Основаха Дружество за популяризиране на българската музика в Германия

piano

На емблематичната дата 3-ти март 2014 г. в Мюнхен беше регистрирано дружество, което си поставя за цел да допринася с концерти и събития за по-голямата популярност на българската класическа музика в Германия. Първата крачка е организирането на Български музикални вечери в Мюнхен.


Инициативата е на пианистката Ивайла Кирова, която живее и работи в Германия. Тя е възпитаничка на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София. Продължава обучението си при Герхард Опитц във Висшето училище за музика и театър в Мюнхен, после специализира при Алексис Вайсенберг в Швейцария.

Ивайла Кирова е преподавала в Музикалната академия в Мюнхен.

Аз винаги съм включвала в своите концерти и творби от български композитори, когато съм свирила в Германия и в други страни. Публиката с много голям интерес ги е приемала винаги.(...) Дружеството ни е още малко, но всички сме ентусиазирани и мотивирани. В момента сме 50% българи и 50% германци, хора със различни професии, не сме само музиканти - това споделя основателката на новото дружество Ивайла Кирова.

Чуйте цялото интервю с Ивайла Кирова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Германският продуцент и музикант Хайко Кнауте представи албума "Елвис каза: Пей!"

Хайко Кнауте гостува в предаването "Евробокс", представяйки премиерно своя най- нов албум "Елвис каза: Пей!", резултат от българо- германско сътрудничество. Идеите за албума се раждат в България, докато Хайко работи по други проекти. "Живях в България четири години и освен че създавам и записвам музика, аз съм телевизионен продуцент, бях генерален..

публикувано на 14.11.18 в 18:01

"Френският клавесин" - новият проект на Николай Стойков

По покана на Френския институт в София младият български музикант Николай Стойков ще изнесе рецитал, посветен на френските композитори от XVII и XVIII век. Събитието в столичната зала "Славейков" ще отбележи специално и 350-годишнината от рождението на композитора, допринесъл много за развитието на клавесинното изкуство по време на  бароковата епоха..

публикувано на 14.11.18 в 14:10

Защо изкуството на Yamato има магична сила

Японските барабанисти Yamato за седми път са в България, но за първи път ще свирят и във Варна на  13.11. Каква е тайната на тейния успех, разказва Маргарита Борисова. Древното магично изкуство на ритъма въздейства и днес с пълна сила върху сетивата ни и сигурно не си даваме сметка, че  за да бъде така, музикантите  от трупата водят особен живот...

публикувано на 13.11.18 в 16:35
Група P.I.F.

P.I.F. представят албум със слънчево/облачни песни на две сцени

Сборен албум с най-популярните си слънчеви и облачни песни ще представят в една вечер с много рокендрол момчетата от P.I.F. (концертът е на 7 декември в столичния клуб City Stage). „Тази вечер ще е изключително специална за нас, защото удоволствието ще бъде умножено по две – ще свирим на две сцени, като всеки от бандата ще има по два сета..

публикувано на 13.11.18 в 13:47
6-7 са изрисуваните електрически табла в центъра на Габрово, на които спират погледите си минувачите. Върху част от тях са пренесени илюстрации от книжката

Млади художници от Габрово творят върху електрически табла

Артистична акция на млади хора променя градския пейзаж на Габрово. Художници превръщат електрическите табла в цветни петна. 6-7 са изрисуваните електрически табла в центъра на Габрово, на които спират погледите си минувачите. Върху част от тях са пренесени илюстрации от книжката "Малкият принц" и са изписани посланията на Екзюпери. Млади..

публикувано на 10.11.18 в 18:32