Спомен за проф.Христо Обрешков

Красимира Йорданова разказва за живота и делото на проф.Христо Обрешков - изключително ерудирана личност, цигулар и педагог от първата половина на ХХ век. За съжаление отишъл си твърде рано, загивайки при бомбардировките над София през зимата на 1944 г., но оставил светла диря в историята на българското музикално изпълнителско изкуство.

Роден на 14 март пред 105 години в София. Баща му, любител цигулар, е първият му учител. Възпитаник на Иван Рамаданов и Петко Наумов в Музикалното училище и на Ханс Кох в Музикалната академия. Изненадващо обаче заминава за Швейцария не за да продължи музикалното си образование, а за да учи химия. Издържа се, свирейки в различни състави. Така го чува директорът на Консерваторията и го съветва да се насочи изцяло към музиката. Обрешков завършва и теоретичния, и инструменталния отдел и пръв получава т.нар. концертен диплом. С трио свири в цяла Швейцария и дори го признават за най-добрия цигулар в страната по онова време. Получава докторска степен с дисертацията "Българската народна песен".

През 1937 г. Христо Обрешков е поканен за преподавател по цигулка от Музикалната академия в София, където работи 6 години. Сред неговите ученици са Радосвет Бояджиев, Георги Мутафчиев, Иван Попов, Ветка Жечкова и др.

Чуйте още интересни подробности за Христо Обрешков в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Балканска носталгия" в концерт с класика, фолклор и джаз

Концертът “Балканска носталгия“ ще събере на една сцена в зала "България" на 20 ноември от 19 часа превъзходни музиканти, които работят в различни жанрове. Кросоувърът обаче не е новост и по нашите ширини, така че фолклорът се просмуква в творчеството на много автори. За този концерт Кварто квартет са си поканили гости: Георги Андреев -..

публикувано на 19.11.18 в 18:09

Англичанинът Том Одел с трети албум

На 15-ти февруари 2019-та годин в зала 1 на НДК в София ще се състои първият концерт на Том Одел в България. Още с дебютния си албум „ Long Way Down “ от   2013-та година, 27-дем годишният англичанин  бе приет като талантлив певец и автор, който съчетава емоционалното си пеене, акомпанирайки си отлично на пианото. Добре..

публикувано на 19.11.18 в 16:01

Фолклор и метъл – мисията възможна

Фолклорни влияния и елементи в метъл музиката – свое изследване по темата  ще представи  Рада Бонева, студентка в Софийския университет. Презентацията ще се състои на 27 ноември от 19.30 часа в рамките на инициативата "Докторантски чай" на столичната улица "Триадица" 4.  Изследването може да се разглежда като мост между настоящето и миналото,..

публикувано на 19.11.18 в 13:54

Концерт за смартфони и симфоничен оркестър

Зрителите могат да участват със смартфони в концерта на Нов симфоничен оркестър тази вечер от 19.30 ч. в Руския културно-информационен център в София - по програмата на Европейската мрежа на оркестрите. Диригент е Борислав Йоцов, съобщава БТА. Посетителите ще проследят развитието на инструментите в оркестъра - от най-стария от преди 43..

публикувано на 19.11.18 в 11:47

Гергана Димитрова за новия си албум: Търся красотата в нюансите и контрастите

Певицата Гергана Димитрова от "Мистерията на българските гласове" и "Ева Квартет" представи новия си албум в студиото на "Хоризонт за вас". "През очите на земята" преплита келтските и източни мотиви с български фолклор. Костадин Генчев (кавал), Алекс Нушев (аранжор), Виолета Петкова (гъдулка), Петър Тодоров (перкусии) са само част от музикантите,..

обновено на 16.11.18 в 17:32