Петролният министър на Алжир продължава да се надява на споразумение между основните производители от и извън ОПЕК

Има значителни проблеми, които членовете на ОПЕК и Русия трябва да разрешат преди сключване на сделка за ограничаване на производството на петрол, но въпреки това се очаква постигането на напредък за едно всеобхватно споразумение, заяви алжирският министър на енергетиката Нуредин Бутерфа.

Той посочи, че все още има шанс за споразумение през настоящата седмица, когато членовете на Организацията на страните износителки на петрол и тези извън картела се срещнат в кулоарите на стартиращия от днес в Алжир тридневен Международен енергиен форум. Нуредин Бутерфа, който е един от най-големите привърженици за налагане на ограничения за производство на ОПЕК, обаче призна, че срещата може да произведе само някои "елементи" на едно бъдещо споразумение.

Ние не можем да приключим предстоящите разговори с празни ръце, посочи алжирският министър и предупреди, че цените на петрола могат да паднат от нива около 45 долра за барел обратно към 30 долара, ако ОПЕК не успее да постигне напредък в стартиращите неофициални преговори.

Коментарите на Бутерфа сигнализират, че дори ако през тази седмица ОПЕК не успее да постигне споразумение, картелът на 14-те страни - членки ще продължи да разговаря през есента за ограничаване на производството преди следващата официална среща във Виена на 30-и ноември.

През миналата седмица генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви, че неформалната среща в Алжир е само за провеждане на консултации, а не за взимане на окончателно решение. После той уточни, че картелът може да стигне до сделка на по-късен етап, ако има почва за консенсус.

Изразената от алжирския министър надежда за постигане на напредък относно едно предстоящо споразумение ограничи част от драматичния спад на петролните цени в края на миналата седмица. В петък цените на "черното злато" се сринаха с близо 4% след сигнали, че Саудитска Арабия и Иран са постигнали много слаб напредък за постигане на предварително споразумение относно замразяване на добивните нива.

Днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през ноември се повишават с 0,13% към 44,54 долара за барел, а тези на петрола сорт брент са без съществена промяна около 45,89 долара за барел, след като в края на предходната седмица те се обезцениха съответно с 3,7% и с 4,0%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15