Акад. Петър Кендеров: Интегралният подход е слабостта на българската образователна система

Математика олимпиада
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според изследването PISA 20% от българчетата не могат да достигнат до най-ниското ниво, първо ниво, на математическа грамотност. Средно за всички страни, които са участвали в PISA, този процент е 8. Това означава, че ние имаме три пъти повече хора, които не достигат до най-ниското равнище. Това каза председателят на Съюза на математиците в България акад. Петър Кендеров  в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.


Според изследването по природните науки 14,4% от децата не могат да стигнат до първото равнище,а средното за света е 3,8 %.  Само 0,7 % от българчетата достигат 6-о равнище, което е най-високото, а средното за света е около три пъти по-голямо: PISA трябва да го разглеждаме като сериозен диагностичен инструмент, който да ни посочи слабости и те трябва да бъдат анализирани и да намерим някакво решение.

Според акад. Кендеров слабостта на българската образователна система е интегралният подход: Образованието не става насила, ако този, който искаме да го обучим не иска да бъде обучен, никакви методики и реформи няма да помогнат. Същината е да се промени процесът на образование в клас.

БАН разбра, че проблемът с образованието не е само на МОН, каза акад. Кендеров: Цялото ни общество е болно и всички институции, ако мъничко помогнат нещата много бързо могат да си застанат на мястото и България отново да бъде световна сила.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Служител на правителствената информационна служба уволнен за удар на журналист

Служителят на „Правителствената информационна служба“ Любомир Методиев беше освободен от длъжност по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов.   В събота Методиев удари с микрофон по ръката кореспондента на вестник "Монитор" в Пловдив Ели Крумова. Още тогава премиерът поиска от Методиев да се извини на Крумова. Той го направи през социална..

публикувано на 21.08.18 в 19:51

КФН определи временен заместник-председател на мястото на Агайн

Членът на Комисията за финансов надзор Владимир Савов ще изпълнява правомощията на заместник-председател на Комисията, ръководещ управление "Застрахователен надзор" до встъпването в длъжност на титуляр, избран от Народното събрание. Това реши Комисията на извънредно заседание след като депутатите прекратиха предсрочно мандата на Ралица Агайн. Агайн..

публикувано на 21.08.18 в 19:37

Българските политици поздравиха мюсюлманите по случай Курбан Байрам

В поздравлението си към мюсюлманите по повод празника Курбан Байрам, президентът Румен Радев посочва важността на зачитането на традициите. "Силата на човека не произлиза от физическите му възможности, а от несломимата му воля", казва приветствието си председателят на парламента Цвета Караянчева, а във фейсбук премиерът Бойко Борисов написа:..

обновено на 21.08.18 в 19:31

Не се ли подлага на риск конкурсът за придобиване на нови самолети, пита главният секретар на президента

Съмнения за предопределяне на изхода от състезанието за придобиване на нов изтребител изрази главният секретар на президента Румен Радев Димитър Стоянов. Повод е съобщение за скорошно пътуване до Съединените щати на делегация от Министерството на отбраната.  Съмненията на Димитър Стоянов са подхранени от факта, че делегацията се води от..

публикувано на 21.08.18 в 19:15

Павлос Накузи: В средата на септември ще стане ясна процедурата за обезщетяване на клиентите на "Олимпик"

Компания "Олимпик" няма ангажименти към клиентите си след 18 август, когато бяха прекратени всички застрахователни договори. Сумите от неизползваните полици ще бъдат възстановени пропорционално и в зависимост от средствата, които се съберат след осребряване на активите на компанията, уточни за БНР част от стъпките в процеса на обявяване на..

обновено на 21.08.18 в 18:38