Ще повиши ли Фед лихвите

   Ключови моменти:

-  Пазарите оценяват с 15% вероятността от повишение

-  Фед вероятно ще остави лихвите без промяна на ниво от 0,50%


Доларът загуби позиции от началото на седмицата срещу основните валути поради очакванията, свързани с предстоящото заседание на Федералния резерв и последващото решение относно основния лихвен процент. Въпреки положителните сигнали за инфлацията, както и разнообразните изявления на членовете на FOMC, очакванията са, че Американската централна банка ще остави лихвените нива без промяна. Въпреки това съществуват няколко възможни сценария, свързани с решението на FOMC:

Вариант 1: Федералният резерв повишава лихвите с 0.25 базисни пункта

Последните пазарни проучвания показват, че в момента вероятността това да се случи е около 15%. Това означава, че риска от вдигане на лихвите не e оценен. Следователно подобен ход от страна на Централната банка ще доведе до резки колебания при доларовия индекс и при валутните двойки, в които участва доларът, като това ще изненада много от трейдърите. Освен това фондовите пазари в САЩ ще пострадат, тъй като водещите индекси ще спаднат поради сигналите за идващата нова ера на затягане на монетарната политика.

Вариант 2: Фед оставя лихвите без промяна на нива от 0,50%

Това е основното очакване на повечето анализатори и икономисти. Това очакване се базира на липсата на постоянен темп на нарастване на инфлацията в САЩ. Следователно, въпреки силните данни за потребителските цени от миналата седмица и продължаващото подобряване на пазара на труда, от Федералния резерв имат малко основания за затягане на паричната политика, преди да видят стабилно ниво на инфлация.

Поради тази причина пазарите са в очакване, че Централната банка няма да прибегне към промени на предстоящата среща. Това е очевидно с оглед поевтиняването на зелените пари през последните два дни. Оповестяването на данните от Фед първоначално ще предизвика волатилност на пазарите, но тя ще бъде временна, а след това зелените пари ще възстановят стабилността си сравнително бързо.

Вариант 3: Фед оставя лихвите без промяна на 0,50%, но оставя вратата отворена за възможно повишение на следващото заседание

В този случай от Централната банка отново запазват основната лихва без промяна. Но Фед си оставят вратата отворена, с оглед възможното подобряване на данните за инфлацията и пазара на труда. В този случай евентуалното повишение ще се обсъжда през ноември. Това може да се окаже проблем за пазарите, тъй като би предизвикало и мечи, и бичи движения през следващите седмици.

Най-вероятният сценарий е, че Федералният резерв ще запази монетарната си политика без промяна. Реалността е, че слабата инфлация оказва силно влияние на развитите икономики и Фед просто няма причина да повиши основната лихва без силен сигнал за покачване на цените. Всъщност те по-скоро биха навредили на американската икономика, тъй като вдигане на лихвите ще означава начало на нов цикъл на затягане на паричната политика.


Бул Тренд Трейдър


ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25