Астронавт слуша записи на цигуларя Чавдар Парашкевов в космоса

На 27 март в Първо студио на БНР свириха българският цигулар Чавдар Парашкевов и пианистката Наташа Кисленко - този концерт е част от турнето, което дуото прави в Америка и Европа.

Чавдар Парашкевов работи в оркесътра на Хюстън Гранд Опера, а Наташа Кисленко е възпитаничка на Московската консерватория, но също живее и концертира в САЩ, с музиканти като Сара Чанг и Джеймз Бъзуел.

Дуото работи заедно от 2009 г. Наскоро са записали компактдиск с руска музика, а централно място заема непознатата на широката публика Соната за цигулка и пиано от Леонид Николаев, която прозвуча и на софийска сцена.

Чавдар Парашкевов е пропагандатор на българската музика по света - той има издаден албум изцяло с български автори, а астронавтът от НАСА Майк Масимино взе този компактдиск с пиеси от Владигеров, Христосков, Големинов и Черкин със себе си в космоса!

Чуйте интервюто на Татяна Иванова с цигуларя Чавдар Парашкевов.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Румяна Петрова: Когато свиря се чувствам пълноценна

В "Сценична треска" гостува флейтиската Румяна Петрова .  Повече от 30 години тя е солистка и водач на флейтите в СО на БНР. Носител е на множество награди от международни конкурси . ( Диплом от конкурса "Еркел" -  Будапеща,  трета награда от "Пражка пролет",  "Златна лира" от СМД и др.).  Има много записи  във фонотеката на БНР. След пенсионирането..

публикувано на 18.12.18 в 16:59
Армел Дюпа в Първо студио на БНР

Армел Дюпа създава музика на момента

Armel Dupas е френски композитор и пианист. Роден през 1984 г., отгледан и възпитан в семейство на артисти, което естествено чертае неговия професионален път. В началото на двадесетте си години Dupas е студент на Парижката Консерватория (CNSM), като по същото време е припознат, като талантлив и желан партньор на сцената за едни от най-влиятелните..

публикувано на 18.12.18 в 16:09

Мария Илиева между "Нищо" и "Всичко"

На 26 декември в "Сити стейдж" Мария Илиева ще представи  най-доброто от своята музика. Това ще бъде и промоция на сборния и албум и "Всичко". Графа - Владимир Ампов, Любо Киров и Живко Петров също ще подкрепят Мария. Ще чуем емблематичните дуети "Крадена любов", "Чуваш ли ме" и "Alright", както и специална версия на баладата "Сама" за пиано и глас с..

публикувано на 18.12.18 в 15:38

Мартин Свинаров: Не мисля за музиката като за нещо, което идва в някакви рамки

Една много интересна музикална амалгама, която прави връзка между популярната музика и тежкия прогресив рок. По-известен на публиката като MDS, китаристът и композитор Мартин Свинаров гостува в предаването "Пулсиращи ноти". Въпреки че е категорично прогресив ориентиран метал китарист, Мартин залага и на едно убедително поп звучене. Първият му..

публикувано на 17.12.18 в 20:36
Инициативен комитет представя Националния календар за честванията на Годината на Панчо Владигеров

Национален календар за Годината на Панчо Владигеров

Представители на някои от най-важните и активно работещи български музикални и образователни институции се събраха, за да представят национална програма за честванията на 120-годишнината от рождението на българския класик Панчо Владигеров. Календарът набъбва с всеки изминал ден и определено няма да бъде концентриран само около рождената..

публикувано на 14.12.18 в 18:18