Проф. Чавдар Славов: Нямаме план за действие за изпълнение на Стратегията за електронно здравеопазване

Нигяр Джафер: Безвъзвратно сме загубили 10 години, за да въведем системата

| обновено на 13.02.14 в 11:19
Снимка: БГНЕС
Нямаме план за действие за изпълнение на Стратегията за електронно здравеопазване, призна заместник-министърът на здравеопазването професор Чавдар Славов при отриването на деветата Национална конференция по електронно здравеопазване. Той заяви, че последните години у нас се е работило на парче при внедряването на проекти, свързани с електронното здравеопазване:

Виждането на Министерството на здравеопазването е, че трябва да бъдат свързани всички работещи и съществуващи модули. В НЗОК има доста изкривени модули и регистри. Там работи информационна система, която беше създадена преди няколко години. Поради политическите промени в България не е разработен план за действие, пътна карта за изпълнение на стратегията за електронното здравеопазване.

Според председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Нигяр Джафер безвъзвратно сме загубили 10 години, за да въведем системата. Ако имаме здравеопазване, пациентът ще е в центъра на системата, която пък ще гарантира прозрачност и контрол, заяви тя: Нигяр Джафер

Чрез въвеждането на електронното здравеопазване значително ще се подобри качеството на здравните дейности за сметка на намаляване на финансовите разходи за тях, както и да се постигне прозрачност при извършването на здравни услуги, намаляване на корупционните практики в системата. 

Експертите се обединиха около становището, че най-късно до началото на следващата година електронното здравеопазване у нас ще е факт.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаният за убийството на жена в столичен хотел има психически отклонения

Мъжът, задържан за убийството на 24-годишна жена в столичен хотел, има психически отклонения. Това съобщи началникът на Първо РПУ в София Калоян Милтенов. Той допълни, че предстоят експертизи, които да докажат дали 37-годишният човек е бил под влияние на алкохол или наркотици.  Сутринта в 7.30 ч. в районното се получава сигнал от рецепционистката на..

обновено на 17.12.18 в 15:13

Поскъпването на водата е необосновано и цените трябва да бъдат замразени, смятат протестиращи

Поскъпването на водата е необосновано и цените трябва да бъдат замразени – около тази теза се обединиха неправителствените организации, които участват  в обсъждането на предстоящия скок на ВиК услугите от 1 януари. Омбудсманът Мая Манолова поиска да бъдат преразгледани бизнес плановете на компаниите и да бъдат изготвени ясни критерии за..

обновено на 17.12.18 в 14:48

Минен ловец "Цибър" с наградата "Екипаж на годината" на сп. "Клуб Океан"

Екипажът на минен ловец "Цибър" с командир капитан III ранг Лъчезар Иванов стана „екипаж на годината” в рамките на годишните награди на националното морско списание „Клуб Океан”. Наградите се връчват за 17-и път в Щаба на Военноморските сили в присъствието на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев. Призът за офицер на годината получи капитан III ранг..

публикувано на 17.12.18 в 14:39

Опожариха автомобилите на двама от ключовите свидетели по делото "Суджукгейт" в Добрич

Тази нощ в Добрич са били опожарени автомобилите на двама от ключовите свидетели по делото, нашумяло като „Суджукгейт“. Около 3 часа след полунощ е получен сигнал на телефон 112 за горящ автомобил на ул. „Кирил и Методий“, собственост на Кирил Костов. Вторият автомобил е бил подпален няколко минути по-късно, негов собственик е Людмил Ганчев...

публикувано на 17.12.18 в 14:33

За поредна година Дядо Коледа зарадва децата в Детското отделение на Смолянската болница

За поредна година Дядо Коледа зарадва децата в Детско отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров". Посрещането на белобрадия старец в болницата се превърна в незабравим празник.  Куклено-театралното студио "Лудите маймуни'' на актрисата Десислава Минчева-Тодорова към читалището в смолянския квартал "Устово" допринесе за коледното настроение. Деси Минчева..

публикувано на 17.12.18 в 14:27