Спомен за Александър Кръстев


Преди 135 години, на 1-ви февруари е роден изтъкнатият музикант Александър Кръстев - композитор, диригент, музикален критик и обществен деец, свързал живота си с град Варна. Той има огромен принос в изграждането на основите на българската професионална музика след Освобождението, но за съжаление делото му е потънало в забрава.

Кръстев живее във Варна от 1907 година и участва активно в създаването на повечето музикални институции там - по негова инициатива е създадено Музикалното училище, ръководи артистичния съвет към Общинската опера, дирижира всички варненски хорове по онова време. Той е един от създателите и на Варненските музикални тържества, прераснали по-късно в най-стария фестивал в Европа - "Варненско лято".

Александър Кръстев е първият директор на Варненското радио.

Чуйте разказа на дъщерята на Кръстев, съхранен в Златния фонд на БНР и най.популярната му творба - маршът "О, Добруджански край", записан през 1926 година под диригентството на Маестро Георги Атанасов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Балканска носталгия" в концерт с класика, фолклор и джаз

Концертът “Балканска носталгия“ ще събере на една сцена в зала "България" на 20 ноември от 19 часа превъзходни музиканти, които работят в различни жанрове. Кросоувърът обаче не е новост и по нашите ширини, така че фолклорът се просмуква в творчеството на много автори. За този концерт Кварто квартет са си поканили гости: Георги Андреев -..

публикувано на 19.11.18 в 18:09

Англичанинът Том Одел с трети албум

На 15-ти февруари 2019-та годин в зала 1 на НДК в София ще се състои първият концерт на Том Одел в България. Още с дебютния си албум „ Long Way Down “ от   2013-та година, 27-дем годишният англичанин  бе приет като талантлив певец и автор, който съчетава емоционалното си пеене, акомпанирайки си отлично на пианото. Добре..

публикувано на 19.11.18 в 16:01

Фолклор и метъл – мисията възможна

Фолклорни влияния и елементи в метъл музиката – свое изследване по темата  ще представи  Рада Бонева, студентка в Софийския университет. Презентацията ще се състои на 27 ноември от 19.30 часа в рамките на инициативата "Докторантски чай" на столичната улица "Триадица" 4.  Изследването може да се разглежда като мост между настоящето и миналото,..

публикувано на 19.11.18 в 13:54

Концерт за смартфони и симфоничен оркестър

Зрителите могат да участват със смартфони в концерта на Нов симфоничен оркестър тази вечер от 19.30 ч. в Руския културно-информационен център в София - по програмата на Европейската мрежа на оркестрите. Диригент е Борислав Йоцов, съобщава БТА. Посетителите ще проследят развитието на инструментите в оркестъра - от най-стария от преди 43..

публикувано на 19.11.18 в 11:47

Гергана Димитрова за новия си албум: Търся красотата в нюансите и контрастите

Певицата Гергана Димитрова от "Мистерията на българските гласове" и "Ева Квартет" представи новия си албум в студиото на "Хоризонт за вас". "През очите на земята" преплита келтските и източни мотиви с български фолклор. Костадин Генчев (кавал), Алекс Нушев (аранжор), Виолета Петкова (гъдулка), Петър Тодоров (перкусии) са само част от музикантите,..

обновено на 16.11.18 в 17:32