Захарин Пенов: Опитите за преминаване на границата ни се подпомагат от каналджии

Снимка: БГНЕС
Граничната ни полиция отблъсква сирийците, пресекли границата ни и ги връща обратно в Турция - такъв сигнал се получи в програма "Хоризонт" от Фатима Исмаил. А неправителствената организация "Бордермониторинг България" предостави запис с пострадала сирийка Нериам Отман, която казва, че български полицаи са й счупили крака и едното й дете е с пукнато ребро, конфискували са им телефоните и са ги върнали в Турция.

Рая Апостолова, която работи за неправителствената организация, уточни: Това не е изолиран случай. Над 519 подобни случаи са установени. Имаме няколко случаи, за които сме правили интервюта. Изтласкването на бежанците на турска територия често е придружено от насилие. Има и бременни жени, едната е загубила детето си в Турция. Друга е родила при пресичането - при третия си опит.

Главен комисар Захарин Пенов, директор на "Гранична полиция", коментира случая на територията на община Болярово:

Уведомени са турските гранични власти. Бежанците са имали агресивно поведение - мятане на камъни по колите, по служителите. С високоговорител са предлагани пари на българските служители. Не е имало физически контакт с български служители.

Пенов каза, че опитите за незаконно преминаване на границата се подпомагат от каналджии:

Не бива да не отчитаме факта, че нашите партньори от ЕС констатираха опити на лица, които са свързани с каналджийска дейност да се възползват от въпроси, свързани със спазване на основните човешки права, за да въздействат на граничните служби. И сега е налице такъв опит. Тези лица не са пребивавали на българска територия.


О началото на годината 400 лица на българо-турската граница са декларирали пред нас желание за закрила, обработени са документите им и по установения ред са предадени на Държавната агенция за бежанци. Около 90 на сто от тях са сирийски граждани.

Главен комисар Захарин Пенов съобщи, че от началото на година значително са се увеличили опитите за преминаването на границата - изход, по посока Сърбия.

Налице е опит да се злоупотреби с националната система за убежище и нашата страна да бъде ползвана като транзитна.ВИЖТЕ ОЩЕ

Акценти от чуждестранния печат

Насроченото за четвъртък заседание на Еврогрупата, което трябва да вземе решение за облекчаване на гръцкия дълг, е сред темите, на които гръцкият печат отделя внимание. Топката е в полето на кредиторите, пише "Катимерини" на първата си страница. Изданието припомня, че Гърция е близо до изпълнението на предварителните им условия за успешно..

публикувано на 19.06.18 в 09:58

Хасковлийка, ухапана от бездомно куче, осъди общината

Жена от Хасково осъди местната община заради ухапване от бездомно куче. Инцидентът е от февруари тази година, а община Хасково трябва да заплати обезщетение на пострадалата от 1 400 лева, постанови съдът. Приютът за бездомни кучета в Хасково трябваше да бъде завършен миналата година, но се бави заради различни административни процедури.

публикувано на 19.06.18 в 09:56

"Фронтекс": От целия ЕС в Гърция са пристигнали най-много мигранти за петте месеца на годината

Гърция е страната в Европейския съюз, в която са пристигнали най-много мигранти за петте месеца на годината, отчете европейската агенция за охрана на границите "Фронтекс". По данни на агенцията, за този период в Италия са пристигнали със 77 на сто по-малко мигранти, а в Германия подадените молби за убежище са със 70 процента по-малко. В целия..

обновено на 19.06.18 в 09:52

Враца домакинства фестивала на военните духови оркестри

Враца ще е домакин на две ежегодни културни прояви на Сухопътните войски. Това са фестивал на духовите оркестри и преглед на любителското художествено творчество за тази година. Духовите формации към командването и поделения на Сухопътните войски в Стара Загора, Карлово, Сливен и Белене ще участват във фестивала на военните оркестри, който ще..

публикувано на 19.06.18 в 09:24

На 21 юни служителите на НИМХ излизат на протест

От 9 юли НИМХ може да преустанови изпълнението на националните си и международни задължения поради изчерпване на предоставените средства за тях. Ще продължават да бъдат изпълнявани само дейностите, свързани с научни изследвания. Това ще стане в случай, че не бъдат изпълнени исканията на метеоролозите, описани в две точки на сайта – първата е..

публикувано на 19.06.18 в 09:11