Гробът на епископ Агапий

Почетоха паметта на епископ Агапий - възрожденски благодетел за църкви и училища

Навършиха се 170 години от мъченическата смърт на врачанския епископ Агапий. Годишнината беше отбелязана със заупокойно богослужение в старинния храм „св. Възнесение“ в града.  Врачанският митрополит Григорий оглави литургия, след която беше отслужена..

публикувано на 14.10.19 в 08:18
Роботите могат да бъдат ценни помощници на децата с обучителни трудности, вярва японският учен проф. Хироаки Уагатсума

Можете да спечелите робот от безплатно изложение в София

Интерактивно изложение на роботи отваря врати в София и ще остане до 27-и октомври. Изложението гостува за първи път у нас и ще представи 15 робота с уникални умения. Освен да извършват дадени команди, голяма част от тях могат да изразяват и..

публикувано на 14.10.19 в 07:58
Васил Николов

Проф. Васил Николов: Историята на БАН респектира

Навършват се 150 години от създаването на Българската академия на науките. На 12 октомври (събота) по повод празника на БАН, музеите и Ботаническата градина на Академията ще бъдат с вход свободен за посетители. "Историята на нейните учени, които са..

публикувано на 11.10.19 в 16:22

Да бъдеш вегетарианец - плюсове и минуси

На прага на есента, когато затваряме лятото в буркани и обръщаме поглед към домашния уют, темата за храната и храненето през зимата започва малко или много да доминира. На предаването „Нощен хоризонт“ гостуват Марина Васильовска - веган,..

публикувано на 10.10.19 в 14:36
Илюстрация на сградата

БАН представя сграда с нулево потребление на енергия

Българската академия на науките представя сграда с почти нулево потребление на енергия. По демонстрационния павилион са работили учени от България, Германия и Испания. Ключов елемент от експерименталната сграда са стъклопакети с..

публикувано на 10.10.19 в 11:16

Проф. Николай Габровски: Неврохирургията у нас направи революционен скок

Неврохирургията в България изживя революционен скок последните 10- 15 години по отношение на оборудването, диагностичните методи и технологиите. Това каза пред "Хоризонт" председателят на Българското дружество по неврохирургия и заместник..

публикувано на 09.10.19 в 12:55

Индустриалните енергийни консуматори искат отложен старт на газовата борса

Федерацията на индустриалните енергийни консуматори предлага либерализацията на газовия пазар да започне от април следващата година, вместо от декември. "Ние би следвало от първи януари да купуваме природния газ на свободния пазар, не..

публикувано на 09.10.19 в 11:49

Евродиректива ни задължава веднъж на 5 години да обследваме всички пътища

Страните от Европейския съюз вече са задължени да правят оценка на пътната безопасност на цялата си пътна мрежа най-малко веднъж на 5 години. Съветът на ЕС прие нови правила за осигуряване на безопасна пътна инфраструктура в опит да намали броя..

публикувано на 09.10.19 в 11:45
Хижа Амбарица

На чай пред Спортната палата

В 18,30 часа тази вечер планинари и приятели на хижа „Амбарица“ в Троянския балкан се събират на чаша чай пред Спортната палата в София, където е и седалището на Българския туристически съюз (БТС). Идеята на протестното пиене на чай е „Да покажем,..

публикувано на 09.10.19 в 10:26
Производителите на смилянски фасул смятат, че ще бъдат по-защитени, ако продуктът има еврорегистрация.

Производители ще се борят за защитено наименование на смилянския боб

Производителите на смилянски фасул ще подадат заявление за вписването му като географско означение и защитено наименование за произход в Европейския съюз. "Тази процедура трябва да извървим и тази регистрация трябва да направим, защото това..

публикувано на 09.10.19 в 10:03