Захарин Пенов: Опитите за преминаване на границата ни се подпомагат от каналджии

БГНЕС
Граничната ни полиция отблъсква сирийците, пресекли границата ни и ги връща обратно в Турция - такъв сигнал се получи в програма "Хоризонт" от Фатима Исмаил. А неправителствената организация "Бордермониторинг България" предостави запис с пострадала сирийка Нериам Отман, която казва, че български полицаи са й счупили крака и едното й дете е с пукнато ребро, конфискували са им телефоните и са ги върнали в Турция.

Рая Апостолова, която работи за неправителствената организация, уточни: Това не е изолиран случай. Над 519 подобни случаи са установени. Имаме няколко случаи, за които сме правили интервюта. Изтласкването на бежанците на турска територия често е придружено от насилие. Има и бременни жени, едната е загубила детето си в Турция. Друга е родила при пресичането - при третия си опит.

Главен комисар Захарин Пенов, директор на "Гранична полиция", коментира случая на територията на община Болярово:

Уведомени са турските гранични власти. Бежанците са имали агресивно поведение - мятане на камъни по колите, по служителите. С високоговорител са предлагани пари на българските служители. Не е имало физически контакт с български служители.

Пенов каза, че опитите за незаконно преминаване на границата се подпомагат от каналджии:

Не бива да не отчитаме факта, че нашите партньори от ЕС констатираха опити на лица, които са свързани с каналджийска дейност да се възползват от въпроси, свързани със спазване на основните човешки права, за да въздействат на граничните служби. И сега е налице такъв опит. Тези лица не са пребивавали на българска територия.


О началото на годината 400 лица на българо-турската граница са декларирали пред нас желание за закрила, обработени са документите им и по установения ред са предадени на Държавната агенция за бежанци. Около 90 на сто от тях са сирийски граждани.

Главен комисар Захарин Пенов съобщи, че от началото на година значително са се увеличили опитите за преминаването на границата - изход, по посока Сърбия.

Налице е опит да се злоупотреби с националната система за убежище и нашата страна да бъде ползвана като транзитна.ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнително финансиране за училища в региона на Плевен, в които има маломерни паралелки

Четири училища в плевенски села ще получат допълнително финансиране от общо 48 хиляди лева. Така ще бъдат запазени паралелките, в които броят на децата е под задължителния минимум. Общинският съвет гласува дофинансиране на самостоятелни и слети паралелки, чийто брой ученици са под задължителният минимум за учебната 2017-2018 година. Те са в селата..

публикувано на 25.09.17 в 16:01

Над 13 млн. лева отпуска държавата за обновяване на учебни заведения в региона на Кърджали

Държавата отпусна над 13 милиона лева за обновяване на учебни завадения в района на Кърджали. Парите са част от предвидения за образование общ бюджет от 600 милиона лева, заявени в Оперативната програма "Региони в растеж".  С отпуснатите средства ще бъдат санирани няколко училища, като броят им ще стане ясен на по-късен етап. Ще се извърши и..

публикувано на 25.09.17 в 15:52

МЗ и БЛС предлагат да бъде съставен "черен списък " на пациенти, проявили агресия към медици

Случаите на насилие над лекари тази година са се увеличили в сравнение с миналата. За последните пет години тези инциденти са в пъти повече, отколкото ефективните присъди за тях. Данните бяха обявени на дискусия в БЧК, която постави началото на национална кампания за мерки срещу агресията над медицински лица. Първи стъпки за промяна в обществените..

обновено на 25.09.17 в 15:30

Австралия оповести плановете си за създаване на собствена космическа агенция

Австралийският министър на образованието Саймън Бърмингам обяви, че страната ще създаде собствена космическа агенция: С голямо удоволствие обявявам, че австралийското правителство ще създаде Национална австралийска космическа агенция. Уверен съм, че благодарение на уникалната ни география щатът Южна Австралия ще заеме водеща позиция в..

публикувано на 25.09.17 в 14:54

Можем да плащаме таксите за регистрация на автомобил в КАТ с банкова карта

Таксите за регистрация на кола в КАТ вече могат да се плащат и с банкова карта. Предстои този начин на плащане да бъде въведен и за глобите, заяви началникът на Пътната полиция комисар Бойко Рановски :  Усилията  на МВР са насочени към последващо осигуряване на плащане и на глобите за нарушения по Закона за движение по пътищата също  чрез ПОС..

публикувано на 25.09.17 в 14:51