Проф. Чавдар Славов: Нямаме план за действие за изпълнение на Стратегията за електронно здравеопазване

Нигяр Джафер: Безвъзвратно сме загубили 10 години, за да въведем системата
| обновено на 13.02.14 в 11:19
Снимка: БГНЕС
Нямаме план за действие за изпълнение на Стратегията за електронно здравеопазване, призна заместник-министърът на здравеопазването професор Чавдар Славов при отриването на деветата Национална конференция по електронно здравеопазване. Той заяви, че последните години у нас се е работило на парче при внедряването на проекти, свързани с електронното здравеопазване:

Виждането на Министерството на здравеопазването е, че трябва да бъдат свързани всички работещи и съществуващи модули. В НЗОК има доста изкривени модули и регистри. Там работи информационна система, която беше създадена преди няколко години. Поради политическите промени в България не е разработен план за действие, пътна карта за изпълнение на стратегията за електронното здравеопазване.

Според председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Нигяр Джафер безвъзвратно сме загубили 10 години, за да въведем системата. Ако имаме здравеопазване, пациентът ще е в центъра на системата, която пък ще гарантира прозрачност и контрол, заяви тя: Нигяр Джафер

Чрез въвеждането на електронното здравеопазване значително ще се подобри качеството на здравните дейности за сметка на намаляване на финансовите разходи за тях, както и да се постигне прозрачност при извършването на здравни услуги, намаляване на корупционните практики в системата. 

Експертите се обединиха около становището, че най-късно до началото на следващата година електронното здравеопазване у нас ще е факт.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Миньорите от "Марица-изток" излязоха на протест

Протестно митинг-шествие на миньорите от държавните "Мини Марица-изток" се проведе в центъра на София. Няколкостотин души пристигнаха в София от Раднево и Стара Загора, за да участват в "протестен поход за спасяване на българския въгледобив", под знамената на КНСБ и КТ "Подкрепа". Миньорите поискаха да се увеличи с 15 процента цената на добиваните..

обновено на 24.04.18 в 15:09

Бивш бодигард на Осама бин Ладен получава помощи в Германия

Бивш бодигард на Осама бин Ладен получава над 1000 евро месечно помощ като бежанец в Германия. Под това заглавие в-к „Билд“ описва случая на 42-годишния тунезийски салафист Сами А., за когото се предполага, че е бил близък съратник на убития през 2011 година терорист. Бившият бодигард живее със семейството си от 1997 г. в Западна Германия. Сами..

публикувано на 24.04.18 в 15:00

Съдът не даде ход на делото за бунта в бежанския лагер в Харманли

Районният съд на Харманли не даде ход на делото срещу афганистанците, участвали в бунта в бежанския лагер през 2016 г. Следващото заседание е насрочено за 5 юни. В съдебната зала под стража бяха докарани само 10 афганистанци, които сега са настанени в центъра от затворен тип в Любимец. Останалите 11 не се явиха, защото са нередовно призовани...

публикувано на 24.04.18 в 14:54

Операция в страната за проверки на автобуси и товарни камиони

Операция в цялата страна за проверки на автобуси и товарни камиони започнаха от МВР и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Акцията стартира след тежките инциденти с микробуси и автобуси, станали преди дни в страната с убити и ранени. На различни точки по пътищата в България се извършват проверки. Проверява се дали пътуващите в автобусите..

обновено на 24.04.18 в 14:43
Цвета Таскова, причинила тежката катастрофа с автобус на автомагистрала

Обвинената за тежката катастрофа на АМ "Тракия" жена излиза на свобода срещу 5000 лева

След 10 дни в ареста 29-годишната Цвета Таскова, обвинена за тежката катастрофа на магистрала "Тракия" от 13 април, излиза на свобода срещу 5000 лева. Решението на Софийския апелативен съд е окончателно.  Таскова излиза на свобода, защото няма опасност да се укрие и е без криминални или противообществени прояви. Според Софйския апелативен съд..

обновено на 24.04.18 в 14:39