Алегро Виваче

Класиката като новина и за удоволствие!

Това е девизът на „Алегро виваче“ - носител на наградите „Осмата муза“ 2007, „Сирак Скитник“ 2009, „Кристална лира“ 2013 и "Златно перо" 2018.

Предаването с новини от света на класическата музика е в ефира на програма „Хоризонт“ от 1990 г.

Вторник, 21:10 - 23:00 часа


Водещ: Ирена Гъделева
Редактори: Татяна Иванова, Росица Кавалджиева
Автор на историческите рубрики: Красимира Йорданова


Екипът на Алегро виваче
        Красимира Йорданова, Ирена Гъделева, Татяна Иванова, Росица Кавалджиева

Facebook: Allegro Vivace по Хоризонт

Skype: allegro.bnr

allegrovivace@bnr.bgПубликации

Николай Гяуров като Филип Втори

Спомени за баса Николай Гяуров и диригента Асен Найденов

На 12 септември се навършиха 120 години от рождението на големия български диригент Асен Найденов, а на 13 септември - 90 години от рождението на световноизвестния бас Николай Гяуров. И за двамата велики български музиканти може да се говори с часове,..

публикувано на 13.09.19 в 16:56

Легендарните братя Мурагес откриват есенните Дни на музиката в Балабановата къща

Пловдив е Европейска столица на културата през цялата 2019 г., а една от важните музикални линии в календара с многобройни културни събития е международният фестивал Дни на музиката в Балабановата къща.  Десетото есенно издание започва на 14 септември с..

публикувано на 13.09.19 в 16:19
Габровски камерен оркестър с диригент Иван Стоянов

Юбилеи и премиери в Дните на камерната музика в Габрово

За 43-ти път в Габрово се провеждат Дни на камерната музика и фестивалът за пореден път среща солисти, камерни ансамбли и оркестри с меломаните в града, които подкрепят безрезервно своя Габровски камерен оркестър и запълват залата на Художествената..

публикувано на 12.09.19 в 18:32
Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и новият главен гост-диригент Саша Гьотцел

Саша Гьотцел е новият главен гост-диригент на Софийската филхармония

На 12 септември с концерт под диригентството на Саша Гьотцел ще бъде открит официално 91-вия сезон на Софийската филхармония. Под мотото "Детето чудо и Титанът" оркестърът ще предложи на публиката творби от композиторите Волфганг Амадеус Моцарт и Густав..

публикувано на 12.09.19 в 18:00
Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров

Софийската филхармония днес: Всеки концерт е празник!

"Всеки концерт е празник!" - това мото са избрали за 91-вия си сезон Софийските филхармоници, водени от своя директор - маестро Найден Тодоров. Официалното откриване е на 12 септември от 19 часа в зала "България", а първият концерт от богатия и наситен..

публикувано на 12.09.19 в 13:58
Емануил Иванов

Емануил Иванов: Винаги се чувствам у дома, когато свиря Владигеров

20-годишният българин Емануил Иванов е големият победител на 62-рото издание на Международния конкурс за пианисти на името на италианския пианист, диригент и композитор Феручо Бузони, съобщава Раи нюз.  Конкурсът се проведе в италианския..

обновено на 11.09.19 в 20:14
Румяна Атанасова

Честване на пианистката Румяна Атанасова във Варна

75-годишнината на пианистката Румяна Атанасова ще бъде чествана с концерт в Художествената галерия "Борис Георгиев" във Варна на 15 септември от 11.30 ч. На сцената заедно с нея ще бъдат музикантите от камерния оркестър "Анима" с диригент Константин..

публикувано на 11.09.19 в 20:10
Квинтет

Фестивалните приключения на квинтет "Пилекадоне"

На 11 септември атрактивният духов квинтет "Пилекадоне" гостува на фестивала Дни на камерната музика в Габрово.  Мила Павлова – флейта, Валентин Методиев – обой, Венелин Пиперов - кларинет, Евгений Тонев – фагот и Ясен Теодосиев – валдхорна свирят..

обновено на 11.09.19 в 19:25
Лия Петрова и Виктория Василенко

Цигуларката Лия Петрова с концерт на "Аполония" и в подготовка за нов албум

Лия Петрова е цигуларка с блестяща международна кариера, носителка на първа награда от престижния международен конкурс "Карл Нилсен" в Дания и на приза "Млад музикант на годината" 2007 в анкетата сред слушателите на предаването "Алегро виваче" по..

обновено на 11.09.19 в 18:57
Участничките в майсторския клас на Александрина Пендачанска

Александрина Пендачанска: Нямаме право да се лишаваме от потенциала на големите майстори, но трябват стриктни правила и точни критерии

"Имах огромния шанс и късмет да бъда поканена тук от Маргарита Димитрова да изнеса този мой първи майсторски клас, да се изправя срещу себе си като педагог, да застана от другата страна. Това беше предизвикателство и щастие, което не очаквах да бъде..

публикувано на 07.09.19 в 20:50