Индийската рупия се срина при съобщение за девалвация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индийската рупия се срина днес рязко след съобщение по телевизионен канал, че министерството на търговията ще предложи девалвация, за да промотира отслабващия експорт. Валутната единица намали загубите след опровержение от министерството на финансите.

Рупията отслабна с 0,28% до 67,0750 единици срещу долара преди да намали загубите след намесата на Централната банка с цел да овладее спада. Рано сутринта валутният курс беше 66,9550 спрямо затваряне в сряда на 66,8875/66,8975.

Министерството на финансите отрече, че правителството е обсъждало девалвация на рупията, чийто плаващ валутен курс се управлява от Резервната банка на Индия.

Секретарят във финансовото министерство, отговарящ за икономическите въпроси, Шактиканта Дас заяви, че няма истина в съобщенията за девалвация на рупията. Той допълни, че цената на рупията се определя от пазара и няма планове за промяна на политиката по отношение оценката на валутата.

Министерството на търговията е отговорно за търговията, но не и за валутния курс, който е в ръцете на Централната банка. Тя обаче се консултира с Министерството на финансите по отношение на валутния курс.

Министърът на търговеята Нирмала Ситхараман също се изплъзна като уточни, че не е казала на репортери, че правителството обсъжда девалвация, но не отрече, че в нейното министерство обмислят подобно предложение към правителството.

Ситхараман, която няма позиция в кабинета и не е широко припознавана като власт извън нейната дейност, наскоро призова Централната банка да намали лихвите с 2%.

Тези забележки идват в чувствително време когато Централната банка е управлявана от нов шеф, бившия заместник-управител Уржит Патъл и от нова комисия от шест члена, които ще определят монетарната политика и все още не са избрани.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25