Бездействието на Фед изнерви отново валутните играчи, залагащи на долара

Щатският долар продължава да губи позиции на валутния пазар и през днешната търговия, след като снощи Федералният резерв отново не се престраши да повиши основната американска лихва, намеквайки че подобен ход ще бъде факт вероятно към края на годината.

Решението на Фед не беше изненада за мнозинството участници на финансовите пазари, но въпреки това последваха продажби на долари, тъй като инвеститорите изглежда акцентираха най-вече върху новите по-ниски прогнози на американските централни банкери за икономическия растеж в САЩ до края на годината и върху техните прогнози за по-сдържан от очакваното цикъл на затягане (повишение ) на федералната фондова лихва в средносрочен план.

За разлика от прогнозите през юни, членовете на Федералния резерв вече залагат на едно единствено повишение на лихвата с четвърт процент до края на настоящата година и на още две повишение през следващата година (спрямо техни очаквания през юни за двукратно вдигане на лихвената ставка през тази, последвано от трикратно вдигане през 2017-а).

Това доведе до понижение на т.нар. "индекс на долара" спрямо останалите шест основни валути към 7-дневно дъно от 95,094 пункта, след като часове преди края на вчерашното заседание на Фед доларовият индекс поскъпна за кратко до 6-седмичен връх около 96,333 пункта.

Негативната реакция на щатската валута обаче изглежда ограничена от факта, че снощното решение на Фед за запазване на ключовата краткосрочна лихва в диапазона между 0,25% и 0,50% беше взето със 7 срещу 3 гласа, тъй като трима от водещите централни банкери (президентите на Фед на Бостън - Розенгрен, на Канзас сити - Джорд и на Кливланд - Местер) гласуваха за незабавното ѝ повишение. Този разнобой при гласуването и изявленията на шефа на Фед Джанет Йелън след края на вчерашното заседание запазват висока вероятността за повишение на федералната фондова лихва с четвърт процент до края на годината и по-специално на последното заседание през декември.

Днес доларът опитва известна стабилизация около 100,60 - 100,80 йени, след като в началото на търговията удари 5-седмично дъно към 100,10 йени. В същото време британската лира поскъпва предпазливо към 1,3097 долара, отскачайки от вчерашно 5-седмично дъно около 1,2945 нивото.

По-солидно повишение обратно към върха от миналия петък около 1,1250 долара бележи единната европейска валута, след като нейното вчерашно понижение преди края на заседанието на Фед се ограничи до триседмично дъно от 1,1123 долара - непосредствено до важното бившо дъно на еврото от 31-ви август.

Най-печеливши от днешния риск-апетит на финансовите пазари, провокиран от поредната изчаквателна позиция на Фед, изглежда са т.нар. "стоково-зависими" валути като канадския и австралийския долар. "Австралиецът" поскъпва с 0,5% към двуседмичен връх от 0,7674 щатски долара. В същото време "зелените пари" се обезценяват с 0,66% към 10-дневно дъно от 1,3000 канадски долара, тъй като "канадецът" е подкрепен допълнително и от повишението на петролните цени за втори пореден ден на търговия с близо 2 на сто.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25