднаха под 9 млн. барела на ден, отстъпвайки далеч от пика около 9,7 млн. барела, достигнат през миналата година.

Не е изключено при днешни слаби данни на EIA петролните цени да опитат атака на ключовата психологическа бариера от 50 долара за барел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15