Ръст на еврото и спад на европейските акции след бездействието на ЕЦБ

Еврото поскъпна, а европейските акции и правителствени облигации се оказаха под натиск от продажби след като президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че на днешното заседание банката не е обсъждала възможността за разширяване на програмата за покупки на финансови активи.

По-рано в четвъртък ЕЦБ запази без промяна основните си лихвени ставки и отбеляза, че нейната програма за покупки на активи (главно на държавни облигации) за 80 млрд. евро на месец ще продължи да действа до края на март 2017-а или, или дори след този срок, ако това е необходимо.

Мнозинството икономисти и инвеститори очакваха ЕЦБ да не направи промяна в настоящата си лихвена политика, но се надяваха, че "Драги и компания" могат да намекнат за предстоящо удължаване на срока на действие на програмата, известна като "количествени улеснения".

След като това обаче не стана факт, еврото поскъпна към двуседмичен връх от 1,1327 долара, преди да върне леко назад под 1,1300 нивото. В същото време единната валута удари нов 7-дневен връх от 0,8493 британски лири и поскъпна към двудневен връх от 115,17 йени, отскачайки от вчерашно двуседмично дъно около 113,80 йени.

Липсата на сигнали от страна на ЕЦБ за предстоящо разширяване на програмата за "количествени улеснения" провокира продажби на държавни облигации от еврозоната, което доведе до повишение на тяхната доходност. Лихвата на 10-годишните немски дългови книжа се повиши в рамите на деня с 4 базисни пункта към -0,078%, докато доходността на 30-годишните облигации скочи с поти 8 пункта. Десетгодишните облигации на Испания, Италия и Германия също отбелязаха повишения с 6-7 пункта.

Най-разочаровани от днешното бездействие на ЕЦБ бяха участниците на пазарите на акции, като към края на европейска търговия основните фондови индекси на стария континент бележат солидни понижения.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,74% към 347,87 пункта, парирайки днешното си първоначално повишение и се отдалечава от 8-месечния връх около 351,77 пункта, достигнат в началото на седмицата.

Най-солиден е спада на борсата във Франкфурт, като немският фондов индекс DAX се понижава с 1,2%, повлиян негативно от продажбите на водещи експортно-ориентирани компании на фона на днешното поскъпване на еврото. Акциите на автомобилните гиганти Volkswagen AG и Daimler AG се понижават съответно с 1,38% и с 1,35%, докато тези на Chemical maker BASF AG се понижават с 0,77%.

Под натиск от продажби към края на днешната търговия се оказват и банковите акции, след като те бяха най-солидно представящите се преди края на заседанието на ЕЦБ. Но прекалено ниските, при това отрицателни лихви сякаш подновяват опасенията на инвеститорите относно печалбите в банковия сектор. Общият Stoxx 600 Bank Index нараства с едва 0,27%, заличавайки голяма част от сутрешния си отскок с около 0,9%. Акциите на Deutsche Bank AG се понижават с 0,24%, на BNP Paribas AG с 0,4% и на Banco Santander SA - с 0,1%.

Френският индекс CAC40 е на загуба от 0,75%, италианският индекс MIB се понижава с 0,48%, а испанският Ibex-35 се повишава с 0,38%, но след сутрешен ръст от близо 1%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25