Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопите се разделиха с певеца Крум Янков

Крум Янков
Снимка: Николай Чапански
На 22 януари ни напусна известният родопския певец и акордеонист Крум Янков – един от стилните народни изпълнители, току-що навършил 81 години.

Крум Янков е роден в село Добралък, Община Куклен и е най-малкият, седмото дете, в къщата на Иванка и Петър Янкови. Причината Крум да се захласне по народната музика, и по-специално по акордеона, бил неговият вуйчо, на когото е кръстен. Винаги с вълнение той разказваше момента на първата си среща с акордеона, когато вуйчо му сваля от тавана една прашасала хармоника с копчета и от този момент до края на дните си, той остава верен на инструмента и народната песен.

Най-голямата музикална школа за Крум Янков се оказали турнетата из родопските села и махали с известния кларнетист Васил Попов - Попето от село Левочево, Смолянско. В началото на 50-те години получава и първата покана за запис в радио „Сребрьо Бабаков” – първото име на днешното Радио Пловдив. Осъществява записи със Садовската народна група на кларинетиста Георги Пендов, а след това и с Първомайската група. Интересен е случаят с първите му записи в Радио София през 1956 г., когато засвирили няколко хора и ръченици със Садовската група. Георги Пендов казал на комисията, в която били Коста Колев и Георги Бояджиев, че сред тях има едно момче, което много добре пее родопски песни. Крум изтръпнал, когато го накарали да запее, защото пред микрофоните на радиото е много по-различно, отколкото на сцените по сватбите. Запял и на момента записал: „Поспусни са шар планина”, „Сос ма караш, майчинко” и „Стоене сино, Стоене”. Веднага му насрочили ден и час за запис в радиото, а след това „Балкантон” издава грамофонни плочи с неговите песни.


Малка грамофонна плоча на Крум Янков с Леновската група
Във фонотеката на БНР Крум Янков е оставил десетки песни, хора и ръченици с най-известните групи в Тракия – Първомайската, Леновската, Садовската. Песните са обработени от Коста Колев, Емил Колев, Тодор Пращаков и Димитър Пенев. Под съпровода на оркестър с диригент Емил Колев, в който свирят Тодор Пращаков (акордеон) и Хари Асенов (кларинет), Крум Янков записва самостоятелна дългосвиреща плоча в студиото на „Балкантон”, както и две плочи с пазарджишката певица Надка Караджова. Има издаден и албум със стари градски песни „Вино дай, кръчмарю”.

Ярко отражение на изпълнителските качаства на родопския певец Крум Янков са записите в музикалния фонд на БНР, част от които ще чуете в прикачения звуков файл. Неподражаем тембър, отличаващ се от всички родопски изпълнители, а гласът – топъл, овладян, неповторим.

В памет на Крум Янков ще чуете разговор с неговия син – Петър Янков (професионален класически музикант) и акордеониста Атанас Стоев, ръководител на оркестър „Канарите”. Звучат песните: „Стоене сино, Стоене” (съпр. Георги Пендов и Садовската група), „Сино льо, един на мама” (обр.дир. Емил Колев), „Събрали са се набрали” (обр.дир. Коста Колев) и „Леновска ръченица” (изп. Леновската група с рък. Никола Янков, обр. Коста Колев)

По публикацията работи: Мирослав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49