Алегро Виваче

Класиката като новина и за удоволствие!

Това е девизът на „Алегро виваче“ - носител на наградите „Осмата муза“ 2007, „Сирак Скитник“ 2009, „Кристална лира“ 2013 и "Златно перо" 2018.

Предаването с новини от света на класическата музика е в ефира на програма „Хоризонт“ от 1990 г.

Вторник, 21:10 - 23:00 часа


Водещ: Ирена Гъделева
Редактори: Татяна Иванова, Росица Кавалджиева
Автор на историческите рубрики: Красимира Йорданова


Екипът на Алегро виваче
        Красимира Йорданова, Ирена Гъделева, Татяна Иванова, Росица Кавалджиева

Facebook: Allegro Vivace по Хоризонт

Skype: allegro.bnr

allegrovivace@bnr.bgПубликации

Именити кларинетисти ще свирят в чест на 100-годишнината на проф. Сава Димитров

"Професора" - така всички кларинетисти у нас наричат доайена, основател на българската кларинетна школа Сава Димитров. На 19 октомври се навършиха 100 години от рождението му и това е повод точно месец по-късно, на 19 ноември, в камерна зала "България"..

публикувано на 15.11.19 в 17:17

Нов симфоничен оркестър открива своя 29-и сезон

Нов симфоничен оркестър открива своя 29-и сезон с концерт на 18 ноември от 19.30 часа в зала "България". Първата програма включва премиерна за България творба от Марк Мелитс, към която са добавени две обичани произведения - музика към пиесата "Пер Гинт"..

публикувано на 15.11.19 в 11:06
Елин Колев

“Вивалди за теб” - новият албум на цигуларя Елин Колев

Младият цигулар Елин Колев, роден и израснал в Германия, представя втория си компактдиск, озаглавен „Vivaldi For You” /“Вивалди за теб“/. Той включва изключително популярните четири концерта „Годишните времена“ на италианския майстор, към които са..

публикувано на 13.11.19 в 23:13
Маестро Станислав Ушев

Диригентът Станислав Ушев: Радиооркестърът ми дава свободата да експериментирам

"Концерт за двама" беше наречена поредната програма от новия сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Мотото можем да отнесем както към двамата избрани автори - Лудвиг ван Бетовен и Бела Барток, така и към гостите - солиста в..

публикувано на 13.11.19 в 19:23
Северен камерен оркестър - Грьонинген

Холандски оркестър представя проект с българско участие

На 9 ноември в холандския град Грьонинген прозвуча Перкусионен концерт №3 "Генезис" от българския композитор Мартин Георгиев. Изпълни го като част от най-новия си проект Северен камерен оркестър под диригентството на автора, а солистка беше друга наша..

публикувано на 13.11.19 в 18:42
Среща на Соня Йончева с почитатели в Москва

Соня Йончева гостува в Москва преди концерта си в София

Лицето на българскака оперна прима Соня Йончева е навсякъде из Москва тези дни, заради рекламите на нейния предстоящ концерт в зала "Чайковски" на 13 ноември с Руския държавен академичен симфоничен оркестър „Евгений Светланов“ под диригентството на..

публикувано на 13.11.19 в 12:56
Пианистът Мартин Иванов

Български пианист ще изпълни всички унгарски рапсодии от Ференц Лист във Виена

На 15 ноември младият и талантлив български пианист Мартин Иванов, който от 10 години живее и развива успешна солистична кариера във Виена, ще зарадва отново своите почитатели с нов, интересен концертен проект. Събитието е предизвестено уникално..

публикувано на 11.11.19 в 20:09
Людмил Ангелов

Пианистът Людмил Ангелов се завръща към музиката на Шопен

На 5 ноември в зала "България" именитият пианист Людмил Ангелов започна цикъл от четири концерта с творби от Фредерик Шопен. Те ще се състоят в рамките на настоящия сезон, като следващите изяви са на 4 декември 2019 г. и през март и април 2020 г.,..

публикувано на 11.11.19 в 16:30

Как се свири на триангел

Проектът с това екзотично заглавие се роди в Холандия по идея на българската перкусионистка Татяна Колева, носителка на приза "Музикант на годината 2009" и основателка на младежката перкусионна формация Youth Percussion Pool, също наградена в анкетата на..

публикувано на 07.11.19 в 20:37
Симеон Гошев

Дебют на пианиста Симеон Гошев като солист на Радиооркестъра

Симеон Гошев е поредният изявен млад изпълнител, поканен от маестро Марк Кадин и Радиосимфониците като солист през този сезон - той ще се представи с Концерт за пиано и оркестър №4 от Лудвиг ван Бетовен. В програмата ще прозвучи и Концерт за оркестър от..

публикувано на 06.11.19 в 20:17