Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия.

Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж фондове са започнали да изтеглят активи за милиарди долари, опасявайки се за финансовото здраве на Дойче банк.

Това предизвика спад с 6,67% на акциите на немската банка, листвани на борсите в САЩ, като разпродажбите се пренесоха на европейска територия и в началото на днешната търговия на стария континент акциите на Дойче банк се сринаха за кратко с над 9% до рекордно историческо дъно от 9,90 евро за една акция.

Опасенията, че проблемите на най-големия немски кредитор могат да провокира нова банкова криза в еврозоната, предизвикаха първоначален спад на основните европейски фондови индекси с над 1,5%, като STOXX Europe Banks index се понижи с близо 3,7%, докато акциите на някои от другите водещи европейски банки - Commerzbank, UniCredit и Credit Agricole, отвориха със загуби от повече от 4 на сто.

                                                                                                                            Графика на акциите на Дойче банк

Снимка

В опит да успокои персонала на Дойче Банк, нейният шеф Джон Краян изпрати до тях официално писмо, в което той заяви, че има пазарни сили, които желаят да отслабят доверието в нашата финансова институция. Според него неотдавнашните медийни спекулации, че група от хедж фондове са намали своите експозиции в банката, са причинили неоправдания опасения и че немската кредитна институция е фундаментално силна.

Това ограничи част от първоначалните драматични загуби и сега акциите на Дойче банк се понижават с 4,78% към ниво от 10,42 евро. Акциите на втората по големина немска банка Commerzbank падат с 4,56%, на френската Credit Agricole SA - с 3,2%, на британската Barclays - с 3,38% и на испанските Banco Santander и BBVA - сътоветно с 4,05% и с 3,53%, докато общия индекс на 600-те европейски банки губи 2,68% от стойността си и е на път да приключи с месечна загуба от над 5 на сто.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,04%, заличавайки част от първоначалния си спад с 1,7%, но въпреки това е на път да затвори търговията със загуби на седмична, месечна и дори на тримесечна база.

Немският фондов индекс DAX се понижава с 1,07%, като инвеститорите на борсата във Франкфурт игнорират днешни смесени данни за продажбите на дребно в Германия, френският CAC40 пада с 1,52%, италианският MIB - с 1,61%, а испанският индекс Ibex-35 - с 1,58%.

Британският индекс FTSE100 също губи 1,6% от стойността си въпреки днешни добри данни от Великобритания (за растеж на БВП през второто тримесечие и за потребителското доверие през септември).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27

Спад, последван от обрат при доходността на американските облигации

10-годишните американски облигации загубиха 1.5 базови пункта до нива от 1,541%, най-ниски след 8 септември, но успяха да обърнат посоката след решението на ОПЕК в Алжир да ограничи производството на петрол. Доходността по 10-годишните книжа скочи в крайна сметка с 1.4 базови пункта до 1,57%, а тази по 2-годишните облигации с 1.2 базови..

публикувано на 29.09.16 в 08:25