Графити по въздуха

Всеки човек малко или повече е творец, независимо от областта, в която работи. Това доказва и предаването „Графити по въздуха“, което предлага различна гледна точка към творчеството, без да се съобразява с авторитети, йерархии и класации.

В него можете да чуете утвърдени творци, но и такива, които ще станат известни в бъдеще, или ще потънат в забрава.

Светлана Дичева (вляво) и Бояна АндрееваВ „Графити“ мейнстрийм и ъндърграунд вървят ръка за ръка, защото всички творчески търсения са достойни за внимание заради вложената енергия и искреност. Всички изкуства присъстват в предаването, но акцентът е върху оригиналните идеи в литературата и театъра.

Дори и да нямате отношение към изкуството, не може да не проявявате любопитство към интересните личности, а „Графити“ внимателно ги търси и ги поставя „в светлината на прожектора“.

Рубриката „Тест за напреднали“ винаги има информативен повод, но целта е да се постигне изповедност в студиото.

                                                                                     Водеща на предаването е Светлана Дичева (вляво),
                                                                                     а музикалният избор - винаги на ниво! - е на Бояна Андреева.

Рубриката „Всичко мое нося със себе си“ е територия на българите, живеещи в чужбина, които никога не скъсват пъпната си връв с Родината.

„Пътуване без куфар“ пък е за почитателите на пътешествия - и за онези, които пътуват в реалността, и за така наречените „диван“ пътешественици. Смисълът на този радиопътепис не е самоцелната екзотика, а радостта от пътуването, което може да е до селце в Родопите с разбит път и уникална природа.

Целта на „Графити“ е да създаде едно общо ефирно пространство за онези слушатели, които са жадни за срещи с интересни хора, идеи и места.

„Графити по въздуха“ се излъчва всеки четвъртък от 20.00 до 22.00 часа по програма „Хоризонт“.

Публикации
Тайе Селаси

Тайе Селаси: Най-голямата награда за мен е думите ми да лекуват

Американската писателка Тайе Селаси представи в България романа си "Отивам си е възвратен глагол". Корените на Тайе Селаси са в Африка, но тя харесва понятието "местен", защото й позволява да се чувства местна на много места по света. Живяла е в  Гана,..

публикувано на 30.11.18 в 16:48
Ерик Ларсен

Повечето хора знаят какво трябва да направят, за да живеят по-добре, но не излизат от зоната на комфорт

Едно от предизвикателствата пред обществото днес е, че мозъкът се е развивал в продължение на стотици хиляди години, а сега живеем в условия, в които постоянно ни прекъсват. Голяма част от стреса, от тревожността в западния свят се дължат на..

публикувано на 23.11.18 в 14:27
Меелис Фриедентал

Меелис Фриедентал: Литературата е продължение на съня

Средният естонец има у дома си повече книги от средния европеец. Това каза в интервю за „Хоризонт“ естонският автор Меелис Фриедентал, чиято книга „Пчели“ е част от поредицата „Новите лица на литературна Европа“ на издателство „Наука и изкуство“...

публикувано на 19.11.18 в 15:57
Н. Пр. Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България

Н. Пр. Франсоа Бонтан: Белгийците са прагматични, но умеят да мечтаят

Белгийски дни в София  се провеждат за 13-и пореден път и тази година ще продължат до 23 ноември.  Докато в началото, преди 13 години идеята е била белгийската общност  да се обедини   с български партньори по определени теми – храна, кухня и..

публикувано на 16.11.18 в 15:44
На книжния пазар излязоха есета на Иво Андрич в превод на Ася Тихинова-Йованович.

Ася Тихинова-Йованович: Нося силуета на Андрич в себе си

„При Андрич думите са много точни, много обикновени, но толкова верни, толкова премерени, претеглени. Всяка думичка е изчистена, полирана.“ Така вижда балканския душевед неговият преводач на български Ася Тихинова-Йованович. Тя е превела шест книги..

публикувано на 09.11.18 в 14:42

„Кристална лира“ за Ирена Гъделева от „Хоризонт“

Музикалният редактор от програма „Хоризонт“ Ирена Гъделева получи престижната награда „Кристална лира“ в категория „Музикална критика и публицистика“. Високата оценка е за отразяването на важни събития в музикалния живот на страната и в чужбина..

публикувано на 02.11.18 в 08:10

Проф. Георги Каприев: Българската драматургия страда от липса на професионализъм

В студиото на „Графити по въздуха“ гостува проф. Георги Каприев, участник в дискусията във втория брой на месечното списание „Култура“, озаглавена „Театър без драматургия?“.        Проф. Каприев припомни факта, че в последното десетилетие..

публикувано на 31.10.18 в 12:08

Издателят Йордан Антов: В българската литература трябва да има нови гласове

Над 80 заглавия от български автори е издало новото издателство за българска литература „Лексикон“ две години след създаването си, каза в предаването „Графити по въздуха“ издателят Йордан Антов.   На въпроса кое го е накарало да се довери на..

публикувано на 30.10.18 в 14:00
Художникът Спартак Дерменджиев откри изложба „Море“ в столичната галерия „Стубел“.

Спартак Дерменджиев се „сдобрява“ с морето

В студиото на „Графити по въздуха“ гостува художникът Спартак Дерменджиев, който откри изложба „Море“ в столичната галерия „Стубел“. "Преди време, когато станах на 50 години, а това е време за равносметка, установих, че на млади години винаги ,..

публикувано на 26.10.18 в 13:31

Кин Стоянов и Георги Кушвалиев за книгата „Дебили-недраги“ и за изкуството на епиграмата

Излезе от печат книгата с епиграми „Дебили-недраги“ на Георги Кушвалиев - първият носител на наградата „Крилатият козел“, учредена в памет на Радой Ралин. Всъщност на Кушвалиев се пада честта да избере втория носител на наградата, вторият награден ще..

публикувано на 28.09.18 в 14:27