Графити по въздуха

Всеки човек малко или повече е творец, независимо от областта, в която работи. Това доказва и предаването „Графити по въздуха“, което предлага различна гледна точка към творчеството, без да се съобразява с авторитети, йерархии и класации.

В него можете да чуете утвърдени творци, но и такива, които ще станат известни в бъдеще, или ще потънат в забрава.

Светлана Дичева (вляво) и Бояна АндрееваВ „Графити“ мейнстрийм и ъндърграунд вървят ръка за ръка, защото всички творчески търсения са достойни за внимание заради вложената енергия и искреност. Всички изкуства присъстват в предаването, но акцентът е върху оригиналните идеи в литературата и театъра.

Дори и да нямате отношение към изкуството, не може да не проявявате любопитство към интересните личности, а „Графити“ внимателно ги търси и ги поставя „в светлината на прожектора“.

Рубриката „Тест за напреднали“ винаги има информативен повод, но целта е да се постигне изповедност в студиото.

                                                                                     Водеща на предаването е Светлана Дичева (вляво),
                                                                                     а музикалният избор - винаги на ниво! - е на Бояна Андреева.

Рубриката „Всичко мое нося със себе си“ е територия на българите, живеещи в чужбина, които никога не скъсват пъпната си връв с Родината.

„Пътуване без куфар“ пък е за почитателите на пътешествия - и за онези, които пътуват в реалността, и за така наречените „диван“ пътешественици. Смисълът на този радиопътепис не е самоцелната екзотика, а радостта от пътуването, което може да е до селце в Родопите с разбит път и уникална природа.

Целта на „Графити“ е да създаде едно общо ефирно пространство за онези слушатели, които са жадни за срещи с интересни хора, идеи и места.

„Графити по въздуха“ се излъчва всеки четвъртък от 20.00 до 22.00 часа по програма „Хоризонт“.

Публикации

Анри Кулев

Проф. Анри Кулев: Човек е сакат без лирика

"Сатирата, рисунката, всяко изкуство е смелост. Смелост е да посегнеш на белия лист. Всички живописци са изключително смели хора. Теб те обзема една страшна паника пред бялото и не знаеш какво ще се случи, колкото и да си добър. Всички музиканти..

публикувано на 16.07.19 в 17:29
Никола Петков

„Чудото режисура“ – възкресена памет за театъра

Режисьорът Никола събра спомени за работата си по различни спектакли и с известни творци - режисьори, актьори, писатели. В книгата си „Чудото режисура“ той описва и миговете на възход, и горчилката на отминалите творчески години и разказва как му е..

публикувано на 07.07.19 в 11:46
Фрагмент от корицата на книгата

"Тайни и загадки на "Тихия фронт" - из дебрите на българското разузнаване

„Ако прочетете тази книга, ще се убедите, че Джеймс Бонд не става за разузнавач. Има жени, има коли, има какви ли не пикантни истории, но при Джеймс Бонд няма онова, което е най-характерно за класическия разузнавач – работа в екип (защото сам човек..

публикувано на 05.07.19 в 12:06

Добри Божилов: Един народ има нужда от легенди, не само от енциклопедии

Книгата "Задругата" връща самочувствието на българите - така смята авторът й Добри Божилов, който гостува на предаването "Графити по въздуха".  Преобладават положителните отзиви за романа, което пречи да направим по-добро замисленото продължение,..

публикувано на 14.06.19 в 09:25
Олга Токарчук

„Бегуни“ на Олга Токарчук – анатомия на пътуващия човек

На книжния пазар е второто преработено издание на „Бегуни“ на полската авторка Олга Токарчук. От първото са изминали няколко години. В предаването "Графити по въздуха" Невена Дишлиева-Кръстева го определи като свой "и дателски шанс". „За бутиков..

публикувано на 06.06.19 в 13:10
Студентите Йоана Иванова и 
Полина Валентинова и техният преподавател Георги Александров разказаха за книгата в предаването

Студентската книга „Отвъд преградите“ - истории на бежанци

Студентската книга „Отвъд преградите“ обединява 19 текста, в които се разказва за бежанци у нас и за хората, които им помагат.  Книгата е част от студентски проект в специалността "Книгоиздаване" и е създадена в рамките на дисциплината "Учебно..

публикувано на 03.06.19 в 14:45

Проектът "Мобилна библиотека" превърна Вазово край Исперих в четящо село

Недалеч от Разград, на няколко километра от Исперих, се намира село Вазово с преобладаващо ромско население. Там екип от Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград изпълни проекта „Мобилна библиотека: Мисия чета и разбирам“, реализиран по..

публикувано на 24.05.19 в 12:43
Айше Рубева

Айше Рубева: Аз съм щастлив учител и щастлив човек

Айше Рубева e начален учител о т село Ябланово.  Пише поезия и къси разкази. Новата й стихосбирка  „Фрактали на генезиса“  съдържа 40 стихотворения, защото по думите й 40 е свещено число в алевизма. „Дервишите са част от алевизма, но..

публикувано на 23.05.19 в 11:17

Надежда Динева: Повече отвсякога имаме нужда от надежда

„Обществото, в което в момента живеем, повече отвсякога има нужда от надежда и от вяра, от чистата любов. Вяра, но не самоувереност.“ Това каза в предаването „Графити по въздуха“ репортерът от news.bg Надежда Динева, която написа първия си роман...

публикувано на 21.05.19 в 10:05
Петър Вълчев и Виолета Гиндева

До края на годината ще е готов последният филм с Виолета Гиндева

До края на годината ще е готов последният филм, в който играе Виолета Гиндева. Това съобщи в предаването „Графити по въздуха“ фотографът и режисьор Петър Вълчев. „Филмът ни събра и станахме приятели, тя споделяше с мен постоянно всякакви неща,..

публикувано на 08.05.19 в 10:29