Величка Савова

Спомен за пианистката Величка Савова

Рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязва годишнини на видни и значими за българската култура личности от музикалното ни минало, които не бива да потъват в забрава. В това издание отбелязваме 120-годишнината..

публикувано на 21.02.19 в 13:19
Диригентът Лейф Сегерстам

"Северна фантазия" с Лейф Сегерстам и Иво Върбанов

Продължава серията звездни гостувания в юбилейния, 90-и сезон на Софийската филхармония. На 21 февруари в зала „България“ на диригентския подиум ще застане прочутият финландски диригент и композитор Лейф Сегерстам. Програмата е озаглавена..

публикувано на 20.02.19 в 18:59

Пловдивската опера гостува с 3 спектакъла на столична сцена

Пловдивската опера ще гостува на столична сцена с три знакови спектакъла от своя репертоар: „Катерина Измайлова“, „Така правят всички жени“ и „Мария от Буенос Айрес“. На 22 февруари на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ ще гледаме операта..

публикувано на 20.02.19 в 16:48

Bella Voce представя новата си програма "Влюбеният пилигрим" по текстове на Шекспир

Почитателите на вокалната формация Bella Voce вече са в очакване - на 20 февруари от 19 часа в камерната зала "България ще бъде представена най-новата концертна програма със заглавие "Влюбеният пилигрим". Съорганизатор е Софийската филхармония. Идеята..

публикувано на 20.02.19 в 14:10

Кирил Маричков с награда на 23-тия София филм фест

Кирил Маричков ще бъде отличен с Наградата на София на Столичната община на 23-тото издание на София филм фест. В чест на легендарния български рок музикант ще бъде показан филмът „Щурците – 20 години по-късно”, заснет през 1988 година от режисьора и..

публикувано на 19.02.19 в 16:41

„Вълшебната флейта“ от програмата на Opera Vision

Отдавна се канех да гледам операта „Вълшебната флейта“ на Моцарт, включена в европейската интернет платформа „Opera Vision“, но сега реших да побързам, защото срокът на нейното излъчване приключва на 13 март, а спектакълът заслужава вниманието..

публикувано на 18.02.19 в 17:30
Ла Скала - Милано

„Пепеляшка“ във февруарския афиш на Миланската Скала

Февруарският афиш на Миланската Скала изненада любителите на оперна музика с едно дългоочаквано и обичано заглавие – операта “Пепеляшка” на Джоакино Росини. Със световна премиера през 1817 г. в театро Валле в Рим, последвал спектакъл в Ла Скала..

публикувано на 18.02.19 в 16:22

"Battle Beast" с премиера на фестивала "Евросоник" в Грьонинген

Концертът чакан с особен интерес от публиката на тазгодишния фестивал „Евросоник“ в Грьонинген бе този на финландската пауър метъл група „Battle Beast “. Музикантите пристигнаха в деня на концерта- на 18-ти януари, а срещата ми с тях беше в ранния..

публикувано на 17.02.19 в 14:53

„Лешникотрошачката” от киносезона на Балшой театър

Едва ли има по-обичано и по-желано музикално произведение в новогодишния сезон от балета на  П. И. Чайковски „Лешникотрошачката“, чиято музика сякаш въплъщава цялата красота, надежда и празничност! Тази година балетът е включен и в двата кино сезона,..

публикувано на 16.02.19 в 22:53

80-годишeн юбилей на прима балерината Красимира Колдамова

С балета „Кармен“ по музика на Бизе-Шчедрин и хореография на Алберто Алонсо Националният балет чества 80-годишния юбилей на прима балерината на Софийска опера и балет Красимира Колдамова. Голяма танцова изпълнителка, балетмайстор и педагог, тя..

публикувано на 16.02.19 в 22:04