Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данаил Папазов: Работим по разсрочване дълговете на БДЖ за 10 години

Снимка: БГНЕС

В никакъв случай няма да допуснем БДЖ да фалира, заяви в предаването "12+3" министърът на транспорта Данаил Папазов във връзка с информациите, че компанията е на път да фалира заради трудни преговори с кредиторите: През последните 10 месеца направихме твърде много за намаляване на дълга. Той беше намален с почти 11%. През тази година също продължаваме да намаляваме този дълг. В преговори сме с кредиторите. Те не са прости, отлагани са твърде много години и има натрупано напрежение, но аз мисля, че с диалога, който водим, ще го докараме до успешен край.

Трудностите в преговорите, според министър Папазов, идват от това, че кредиторите са загубили доверие към БДЖ. Той обясни, че от няколко месеца работят съвместно с Министерството на финансите и утре се очаква на оперативно заседание на Министерския съвет да бъде взето решение, в преговорите с кредиторите да се включат висши представители на Министерството. Целта е дългът да се разсрочи за по-дълъг период от време – 10 години. Според него това би било изгодно и за двете страни. Той припомни, че кредиторите са си получили всички лихви и не са били ощетени.

Данаил Папазов каза, че дълговете на БДЖ към днешна дата възлизат на 600 милиона лева.

Основна цел през следващите месеци ще бъде да направим ремонтно предприятие, да има възможности да поддържа и нова техника, да извършва гаранционни и следгаранционни прегледи и поддръжка. В момента имаме 12 бази с по 3 хиляди служители, но те не могат да изпълняват големи задачи. Предстои първо да преструктурираме тази дейност, за да продължим нататък. Без обновление на железопътния транспорт, което ни е следващата задача, няма как да се повиши комфорта на пътниците. Очакваме тази година да завършим и електронизацията на БДЖ
, каза още министър Папазов.

Министър Папазов  призна, че има  дисбаланс в заплатите на работещите в БДЖ, но увеличението ще става бавно и предпазливо. Той коментира и информацията, че пощальоните се включват в доставки на храна: Всичко, което е възможно да се извършва от пощальоните, те ще го извършват с цел увеличаване на приходите на пощите.

Цялото интервю с министър Данаил Папазов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Откриване на скоростната жп отсечка Михайлово - Калояновец

Едва 6% от жп пътищата у нас са рехабилитирани

Само 6 процента от жп пътищата в България са рехабилитирани и отговорят на съвременните изисквания за този тип транспорт. Това стана ясно при откриването на втората скоростна отсечка от жп линията София-Бургас, между гарите Михайлово и Калояновец. Новият..

публикувано на 15.04.14 в 17:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният..

публикувано на 25.04.24 в 04:11