Основаха Дружество за популяризиране на българската музика в Германия

piano

На емблематичната дата 3-ти март 2014 г. в Мюнхен беше регистрирано дружество, което си поставя за цел да допринася с концерти и събития за по-голямата популярност на българската класическа музика в Германия. Първата крачка е организирането на Български музикални вечери в Мюнхен.


Инициативата е на пианистката Ивайла Кирова, която живее и работи в Германия. Тя е възпитаничка на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София. Продължава обучението си при Герхард Опитц във Висшето училище за музика и театър в Мюнхен, после специализира при Алексис Вайсенберг в Швейцария.

Ивайла Кирова е преподавала в Музикалната академия в Мюнхен.

Аз винаги съм включвала в своите концерти и творби от български композитори, когато съм свирила в Германия и в други страни. Публиката с много голям интерес ги е приемала винаги.(...) Дружеството ни е още малко, но всички сме ентусиазирани и мотивирани. В момента сме 50% българи и 50% германци, хора със различни професии, не сме само музиканти - това споделя основателката на новото дружество Ивайла Кирова.

Чуйте цялото интервю с Ивайла Кирова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Реквием" от Верди на Велики четвъртък в Софийската опера

По традиция на Велики четвъртък Софийската опера и балет представя едно от най-въздействащи произведения в света - "Реквием" от Верди. "Тази вечер публиката ще има възможност да се наслади на най-хубавата оперна творба на Джузепе Верди", заяви пред БНР директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов. "Когато говорим за "Реквием" на..

публикувано на 25.04.19 в 16:48

България със собствен щанд на фестивала jazzahead в Бремен

България има възможност да се представи официално на световната джаз карта със свой собствен щанд, на фестивала jazzahead в германския град Бремен. На щанда български музиканти могат да представят на широката публика своите проекти. Музикантът, композитор и преподавател Христо Йоцов, който е и част от Българската музикална асоциация,..

публикувано на 25.04.19 в 11:40

От БДЖ осигуряват над 19 000 допълнителни места по празниците

От БДЖ осигуряват над 19 000 допълнителни места в съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната по повод Великден, 1-ви и 6-и май. Автомобилна администрация извършва проверки по автогарите на автобусите, които ще потеглят на път, каза изпълнителният директор на ДАИ Бойко Рановски: "Имаме осигурени екипи,..

публикувано на 24.04.19 в 17:19
хърватската музикантка ŠećeЯ в центъра на Пловдив

Електрическият Орфей в центъра на Пловдив събира трип-хоп, пост-пънк и балкански ритми

Следобедна среща на открито предлага априлското издание на Electric Orpheus, в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. На 20 април, пред artnewscafe (в пешеходната част на ул. „Отец Паисий“), още от 16:00 часа и с вход свободен, гостите на Пловдив могат да усетят типичния за града ритъм на живот, както и да се насладят на две..

публикувано на 22.04.19 в 18:15
Славчо и Наско от Б.Т.Р.

Б.Т.Р.: Имаме нужда да свирим нови неща и да изразяваме себе си

„И падаме, и ставаме, какво като боли, когато само вярата дава смисъл на това да бъдем или да не бъдем, както никога преди“. (*)   „Когато пишех тази песен, си представях нашата група, какво изживяхме през тези 26 години, колко хубави моменти сме имали заедно. Имахме и много тежки мигове, за които аз съм благодарен, защото те ни..

публикувано на 20.04.19 в 08:05