Захарин Пенов: Опитите за преминаване на границата ни се подпомагат от каналджии

БГНЕС
Граничната ни полиция отблъсква сирийците, пресекли границата ни и ги връща обратно в Турция - такъв сигнал се получи в програма "Хоризонт" от Фатима Исмаил. А неправителствената организация "Бордермониторинг България" предостави запис с пострадала сирийка Нериам Отман, която казва, че български полицаи са й счупили крака и едното й дете е с пукнато ребро, конфискували са им телефоните и са ги върнали в Турция.

Рая Апостолова, която работи за неправителствената организация, уточни: Това не е изолиран случай. Над 519 подобни случаи са установени. Имаме няколко случаи, за които сме правили интервюта. Изтласкването на бежанците на турска територия често е придружено от насилие. Има и бременни жени, едната е загубила детето си в Турция. Друга е родила при пресичането - при третия си опит.

Главен комисар Захарин Пенов, директор на "Гранична полиция", коментира случая на територията на община Болярово:

Уведомени са турските гранични власти. Бежанците са имали агресивно поведение - мятане на камъни по колите, по служителите. С високоговорител са предлагани пари на българските служители. Не е имало физически контакт с български служители.

Пенов каза, че опитите за незаконно преминаване на границата се подпомагат от каналджии:

Не бива да не отчитаме факта, че нашите партньори от ЕС констатираха опити на лица, които са свързани с каналджийска дейност да се възползват от въпроси, свързани със спазване на основните човешки права, за да въздействат на граничните служби. И сега е налице такъв опит. Тези лица не са пребивавали на българска територия.


О началото на годината 400 лица на българо-турската граница са декларирали пред нас желание за закрила, обработени са документите им и по установения ред са предадени на Държавната агенция за бежанци. Около 90 на сто от тях са сирийски граждани.

Главен комисар Захарин Пенов съобщи, че от началото на година значително са се увеличили опитите за преминаването на границата - изход, по посока Сърбия.

Налице е опит да се злоупотреби с националната система за убежище и нашата страна да бъде ползвана като транзитна.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентарните избори: Резултатите в проценти от страната

Изборният ден в цялата страна е протекъл спокойно, това отчитат от МВР. На телефонните линии в министерството са подадени общо 83 сигнала за нарушения, 21 от сигналите имат отношение към дейността на вътрешното министерство, останалите са били пренасочени към компетентните институции. От МВР допълват, че през изборния ден са издадени..

обновено на 27.03.17 в 10:56

ЦИК при 98,50% обработени протоколи: ГЕРБ – 32,64 % срещу 27,12% – БСП

ДПС изравнява Обединените патриоти в резултата от гласуването на парламентарните избори. По данните от ЦИК към 10.00 часа, за Обединените патриоти са гласували 9,06%, само с две стотни от процента по-малко са подкрепилите ДПС. ГЕРБ остава водещата партия с 32,64% от гласовете. На втората позиция е БСП с 27,12%. Движението "Воля" е с..

обновено на 27.03.17 в 10:51

Прокуратурата е образувала 91 досъдебни производства за нарушаване на избирателните права

91 досъдебни производства за нарушаване избирателните права на гражданите са образувани в страната по време на провеждането на изборите за 44-то Народно събрание, съобщиха от прокуратурата. Най-голям е броят на образуваните производства в Бургас, Велико Търново, София и Варна. Девет сигнала са изпратени до ЦИК и Сметната палата. Образувани..

публикувано на 27.03.17 в 10:44

Акценти от чуждестранния печат

Редица чуждестранни издания отделят място за проведените у нас предсрочни парламентарни избори. Френският вестник "Монд" акцентира на постигнатата победа на ГЕРБ и отбелязва, че Бойко Борисов се утвърждава като "неизбежна личност в българския политически пейзаж вече 10 години". Успехът на изборите е като приятна изненада за Бойко Борисов, за..

публикувано на 27.03.17 в 10:17

ЕС призова властите в Русия незабавно да освободят мирните демонстранти

ЕС призова властите в Русия незабавно да освободят мирните демонстранти, задържани в ареста при протестите в страната срещу корупцията. Полицейската намеса осуети упражняването на основни права на изразяване, сдружаване и мирни протести. Тези права са залегнали в руската конституция, припомня говорител на върховния представител на ЕС по външната..

публикувано на 27.03.17 в 09:34