Ели Кармон: Нито едно ливанско правителство не е сътрудничило със САЩ или Западна Европа за екстрадиране на терористи

Снимка: Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България


Ливан никога няма да сътрудничи за екстрадирането в София на двамата заподозрени съучастници в атентата в Бургас, които се предполага, че се намират в страната. Нито едно ливанско правителство не е сътрудничило със САЩ или Западна Европа за екстрадирането на терористи. Това заяви в предаването "Събота 150" израелският експерт д-р Ели Кармон от Института по контратероризъм в Херцлия.

Очевидно в Бургас това беше операция на "Хизбула", свързана с още 15-20 други терористични операции за периода между декември 2011-а и лятото на 2012-а. Очевидна е връзката например с планираното нападение в Кипър. "Хизбула" използва хора от различен етнически произход, включително много мюсюлмани сунити, а не само шиити. Те имат мрежа от оперативни агенти по целия свят. /…/ Много е възможно алжирец, живял в Мароко, да е бил вербуван и манипулиран от "Хизбула".

Това са много сложни и координирани акции, които се организират глобално не само в София, България или Бургас, а навсякъде. Всеки път зависи от обстоятелствата. Понякога иранците действат сами, но понякога съвместно с "Хизбула", а в някои случаи "Хизбула" е самостоятелна. Но терористичната стратегия срещу Израел и западните държави винаги се координира от иранското политическо ръководство.

Д-р Кармон изказа мнение: Според мен, ако на Израел се отдаде възможност тези лица, които са пряко отговорни, и хората, които са дали заповедта за атентата в Бургас, очевидно могат да се превърнат в мишени. Може да отнеме 5 или 10 години, но наистина отговорните за убийството на израелски граждани ще бъдат наказани.

Запитан за ефекта от включването на военното крило на "Хизбула" в терористичния списък на ЕС, Кармон отговори: Включването в списъка с терористични организации изобщо не дава пълни гаранции, че те отново няма да атакуват западни цели, ако решат, че това е от техен стратегически интерес. Това е възможно, особено ако се задълбочи конфликтът между Запада и Иран.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33