Хоризонт за вас


Публикации

Иван Налбантов

Иван Налбантов: Езикът е най-силното нещо, което е създал нашият народ през вековете

„Появата на словото е първият празник на човешкия дух. Хората започват да се разбират не с мимики и движения, а изговарят думи като слънце, луна, бог. Защото думите са духовната връзка между хората, другото е пипане на ръце“. Това каза пред БНР..

публикувано на 24.05.19 в 19:21
Яна Боянова

Яна Боянова: Да пишеш е друг тип отговорност към думите

„Винаги ми е било уютно около думите. Да пишеш е друг тип отговорност към речта, към словото, към думите. Днес образът измества думите. Има един феномен на бързо остаряващите думи - думи, които за нашето поколение са били ясни, а за днешните деца..

публикувано на 24.05.19 в 18:39

Поетесата Яна Букова: Връзката между думите дава картината на света

"Връзката между думите дава картината на света и мястото, което аз обитавам". Това каза пред БНР Яна Букова - поет и писател, която от дълги години живее в Атина, по повод празника на писмеността и словото. "Всеки човек, всеки исторически..

публикувано на 24.05.19 в 17:58

В "Пирогов" създадоха мобилно приложение за първа помощ при изгаряне

1000 изтегляния от потребители има единственото по рода си мобилно приложение със съвети от лекари как правилно да окажем първа помощ при изгаряния. Това съобщи пред „Хоризонт“ д-р Мартин Мартино от Клиника по изгаряне на „Пирогов“. Под..

публикувано на 24.05.19 в 17:38
Робърт Евалд

Робърт Евалд: Квантов компютър с изкуствен интелект е част от бъдещето

Квантовите компютри, макар и бавно, си пробиват път. По време на преминалия форум за иновации „Webit“ в България беше и Робърт Евалд. Сега той е в борда на директорите на компания, която се занимава с бизнес приложения, базирани на квантовите..

публикувано на 24.05.19 в 17:30

Елина Стоянова, създател на книжарница в Лондон: Липсваше ми да чета на български

„Липсваше ми езикът. Липсваше ми да чета на български“. Това разказа пред БНР Елина Стоянова за идеята ѝ да създаде българска книжарница „Имало едно време“ в Лондон. Тя обясни, че работи с български издателства, а и родителите ѝ изпращат книги,..

публикувано на 24.05.19 в 17:07
Йордан Радичков - внук

Руският литературовед Георги Гачев и Йордан Радичков - едно пътуване из Сибир

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост в Москва беше отбелязана 90-годишнината от рождението на един малко познат у нас, но дълбоко свързан с България човек на духа. Изложба в Държавния музей на историята на..

публикувано на 24.05.19 в 16:22
Премиерът Борисов и генералната директорка на ЮНЕСКО Одри Азуле разгледаха меча на хан Кубрат

Премиерът Борисов и генералната директорка на ЮНЕСКО разгледаха меча на хан Кубрат

В Деня на българската просвета и култура и славянската писменост премиерът Бойко Борисов разгледа изложения в Националната художествена галерия в София меч на Хан Кубрат. Министър-председателят беше придружен от заместник-директора на Държавния..

обновено на 24.05.19 в 15:58

Образователна „машина на времето“ във Велико Търново

Бъдещи първокласници от Велико Търново се върнаха 180 години назад във времето и се учиха на писане и смятане по методите, с които е било преподавано в църковното училище и в първото взаимно училище в старата столица. Инициативата за..

публикувано на 24.05.19 в 15:48

Дора Костова: Мотото на вестника ни е "Българи да си останем"

Срещаме ви с Дора Костова, главен редактор на вестник „Роден край“, създаден за българите в Украйна. Вече четвърт век чрез страниците на своята медия, тя се опитва да запази любовта към корените на българите извън граница. „Мотото на вестника..

публикувано на 24.05.19 в 15:37