Захарин Пенов: Опитите за преминаване на границата ни се подпомагат от каналджии

Снимка: БГНЕС
Граничната ни полиция отблъсква сирийците, пресекли границата ни и ги връща обратно в Турция - такъв сигнал се получи в програма "Хоризонт" от Фатима Исмаил. А неправителствената организация "Бордермониторинг България" предостави запис с пострадала сирийка Нериам Отман, която казва, че български полицаи са й счупили крака и едното й дете е с пукнато ребро, конфискували са им телефоните и са ги върнали в Турция.

Рая Апостолова, която работи за неправителствената организация, уточни: Това не е изолиран случай. Над 519 подобни случаи са установени. Имаме няколко случаи, за които сме правили интервюта. Изтласкването на бежанците на турска територия често е придружено от насилие. Има и бременни жени, едната е загубила детето си в Турция. Друга е родила при пресичането - при третия си опит.

Главен комисар Захарин Пенов, директор на "Гранична полиция", коментира случая на територията на община Болярово:

Уведомени са турските гранични власти. Бежанците са имали агресивно поведение - мятане на камъни по колите, по служителите. С високоговорител са предлагани пари на българските служители. Не е имало физически контакт с български служители.

Пенов каза, че опитите за незаконно преминаване на границата се подпомагат от каналджии:

Не бива да не отчитаме факта, че нашите партньори от ЕС констатираха опити на лица, които са свързани с каналджийска дейност да се възползват от въпроси, свързани със спазване на основните човешки права, за да въздействат на граничните служби. И сега е налице такъв опит. Тези лица не са пребивавали на българска територия.


О началото на годината 400 лица на българо-турската граница са декларирали пред нас желание за закрила, обработени са документите им и по установения ред са предадени на Държавната агенция за бежанци. Около 90 на сто от тях са сирийски граждани.

Главен комисар Захарин Пенов съобщи, че от началото на година значително са се увеличили опитите за преминаването на границата - изход, по посока Сърбия.

Налице е опит да се злоупотреби с националната система за убежище и нашата страна да бъде ползвана като транзитна.ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържан е заподозрян за раняването на двамата полицаи на мача „Левски“ - ЦСКА

Полицията в София арестува лице, заподозряно за раняването на двама полицаи с бомбичка на мача „Левски“ – ЦСКА-София по-рано тази седмица. На брифинг на прокуратурата и МВР за случая стана ясно, че задържаният е направил пълни самопризнания. Първоначално той е имал намерение да се укрие, но вчера се е явил в СДВР с адвокат. Той не е криминално..

обновено на 22.04.18 в 13:00

В Ереван избухнаха нови сблъсъци между протестиращи и полиция

В столицата на Армения - Ереван, избухнаха нови сблъсъци между протестиращи и полиция. Арестуван е лидерът на опозицията Никол Пашинян. Това стана след провала на опитите да се прекратят антиправителствените протести в Армения.  Разговорът между арменския премиер Серж Саркисян с Пашинян приключи бързо.  "Дошъл съм да обсъдим вашата оставка", каза..

публикувано на 22.04.18 в 12:27

Екозащитници протестират на къмпинг "Корал" при засилено полицейско присъствие

При засилено полицейско присъствие и частни охранители на къмпинг "Корал" започна протестът на екозащитници. Причината е, че частна фирма огради близо 120 дка терен, в който попада и единственият път, който води до плажната ивица.  Въпреки очакванията за сблъсъци, между частните охранители и протестиращите напрежение няма. По пътя за къмпинга има..

публикувано на 22.04.18 в 12:23

Проф. Никола Алтънков: Няма покаяние, няма извинение след атентата в храма „Света Неделя“ през 1925-а

В столичния катедрален храм „Света Неделя“ бе отслужена заупокойна панихида в памет на загиналите при атентата през 1925 г. Тогава църквата е била взривена по време на церемония по погребението на генерал Константин Георгиев, военен деец и политик. При атентата загиват над 200 души, ранените са около 500, като някои умират по-късно от раните си...

обновено на 22.04.18 в 12:12

Проектозакон на правителството на Алексис Ципрас отново води до стачка

Проектозакон на правителството на Алексис Ципрас отново води до стачка. Този път протестират работещите в държавната електрокомпания. Очакват се спирания на тока за неопределено време. "Приватизацията на тецовете е национално предателство", заявиха от гръцките синдикати. В знак на протест започват 48-часови щафетни стачки на работещите в държавната..

публикувано на 22.04.18 в 12:00