Алегро Виваче

Класиката като новина и за удоволствие!

Това е девизът на „Алегро виваче“ - носител на наградите „Осмата муза“ 2007, „Сирак Скитник“ 2009, „Кристална лира“ 2013 и "Златно перо" 2018.

Предаването с новини от света на класическата музика е в ефира на програма „Хоризонт“ от 1990 г.

Вторник, 21:10 - 23:00 часа


Водещ: Ирена Гъделева
Редактори: Татяна Иванова, Росица Кавалджиева
Автор на историческите рубрики: Красимира Йорданова


Екипът на Алегро виваче
        Красимира Йорданова, Ирена Гъделева, Татяна Иванова, Росица Кавалджиева

Facebook: Allegro Vivace по Хоризонт

Skype: allegro.bnr

allegrovivace@bnr.bgПубликации

Звезди пристигат в Пловдив за юбилейните "Дни на музиката в Балабановата къща"

Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” – трикратен носител на сертификат за качество “Европейски фестивал” на Европейската фестивална асоциация, избран от слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" за "Музикален..

публикувано на 17.05.19 в 19:00

Познато и непознато в програмата на Радиооркестъра тази вечер

Три от произведенията в програмата на Симфоничния оркестър на БНР на 17 май в зала "България" са непознати на публиката тук. Главният диригент Марк Кадин обича да провокира почитателите на класическата музика, затова този път на фокус е руската..

публикувано на 17.05.19 в 17:15
Етнографският музей в Пловдив

Евгений Шевкенов е новият артистичен директор на Фестивала на камерната музика в Пловдив

Пловдивският Международен фестивал на камерната музика присъства в българския културен календар вече 55 години без прекъсване. Поредното издание ще се проведе между 7 и 22 юни и ще привлече в града под тепетата изявени музиканти от различни страни като..

публикувано на 15.05.19 в 14:45
Найден Тодоров (вляво) говори на церемонията след получаване на приза „Музикант на 2018 година“ от генералния директор на БНР Александър Велев.

Найден Тодоров е „Музикант на 2018 година“

За 28-и път слушателите на предаването „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“ на Българското национално радио избраха с гласуване българския „Музикант на годината“ в класическите жанрове. Наградите бяха обявени тази вечер на галаконцерт в зала..

публикувано на 08.05.19 в 21:06

"Концерт за надежда" с перкусиониста Георги Ценов

За пореден път в Националното музикално училище "Любомир Пипков" публиката ще има възможност да участва в благотворителната поредица "Концерти за надежда". Идеята за нея е на младия пианист и преподавател Сава Вутов, който избира този начин да подпомага..

публикувано на 28.04.19 в 18:31

Панчо Владигеров отново е част от Алеята на бележитите българи

На 22 април 2019 г. преди обяд слънчевите лъчи огряха новия бюст-паметник на Панчо Владигеров в Борисовата градина, близо до Лятната естрада. Събраха се много хора, щастливи да видят възстановена творбата на скулптора Тодор Първанов. Макар и не в..

публикувано на 24.04.19 в 18:05
Петър Македонски и Надежда Цанова

Ансамбълът на 2017 година с нов запис в БНР

Дуото Надежда Цанова (пиано) и Петър Македонски (тромпет) прекоси Океана, за да участва в официалното отбелязване на 3 март - националния празник на България, в Чикаго. Поканата към младите музиканти дойде след друго тяхно гостуване в един от..

публикувано на 17.04.19 в 20:21
Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев

Веско и Мартин Пантелееви подготвят музикален празник за софийската публика

След края на фестивалите, които организира в Германия, и участия в концерти на родна сцена (едното от които в образователната програма за деца "Фортисимо Фамилия"), диригентът Мартин Пантелеев отново ще застане пред Софийската филхармония на 18 април, в..

публикувано на 17.04.19 в 18:56

Новият "Музикант на годината" ще бъде обявен на 8 май

Време е слушателите на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт" да се срещнат със своите избраници - новите носители на награди в ежегодната му анкета. Кой получи най-голяма подкрепа от почитателите си и ще бъде провъзгласен за..

публикувано на 17.04.19 в 18:25
Янко Маринов

Предвеликденски концерти с органиста Янко Маринов

"Матеус пасион" от Йохан Себастиан Бах, представен в музикално-сценична вечер - нестандартната идея е на Янко Маринов - органист на католическата катедрала "Свети Йосиф" в София, и вокален състав „Импресия“. Специално участие в събитието на 17 април от..

публикувано на 17.04.19 в 14:15