Властите в САЩ глобиха Дойче банк с 14 млрд. долара и провокираха спад на нейните акции с 8%

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от Дойче банк да плати 14 млрд. долара глоба във връзка с разследване относно продажби на ипотечни ценни книжа, съобщи в петък водещият немски кредитор.

Искът срещу банката, който вероятно ще трябва да бъде уреден в рамките на няколкомесечни преговори, значително превъзхожда инвеститорските очаквания и тези на самата Дойче банк.

Въпреки че все още не е ясно какъв ще бъде размерът на окончателното плащане, ако той действително се окаже към 14 млрд. долара, това ще подложи на сериозен натиск крехките финанси на немския кредитор и вероятно допълнително ще увреди доверието на инвеститорите в банката.

След новината акциите на Дойче банка се сриват с близо 8% в началото на днешната европейска търговия.

Дойче банк няма намерение да покрие евентуални граждански искове в размер близо до цитираната сума. Преговорите са едва в началото. Банката очаква, че преговорите ще доведат до резултати, подобно на тези за нейните партньорски банки, които ще трябва да платят доста по-малки по размер суми, се посочва в официално изявление на водещата германска банка.

В същото време Министерството на правосъдието на САЩ отказа да коментира това изявление на Дойче банк.

През 2014 година Министерството на правосъдието поиска от Citigroup да плати 12 млрд. долара глоба във връзка с разследване за продаваните от банката нискокачествени ипотечни ценни книжа, но в крайна сметка окончателна глоба беше в размер на 7 млрд. долара.

Подобен беше случаят през април и с Goldman Sachs, когато банката се съгласи да плати 5,06 млрд. долара за уреждане на претенции, свързани с подвеждащи инвеститорите ипотечни облигации на американския кредитор по време на финансовата криза.

В края на 2013 година пък самата Дойче банк се съгласи да плати 1,9 млрд. долара за уреждане на претенции от страна на инвеститори, закупили от нея ипотечни книжа за 14,2 млрд. долара на американските държавно-контролираните ипотечни агенции Фани Мей и Фреди Мак преди финансова криза през 2008-а година.

Трябва да се има предвид, че дори немският кредитор да плати половината от тази глоба в размера 14 млрд. долара, това би представлява една от най-големите глоби, наложена от американските власти през последните години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27