Основаха Дружество за популяризиране на българската музика в Германия

piano

На емблематичната дата 3-ти март 2014 г. в Мюнхен беше регистрирано дружество, което си поставя за цел да допринася с концерти и събития за по-голямата популярност на българската класическа музика в Германия. Първата крачка е организирането на Български музикални вечери в Мюнхен.


Инициативата е на пианистката Ивайла Кирова, която живее и работи в Германия. Тя е възпитаничка на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София. Продължава обучението си при Герхард Опитц във Висшето училище за музика и театър в Мюнхен, после специализира при Алексис Вайсенберг в Швейцария.

Ивайла Кирова е преподавала в Музикалната академия в Мюнхен.

Аз винаги съм включвала в своите концерти и творби от български композитори, когато съм свирила в Германия и в други страни. Публиката с много голям интерес ги е приемала винаги.(...) Дружеството ни е още малко, но всички сме ентусиазирани и мотивирани. В момента сме 50% българи и 50% германци, хора със различни професии, не сме само музиканти - това споделя основателката на новото дружество Ивайла Кирова.

Чуйте цялото интервю с Ивайла Кирова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за цигуларя Христо Обрешков

През 2019-а се навършват 75-годишнината от страшните бомбардировки над София на 10 януари 1944 г. Тогава загиват много софиянци, свидна жертва дават и българските музиканти - видния цигулар и изтъкнат педагог  Христо Обрешков. За неговото дело разказваме в рубриката "Помните ли..." на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по..

публикувано на 22.01.19 в 17:22
Георги Леков и Лора Ал-Ахмад

Лора Ал-Ахмад и Георги Леков свириха в "Концерт за надежда"

"Концерт за надежда" е наречена поредицата, с която млади и утвърдени професионалисти подпомагат деца от Националното музикално училище "Любовир Пипков" в началото на техния творчески път. Инициатор на събитията е Сава Вутов - млад пианист, който от три години вече и преподава. "Имаме прекрасна зала - защо да не я използваме за такива хубави..

публикувано на 21.01.19 в 18:32

Симфоничната метъл група "Бендида" - класика, митология, фентъзи и щипка фолклор

На 30 март в НДК симфоничната метъл група "Бендида" ще изнесе акустичен концерт съвместно с  Академичен хор „Св. Параскева“. Тъй като двете формации се съчетават много добре, освен съвместните си концертни изяви, те планират и участие на хора в записите на втория албум на „Бендида“, съобщиха музикантите в предаването "Нощен хоризонт".  „Има..

публикувано на 21.01.19 в 13:16

Рут Колева & The Fingertones на фестивала "Евросоник- Нордеслаг- 2019"

На 17-ти януари Ruth Koleva & The Fingertones изнесоха концерт  в клуб "Mutua Fides", разположен на централния площад "Grote Markt" в северния холандски град Грьонинген. Изявата беше част от програмата на престижния европейски музикален фестивал "Евросоник- Нордеслаг". Събитието се провежда над 30 години с идеята  да се  разчупят европейските граници,..

публикувано на 20.01.19 в 14:42

Успешният концертен цикъл "Музиката на Европа" продължава

След успешните концерти през изминалия сезон, които представиха музиката на страните членки на Европейския съюз, през следващите шест месеца Софийската филхармония отново се обръща към музикалната култура на Стария континент. От 21 януари до 3 юни 2019 г. на фокус ще бъдат държавите в Европа, които не са част от съюза. Концертите са в партньорство..

публикувано на 18.01.19 в 19:01