Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Веселин Пенгезов с тежки обвинения към прокуратурата и Делян Пеевски

| обновено на 24.04.14 в 16:30
Снимка: БГНЕС
Тежки обвинения към прокуратурата и към депутата от ДПС Делян Пеевски отправи председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов. Причината е призовка за повдигане на обвинение по разследване за злоупотреба с евросредства, започнало през 2010-а година. Недвусмислено Пенгезов обвърза разследването срещу себе си с намерението да се кандидатира отново за шеф на Софийския апелативен съд.

От подробната пресконференция, която той даде, стана ясно, че през есента на миналата година е имал среща с главния прокурор, на която е попитал какво става с разследването за евросредствата. Обяснил е, че се готви да се кандидатира за шеф на САС и делото може да бъде използвано като компромат срещу него. По думите на Веселин Пенгезов, е последвало активизиране и в деня след Великден е получил призовка, че ще бъде обвинен в понеделник. Според него има реални шансове да получи подкрепата на Висшия съдебен съвет (ВСС) при повторното си кандидатиране и затова е бил "отстрелян".

Веселин Пенгезов свърза проблемите си с главния прокурор, намеси в тази схема и Делян Пеевски, който, по думите му, е човекът, който разпределя баницата в България. Пенгезов обяви, че му е оказван натиск от Пеевски по определени дела и намекна за връзка между Пеевски и Сотир Цацаров.

Призовката е за понеделник. Подписана е от военен прокурор, което според Пенгезов е недопустимо, защото като магистрат той може да бъде разследван само от прокурор от Софийската градска прокуратура. Европроектът, който е предмет на делото, е от 2008-а година, а проверка за това как са харчени парите по него е правена през 2010-а година по сигнал на тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. До 2013-а година случаят остава без движение, до момента, в който, по думите на Пенгезов, той не отива при главния прокурор, за да го попита какво става с разследването, защото възнамерява да се кандидатира отново за шеф на САС и не бил искал делото да се размахва като компромат. Следват разпит и призовка.

Не мога да повярвам, че ми се случва това, но на тези географски ширини всичко е възможно и при наличие на болшевишки методи в една стройна организация, пак всичко е възможно.

На репортерски въпрос дали казва, че прокуратурата действа болшевишки, Пенгезов потвърди:

Да, казвам го. По времето на Филчев там имаше все пак някакъв баланс, чувство за мярка, чувство за срам. При Велчев по същия начин беше. Тука малко прекаляват. Това обвинение не може да бъде повдигнато без санкцията на главния прокурор.


Веселин Пенгезов е категоричен, че има връзка между размразяването на делото и откритата процедура за избор на председател на САС, което обаче отрича главният прокурор:

През тази година се обявяват процедури за 80 или 90 административни ръководители. Освен всичко друго през следващия месец има и европейски избори. Не свързвайте всичко с това дали някой е, или не е кандидат и дали има, или няма избори. Никъде не е казано, че прокуратурата спира по време на избори. Ако прокуратурата до момента е спирала работата си, повече няма да го правим. И вие живеете от избори до избори. Съжалявам. Тя, държавата затова е в такова състояние, защото живее от избори до избори. Може би затова и правосъдието е в такова състояние, а донякъде и медиите, обобщи Цацаров.

Съдебните си неприятности Веселин Пенгезов обвърза и със спечелено наскоро дело срещу вестник, свързан с Делян Пееевски. Пенгезов сензационно обяви, макар и със задна дата, за молби да въздейства на редови съдии. Спомена делата срещу бившия ДПС - депутат Митхат Табаков, който е във Варненския затвор, и срещу нападателя на Ахмед Доган -  Октай Енимехмедов:

Обикновено пристигат съобщенията от един човек, който разпределя баницата в момента в държавата, сетете се кой е. Всъщност съм получавал и съвети, че ако не стане нещо, втори мандат ще видя през крив макарон. Лично Пеевски не е идвал при мен да ми иска услуга, но ми се подсказва, че от Пеевски идват тези неща. Виждате кой разпределя баницата. Виждате "Южен поток", виждате, че фирмата на Делян Пеевски е на първо място в "Южен поток". Кой ще изпапа 3,5 милиарда, как става тази работа, фирмата на Делян Пеевски точно. На всяко прасе му идва Коледата, каза безадресно Пенгезов в края на близо едночасовата си пресконференция.

Малко по-късно, през агенция, пред която единствено говори, Делян Пеевски отрече за натиск и каза, че обвиненията на Пенгезов будели у него съжаление и смях, че той никога не го е интересувал, че не можел да повярва, че всички в тази държава изкупвали вините си през Делян Пеевски и декларира готовност да изпие горчивата чаша, но да не се откаже от битката си с Росен Плевнелиев, Иво Прокопиев, Веселин Пенгезов и подобните им и в бъдеще /.../, но вече в ново качество.

По "Хоризонт" Веселин Пенгезов заяви, че след пресконференцията дъщеря му също е получила призовка да се яви за разпит по делото за придобит имот в Приморско на цени за социално слаби.

Делото за Приморско беше приключено много отдавна. Много интересно е защо точно сега делото се активира по отношение на дъщеря ми. Пеевски иска на моето място да има човек, който го слуша. Той е едно измислено момче, което спи в скута на майка си. Председател съм на съд, който е стратегически в страната - за това става дума. Ще стана обвиняем, но ще се върна на бял кон след 3-4 години.

Чуйте интервюто с Веселин Пенгезов от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сотир Цацаров: Срещу Пенгезов тече активно разследване

Има образувано досъдебно производство, по което тече активно разследване. Случаят е от 2010-а година. От януари 2013-а година досега са разпитани 81 свидетели. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет..

обновено на 24.04.14 в 10:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Соня Момчилова

Членовете на СЕМ не успяха да изберат нов председател

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяват да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор. Кандидатурите са две - на Габриела Наплатанова и на Симона Велева. При първото гласуване те..

публикувано на 25.04.24 в 11:32

БАБХ с традиционни проверки преди празниците

Традиционно преди Великден Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна масирани проверки в търговската мрежа. Те ще продължат един месец – до 8 май. Проверките обхващат производствени обекти, обекти за търговия на едро и дребно..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-мета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За..

публикувано на 25.04.24 в 11:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно,..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти...

публикувано на 25.04.24 в 10:31

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред.  129 гласа "за" и 103..

публикувано на 25.04.24 в 10:25