Графити по въздуха

Всеки човек малко или повече е творец, независимо от областта, в която работи. Това доказва и предаването „Графити по въздуха“, което предлага различна гледна точка към творчеството, без да се съобразява с авторитети, йерархии и класации.

В него можете да чуете утвърдени творци, но и такива, които ще станат известни в бъдеще, или ще потънат в забрава.

Светлана Дичева (вляво) и Бояна АндрееваВ „Графити“ мейнстрийм и ъндърграунд вървят ръка за ръка, защото всички творчески търсения са достойни за внимание заради вложената енергия и искреност. Всички изкуства присъстват в предаването, но акцентът е върху оригиналните идеи в литературата и театъра.

Дори и да нямате отношение към изкуството, не може да не проявявате любопитство към интересните личности, а „Графити“ внимателно ги търси и ги поставя „в светлината на прожектора“.

Рубриката „Тест за напреднали“ винаги има информативен повод, но целта е да се постигне изповедност в студиото.

                                                                                     Водеща на предаването е Светлана Дичева (вляво),
                                                                                     а музикалният избор - винаги на ниво! - е на Бояна Андреева.

Рубриката „Всичко мое нося със себе си“ е територия на българите, живеещи в чужбина, които никога не скъсват пъпната си връв с Родината.

„Пътуване без куфар“ пък е за почитателите на пътешествия - и за онези, които пътуват в реалността, и за така наречените „диван“ пътешественици. Смисълът на този радиопътепис не е самоцелната екзотика, а радостта от пътуването, което може да е до селце в Родопите с разбит път и уникална природа.

Целта на „Графити“ е да създаде едно общо ефирно пространство за онези слушатели, които са жадни за срещи с интересни хора, идеи и места.

„Графити по въздуха“ се излъчва всеки четвъртък от 20.00 до 22.00 часа по програма „Хоризонт“.

Публикации

Стефан Тенев

Представят технологично реновиран вариант на филма "Хан Аспарух"

На 18 ноември от 18 часа в Българската академия на науките ще бъде първата прожекция на реновирана версия на историческия епос „Хан Аспарух“. Новият филм носи заглавието „Ханът и империята“. Негов режисьор е Стефан Тенев.      „Новият филм почива..

публикувано на 15.11.19 в 15:11
Посетители пред картина на Лионел Файнингер от 1921 г., част от колекция, посветена на школата Баухаус

Школата Баухаус и нейните следи в България

Нов български университет днес е домакин на международната конференция „Векът на Баухаус“. Конференцията се провежда по проект „Един век школата Баухаус“. Събитието се организира във връзка с едновековния юбилей от основаването на..

публикувано на 11.11.19 в 10:15
Иво Малинов

Иво Малинов: Успехът е да намериш това, което те прави щастлив

Що то композитна фотография? Иво Малинов казва, че това е друг поглед върху цялото, което ни заобикаля. Днес той открива своя изложба с композитна фотография в Галерията за съвременно изкуство на ул. "Будапеща" 2 в София.       „Композитната..

публикувано на 04.11.19 в 16:16
Карамфил Матев

Карамфил Матев: Стенографията е интелигентно творение

„Съвременната ни държавност след Освобождението е фиксирана, до ден днешен, с пълни стенографски протоколи. Всичко, което е ставало в парламента през тия 140 години, е документирано.“ Това казва стенографът ветеран Карамфил Матев, дългогодишен..

публикувано на 22.10.19 в 11:01
Николай Табаков

Николай Табаков: Литературата е като кюфтето – всеки го харесва различно

„Това невероятно човешко качество, наречено въображение, което се опитваме да потиснем (още от началното образование вървят тези неща), въображението е това, което ще открие нова теория на относителността, ще прати нашите дечурлига в небесата, ще..

публикувано на 18.10.19 в 13:29
Свежа Дачева

Свежа Дачева издава своя стихосбирка на шведски и разкази на български

„Човек не трябва да се страхува да се изразява. Доколко са стойностни нещата, които човек прави, вече времето отсъжда.“ Това каза в предаването „Нощен хоризонт“ Свежа Дачева, наша сънародничка, която живее и работи в Стрьомстад, Швеция. Свежа..

публикувано на 11.10.19 в 11:38
Яна Маринова и Георги Михалков

"Любовни писма" - атрактивна и дълбока биография на любовта

„Хората приемат един друг за даденост и това е дълбоко повсеместна грешка. Защото във всеки момент трябва да докажеш, че си достоен за доверие и другият, съответно, да положи усилие да продължи да оправдава доверието ти.“ Това каза режисьорът..

публикувано на 08.10.19 в 12:07
Николай Волев

Режисьорът Николай Волев: Киното е скъпо удоволствие

В киното, за да се завърти цялата машина, да се произведе един филм в днешно време, минават понякога   5 до 6 години. Надеждата му е, че българите, които напуснаха страната ще започнат да се връщат. Той е режисьор на филмите "Маргарит и Маргарита", "Да..

публикувано на 27.09.19 в 17:57
Теодора Димова

Теодора Димова: Роднините на жертвите на комунизма са премазани

Книгата "Поразените" на Теодора Димова разказва за група жени, чиито мъже са убити, вървят в леденото февруарско разсъмване към мястото на убийството. Вали сняг. Жените не говорят. Отиват да видят ямата, където със сгурия са засипани телата на..

публикувано на 20.09.19 в 11:40
Габриела Пенчева

Габриела Пенчева и стъпките обратно към сърцето

Когато промяната започва в човек, тя не се случва за един ден, вярва Габриела Пенчева, която след многообещаваща кариера в държавната администрация вече четири години живее в родопско село. В предаването "Графити по въздуха" тя разказа как е..

публикувано на 13.09.19 в 11:41