Керанка Далакманска

"Нарисувай ми дума" - поезия и живопис между две корици

Нова поетична книга "Нарисувай ми дума" от Керанка Далакманска с илюстрации на Лаура Нистореску Сенюк - професор от училището по изкуствата в Констанца, Румъния, излиза на пазара. "От няколко години споделях с Лаура, че имам желание да..

публикувано на 13.05.19 в 18:32

"Аполон и Хиацинт" от Моцарт в Софийската опера и балет

На 16 май от 19:00 часа Софийската опера и балет ще представи първата опера на детето-чудо Моцарт, създадена, когато той е на 11 години - „Аполон и Хиацинт“. В творбата се поставя темата за чистото приятелство и истинската любов между боговете и..

публикувано на 13.05.19 в 17:50
Дорис Дей

Почина холивудската актриса Дорис Дей

Холивудската звезда Дорис Дей, чиито филми я превърнаха в една от най-големите актриси на големия екран за всички времена, почина на 97-годишна възраст, предаде Би Би Си. Певицата, която впоследствие става актриса, участва в ленти като „Бедствие..

публикувано на 13.05.19 в 17:13

Фотоизложба „Магията на Изтока“ на „Моста на влюбените"

Фотоизложба „Магията на Изтока“ може да бъде разгледана на „Моста на влюбените“ в София до 26 май. 17 държави представят културата, бита и природата си с красиви фотографии от различни райони на екзотична Азия: Бангладеш, Виетнам, Емирство Кувейт,..

публикувано на 13.05.19 в 15:49

"Погубената България" - истории от архивите на ДС

На 15 май в София ще бъде премиерата на книгата "Погубената България" на проф. Вили Лилков и журналиста Христо Христов, която е продължение на "Бивши хора". В предаването "12+3" на програма "Хоризонт" те разказаха за историите, събрани в новата им книга,..

публикувано на 13.05.19 в 14:39
Столична библиотека

Представят биографията на Рейгън в Столичната библиотека

Биографията на Роналд Рейгън ще бъде представена днес в Американския център на Столичната библиотека. Книгата за 40-ия президент на Съединените щати е петата поред от поредицата „Власт и отговорност”. Освен основателя на поредицата - Свилен..

публикувано на 13.05.19 в 11:09
Музей

В Габрово започва 11-ото издание на фестивала на комедийния спектакъл

В Габрово започва 11-ото издание на фестивала на комедийния спектакъл. Театралното събитие, което се провежда през година, е част от програмата за Дните на хумора и сатирата в града. Осем комедийни представления – от страната и Северна..

публикувано на 13.05.19 в 08:32

"Преоткритият свят на стара Европа" се открива днес в Пловдивския археологически музей

Националната изложба „Преоткритият свят на стара Европа” се открива днес в Пловдивския археологически музей като част от проявите, свързани с домакинството на града като Европейска столица на културата. В една от залите на музея ще бъде изложен и..

публикувано на 13.05.19 в 07:51
Откритото в Кайлъка съкровище от началото на 15-и век, с около 8500 сребърни монети - най-ранните от цар Иван Шишман.

В Плевен показаха за първи път съкровището, открито в Кайлъка

В Плевен за първи път бе показано пред публика откритото в Кайлъка съкровище от началото на 15-и век с около 8 хил. и 500 сребърни монети – най-ранните – от цар Иван Шишман. Хиляди плевенчани и гости на града се стекоха в Регионалния..

публикувано на 12.05.19 в 14:08
Колективна находка от близо 3000 сребърни римски монети от Сердика. Открити са в керамичен съд. (Един от акцентите на Представителната изложба на НАИМ)

В Плевен показват находка от сребърни монети със световно значение

В Плевен показват находка от сребърни монети със световно значение. За първи път в Нощта на музеите и галериите излагат уникалното съкровище, намерено от затворници при обработка на нива. За плевенчани и гости на града са подготвени десетки изложби и..

публикувано на 11.05.19 в 14:13