Петър Чобанов: Не ни чака фалит на държавата

Снимка: БГНЕС
Мисля, че в последните дни ставаме свидетели на едно истерично говорене по въпросите на фискалната стабилност на страната, каза министърът на финансите Петър Чобанов по повод твърденията на икономистите на Реформаторския блок, че държавата е пред фалит и ни чака Виденова зима.

Което истерично говорене, за радост е затворено само в рамките на политическия спектър. Категорично няма основание, че ни чака фалит на държавата. Фискалният резерв в края на април е 6 милиарда лева. Ако се върнем малко повече от една година назад, в края на управлението на ГЕРБ, фискалният резерв беше 3,9 милиарда лева. В края на февруари миналата година имахме основания да се притесняваме за финансите на държавата, сега - не. Наистина сборуването на числа може да покаже страшна картина, но трябва да се вникне в тях. Говорите за енергетиката, има нова задлъжнялост в енергетиката. Но това е, защото в момента се провежда по-мащабна инвестиционна програма. Тя ще доведе до подобряване на енергетикта като цяло. Така наречената "дупка" в бюджета, отново имаме профанизиране на говоренето. Наистина дефицитът е по-голям от миналата година. Имаме ускорено усвояване на европейските фондове. Това е едно директно обяснение на ситуцията.


Министърът обясни, че не се очакват промени нито в ръководството на НАП, нито в Агенция "Митници".  За контрабандата Чобанов каза:

За първите няколко месеца са задържани в пъти повече от цялото количество, което се е наблюдавало през пердходните 4 години. От тук нататък за контрабанда мисля, че е идва малко в повече.


На въпрос дали ще бъдат отпуснати допълнителни пари за спешната помощ, той посочи:

Първо, ще се види какво е истинското състояние на Центъра за спешна помощ, ще се види дали няма вътрешни резерви. И тогава, ако е необходимо, държавата също би могла да помогне да се преодолеят проблемите. В момента сме свидетели на криза, но мисля, че тя е управляема.


Интервюто на Снежана Иванова с Петър Чобанов можте да чуете от звуковия файл.