Йената и франка на едномесечни върхове срещу долара заради повишаването на рисковете

Японската йена е на път да реализира днес трето поредноп тримесечие на растеж, докато швейцарския франк е стабилен заради опасенията около Дойчебанк, които намаляват апетита на инвеститорите за рискови покупки.

Йената се търгува около 101.20 срещу долара, отскачайки от вчерашното 101.84 и не далеч от едномесечния връх от 100.08 отчетен във вторник. Валутата е често считана за предлагаща сигурност и нараства докато цените на акциите падат при опасенията за Дойчебанк, която е под огромен натиск за голяма глоба от САЩ заради търговията с книжа защитени с ипотеки.

Последното развите дойде след репортаж на Блумберг, че няколко хедж фонда, които търгуват деривати през Дойчебанк са изтеглили част от излишните си средства при банката.

Йената поскъпна засега с 2% през това тримесечие и е на път да отчете трето поредно на растеж, тъй като инвеститорите подозират, че ЯЦБ е достигнала практическия лимит от стимули и е загубила битката за отслабване на йената. До момента обаче щатската валута е подкрепена над нивата от 100 йени, които се приемат за психологически и важни от мнозина.

Спекулациите, че японските инвеститори могат да закупят повече чуждестранни активи през новото бизнес полугодие, което стартира на 1 октомври, може да ограничат покачването на йената.

Дилърите са също така внимателни с евентуални намеси на японските власти по отслабване на валутата, въпреки че интервенции на този етап изглеждат малко вероятни.

Швейцарският франк удари едномесечни най-добри стойности срещу зелените пари от 0.9640. Срещу еврото, франка нарасна до шест седмичен връх и нива от 1.0883.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10