Проф. Чавдар Славов: Нямаме план за действие за изпълнение на Стратегията за електронно здравеопазване

Нигяр Джафер: Безвъзвратно сме загубили 10 години, за да въведем системата
| обновено на 13.02.14 в 11:19
БГНЕС
Нямаме план за действие за изпълнение на Стратегията за електронно здравеопазване, призна заместник-министърът на здравеопазването професор Чавдар Славов при отриването на деветата Национална конференция по електронно здравеопазване. Той заяви, че последните години у нас се е работило на парче при внедряването на проекти, свързани с електронното здравеопазване:

Виждането на Министерството на здравеопазването е, че трябва да бъдат свързани всички работещи и съществуващи модули. В НЗОК има доста изкривени модули и регистри. Там работи информационна система, която беше създадена преди няколко години. Поради политическите промени в България не е разработен план за действие, пътна карта за изпълнение на стратегията за електронното здравеопазване.

Според председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Нигяр Джафер безвъзвратно сме загубили 10 години, за да въведем системата. Ако имаме здравеопазване, пациентът ще е в центъра на системата, която пък ще гарантира прозрачност и контрол, заяви тя: Нигяр Джафер

Чрез въвеждането на електронното здравеопазване значително ще се подобри качеството на здравните дейности за сметка на намаляване на финансовите разходи за тях, както и да се постигне прозрачност при извършването на здравни услуги, намаляване на корупционните практики в системата. 

Експертите се обединиха около становището, че най-късно до началото на следващата година електронното здравеопазване у нас ще е факт.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бедственото положение в смолянската община Баните се очаква да бъде отменено днес

До края на деня се очаква да бъде отменено бедственото положение в смолянската община Баните, каза кметът Милен Белчев .  Продължава отстраняването на авариите по електропреносната мрежа причинени от ураганния вятър в четвъртък.  Все още има селища без ток, които снощи бяха захранени с агрегати.

публикувано на 20.01.18 в 13:01

11 загинали и 44 ранени при катастрофа на автобус в Централна Турция

Единайсет души са загинали и 44 са ранени при катастрофа на автобус в провинция Ескишехир,Централна Турция.   Автобус, превозващ ученици, които били на екскурзия, рано тази сутрин излетял от шосето и се ударил в крайпътните дървета.  Предполага се, че водачът е загубил контрол над автомобила. 

публикувано на 20.01.18 в 12:57

Влакова цистерна, пълна с газ, дерайлира на гара Бяла

Няма опасност от изтичане на газ от цистерната, която по-рано днес дерайлира на гара Бяла, Русенско. При инцидента няма пострадали и материални щети.  Локомотив с три цистерни е пътувал от Русе към Бяла. Около 10.35 ч. на гарата в Бяла, при маневра на заден ход с изключително ниска скорост, последните две оси на последната цистерна излизат от..

обновено на 20.01.18 в 12:53
Галена

Каузата на една фантастична книга

Галена е студент трети курс във Факултета по журналистика и масова комуникация. Родена е в град Русе. Тя е страстен литературен фен, а преди време ни сподели за своята кауза в името на добрата промяна в нашия ден, свързана с фантастичния роман, който написва на 15 години - "Създаването на една легенда –Фрея”. Галена дарява част от..

публикувано на 20.01.18 в 12:39

Арестуваха 16 годишен младеж, участник в телефонна измама за 76 000 лева

При полицейска операция е задържан 16 годишен младеж, участник в телефонна измама за 76 000 лева. Вчера той се обадил на възрастна жена от Търговище, като се представил за полицейски служител. Обяснил й, че ако предостави наличните си пари на извършители на измама, които вероятно ще й позвънят, ще помогне на полицията да ги задържи. Уверил я, че веднага..

публикувано на 20.01.18 в 11:55