Европейските фондови борси приветстват решението на ОПЕК да ограничи петролния добив

Европейските фондови индекси нараства с около процент, тъй като инвеститорите приветстват изненадващото съгласие на страните - членки на ОПЕК да намалят производствените си квоти, за да спомогнат за решаване на проблема със свръхпредлагането на суров петрол в световен план.

Планираното за следващото редовно заседание на картела на 30-и ноември ограничаване на производството до 32,5 – 33,0 млн. барела на ден от текущия добив в размер на 33,24 млн. барела, провокира здрав ръст от близо 6% на цените на "черното злато" в края на вчерашната търговия. Това от своя страна доведе до повишение с около 4,8% на общия европейски индекс, включващ петролните и газови компании (най-солидно днешно повишение от седем месеца насам), като акциите на Royal Dutch Shell PLC нарастват с 5,49%, на Total SA – с 4,39€, на Tullow Oil PLC – с 9,33% и на British Petroleum – с 4,28%.

Очертаващото се първо намаляване на добивните квоти на ОПЕК от осем години насам се отразява позитивно на целия пазар на суровини, от което се възползват и останалите ресурсни и миннодобивни компании, като днес акциите на Anglo American PLC поскъпват с 4,53%, а на Gelncore PLC – с 2,77%.

Общият европейски индекс Stoox Europe 600 се повишава с 0,76% и е на път да приключи септемврийската търговия, чийто финал е утре, с месечна печалба от близо 0,7 на сто.

Немският фондов индекс DAX нараства с 0,92%, френският CAC40 – с 1,24%, италианският MIB – с 1,47%, а британският индекс FTSE100 се повишава с 1,14% към шестседмичен връх.

Подкрепа за днешния инвеститорски риск-апетит на Стария континент оказва и солидно септемврийско проучване на Европейската комисия за икономическото, бизнес и потребителско доверие в ЕС и в частност в еврозоната. В същото време бяха представени и смесени данни за състоянието на трудовия пазар и на нивото на безработица в Германия.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10