Проф. Чавдар Славов: Нямаме план за действие за изпълнение на Стратегията за електронно здравеопазване

Нигяр Джафер: Безвъзвратно сме загубили 10 години, за да въведем системата

| обновено на 13.02.14 в 11:19
БГНЕС
Нямаме план за действие за изпълнение на Стратегията за електронно здравеопазване, призна заместник-министърът на здравеопазването професор Чавдар Славов при отриването на деветата Национална конференция по електронно здравеопазване. Той заяви, че последните години у нас се е работило на парче при внедряването на проекти, свързани с електронното здравеопазване:

Виждането на Министерството на здравеопазването е, че трябва да бъдат свързани всички работещи и съществуващи модули. В НЗОК има доста изкривени модули и регистри. Там работи информационна система, която беше създадена преди няколко години. Поради политическите промени в България не е разработен план за действие, пътна карта за изпълнение на стратегията за електронното здравеопазване.

Според председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Нигяр Джафер безвъзвратно сме загубили 10 години, за да въведем системата. Ако имаме здравеопазване, пациентът ще е в центъра на системата, която пък ще гарантира прозрачност и контрол, заяви тя: Нигяр Джафер

Чрез въвеждането на електронното здравеопазване значително ще се подобри качеството на здравните дейности за сметка на намаляване на финансовите разходи за тях, както и да се постигне прозрачност при извършването на здравни услуги, намаляване на корупционните практики в системата. 

Експертите се обединиха около становището, че най-късно до началото на следващата година електронното здравеопазване у нас ще е факт.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Спира разследването на химическите атаки в Сирия

Спира разследването на химическите атаки в Сирия, предава руската информационна агенция ТАСС. Съвместният механизъм на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия за това разследване прекрати официално работата си. Пълномощията на комисията, която обвини Дамаск, че неведнъж е прибягвал до бойни отровни вещества, свършиха преди няколко..

публикувано на 18.11.17 в 18:40

Състоянието на пострадалите в катастрофата край Микре остава тежко

Транспортираните във Военно-медицинската академия трима пострадали при катастрофата в Микре остават в тежко състояние. С опасност за живота е една жена, с тежки травми са друга жена и мъж, но те са контактни. В критично, все още тежко състояние, са приетите две жени в столичната болница "Лозенец", съобщиха от пресцентъра на здравното министерство...

публикувано на 18.11.17 в 18:27

13-годишно момче загина при новата тежка катастрофа между селата Микре и Сопот

13-годишно момче загина на място при нова тежка катастрофа, която стана днес преди обяд на главния път София-Варна, между селата Микре и Сопот. При инцидента пострадаха други шестима души.  Инцидентът е станал след челен сблъсък между два леки автомобила. 13-годишното дете, което е загинало на място, е пътувало на предната седалка в единия от тях...

обновено на 18.11.17 в 16:47
ГКПП

Специална химическа смес, предназначена за голяма надморска височина, се прилага при зимното почистване на ГКПП-Гюешево

Специална химическа смес ще се използва при зимното почистване на трасето и площадката на ГКПП - Гюешево, които са разположени на около 1 100 метра надморска височина, за да се избегне заледяване и натрупване на голямо количество сняг. Това съобщи директорът на "Пътно поддържане" в Кюстендил инж.  Милчо Георгиев.  На мястото не може да се..

публикувано на 18.11.17 в 16:39
 Наим Сюлейманоглу

Почина олимпийският и световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу

Почина олимпийският ни шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу .  Олимпийският шампион е починал в болница в Истанбул днес. Той беше хоспитализиран в края на септември заради чернодробна недостатъчност. На 6-ти октомври му беше направена трансплантация на органи. На 11-ти този месец беше опериран по спешност заради мозъчен кръвоизлив. Въпреки..

публикувано на 18.11.17 в 14:17