Захарин Пенов: Опитите за преминаване на границата ни се подпомагат от каналджии

БГНЕС
Граничната ни полиция отблъсква сирийците, пресекли границата ни и ги връща обратно в Турция - такъв сигнал се получи в програма "Хоризонт" от Фатима Исмаил. А неправителствената организация "Бордермониторинг България" предостави запис с пострадала сирийка Нериам Отман, която казва, че български полицаи са й счупили крака и едното й дете е с пукнато ребро, конфискували са им телефоните и са ги върнали в Турция.

Рая Апостолова, която работи за неправителствената организация, уточни: Това не е изолиран случай. Над 519 подобни случаи са установени. Имаме няколко случаи, за които сме правили интервюта. Изтласкването на бежанците на турска територия често е придружено от насилие. Има и бременни жени, едната е загубила детето си в Турция. Друга е родила при пресичането - при третия си опит.

Главен комисар Захарин Пенов, директор на "Гранична полиция", коментира случая на територията на община Болярово:

Уведомени са турските гранични власти. Бежанците са имали агресивно поведение - мятане на камъни по колите, по служителите. С високоговорител са предлагани пари на българските служители. Не е имало физически контакт с български служители.

Пенов каза, че опитите за незаконно преминаване на границата се подпомагат от каналджии:

Не бива да не отчитаме факта, че нашите партньори от ЕС констатираха опити на лица, които са свързани с каналджийска дейност да се възползват от въпроси, свързани със спазване на основните човешки права, за да въздействат на граничните служби. И сега е налице такъв опит. Тези лица не са пребивавали на българска територия.


О началото на годината 400 лица на българо-турската граница са декларирали пред нас желание за закрила, обработени са документите им и по установения ред са предадени на Държавната агенция за бежанци. Около 90 на сто от тях са сирийски граждани.

Главен комисар Захарин Пенов съобщи, че от началото на година значително са се увеличили опитите за преминаването на границата - изход, по посока Сърбия.

Налице е опит да се злоупотреби с националната система за убежище и нашата страна да бъде ползвана като транзитна.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Кърджали организираха подписка срещу провеждането на шумни сватби

Жители на Кърджали организираха подписка срещу провеждането на шумни сватби в квартал "Боровец". Повече от 400 души вече са я подкрепили. Хората настояват Общинският съвет да забрани провеждането на сватби на открито с мощна озвучителна техника. За гражданското недоволство разказва Златка Тодорова , която е сред инициаторите на подписката:..

публикувано на 26.07.17 в 21:09

Близо 13,5 милиона лева ще бъдат инвестирани в подобряване на градския транспорт в Габрово

14 нови екологични автобуса ще возят пътниците на градския транспорт в Габрово. С внедряването на информационна система ще бъдат монтирани 104 електронни табла по спирките, които ще показват времето на пристигане на автобусите. Предвидени са средства и за подобряване на организацията на движението на най-натоварените кръстовища. Проектът по ОП..

публикувано на 26.07.17 в 21:03

Новият общ устройствен план на Добрич предвижда изграждането на интермодален терминал

Предвижданията са интермодалният терминал да изпълнява ролята на мащабен комплекс за логистика, производство и транспорт, който да се възползва от пистата на бившето летище и от близостта на железопътната гара в Добрич, морското пристанище във Варна и речния транспорт в Силистра. Новият общ устройствен план на Добрич е с хоризонт от 20 години и..

публикувано на 26.07.17 в 21:00

Община Добрич ще плати 850 000 лева заради нарушения при изграждането на депото за отпадъци в село Стожер

Кметът на община Добрич Йордан Йорданов информира, че е получено писмо от Министерството на финансите, че този месец сумата от 850 000 лева ще бъде удържана от капиталовите разходи на общината. Това налага преструктуриране на кредита, който общината изтегли във връзка с осигуряването на съфинансиране на проекта за водния цикъл и изграждането на..

публикувано на 26.07.17 в 20:53

Няма нов проблемен водоизточник, чакат се резултатите от взетите проби в Хасково

Д-р Радосвета Филипова от Министерството на здравеопазването съобщи пред временната комисия за установяване на опасните питейни води: По причина, че една от предишните проби е била с отклонение и ВиК операторът не е могъл да посочи от къде точно е взета, такива са взети отново от десетте източника. Тези проби се изследват, от 18-и този месец са..

публикувано на 26.07.17 в 20:47