ЯЦБ одобри скромни стимулиращи мерки и запази лихвите непроменени, предизвика ръст на йената

Централната банка на Япония обяви скромна доза от стимулиращи мерки и запази без промяна основната си лихва от -0,1%, разочаровайки по този начин инвеститорите, които очакваха по-смела стъпка, допълваща предстоящия нов план на правителството за допълнителни разходи, целящи да подкрепят слабия икономически растеж и инфлацията в страната.

След края на двудневното заседание ЯЦБ заяви, че увеличава годишния размер на купуваните от нея борсово търгувани финансови инструменти (EFT) до 6 трлн. йена (около 58 млрд. долара) от досегашните 3,3 трлн. йени, като това нейно решение беше взето със 7 срещу 2 гласа. Тя обаче остави без промяна размера на осъществяваните от нея операции на паричния пазар, така че паричната база да се повиши с годишно темпо от 80 трлн. йени (решение с 8 срещи 1 гласа) и запази без промяна (не понижи) важната лихва по банковите депозити, държани при нея, в размер от -0,1% (решение със 7 на 2 гласа).

Централната банка обаче заяви, че ще извърши задълбочена оценка на въздействието на отрицателни лихвени проценти и на масивните по размер покупки на активи, известни като "количествени улеснения", което предполага, че може би предстои по-основен ремонт на нейната програма за стимулиране на икономическия растеж още на следващото заседание на 20-и и 21-ви септември.

В същото време ЯЦБ намали рязко своята прогноза за основния индекс на потребителските цени (индекса CPI без цените на храни и енергия) за фискалната 2016-а/2017-а година до повишение с едва 0,1% от предишна прогноза през април за нарастване на инфлацията с 0,5 на сто, запазвайки без промяна своите оценки за основния CPI през следващите две година на нива съответно от 1,7% и от 1,9%.

При представянето на своя нов тримесечен икономически доклад, банката потвърди, че очаква инфлацията в Япония да нарасне с 2% през следващата фискална година (април 2017-а/април 2018-а), но отбеляза, че е много несигурна относно времето, кога ще бъде достигнато това ниво с оглед на наличните рискове зад граница.

Централната банка понижи и своята прогноза за растежа на БВП на Япония през настоящата година до 1,0% от априлска прогноза за повишение с 1,2%, но завиши рязко прогнозата за икономическия растеж през следващата фискална година до 1,3% (от едва 0,1%) и запази почти без промяна очакванията си за растежа на БВП през фискалната 2018/2019-а година до 0,9% (от 1,0%).

Участниците на валутния пазар показаха своето разочарование от днешните по-скромни от очакваното допълнителни стимулиращи мерки и липсата на понижение на важната японска лихва, втурвайки се да купуват японската валута. След решението на ЯЦБ доларът поскъпна за кратко до 105,60 йени, след което обаче се обезцени с цели 1,84%, падайки към двуседмично дъно от 102,68 йени. Еврото реагира по същия начин и падна рязко от 116,92 йени към двуседмично дъно от 113,89 йени.

На последвалата след заседанието пресконференция шефът на банката Харухико Курода обаче отбеляза, че при необходимост ЯЦБ е готова да предприеме допълнителни стъпки, подчертавайки, че има възможност за по-нататъшно намаляване на отрицателната лихва по банковите депозити. Това парира част от рязкото поскъпване на японската валута, но въпреки това доларът и еврото остават да се търгува в ниски нива съответно от 103,32 и от 114,60 йени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25