Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 служители на КТБ са разпитани в Столичното следствие заради сигнал на "Протестна мрежа"

Снимка: БГНЕС

12 служители на Корпоративна търговска банка, сред които цялото ръководство и някои от охранителите, са били разпитани в Столичното следствие по повод сигнала на "Протестна мрежа" срещу банкера Цветан Василев, депутата Делян Пеевски и евродепутата Николай Бареков. Това съобщиха от прокуратурата. Работата по сигнала напредва, стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров.

Сигналът е от февруари и в него активистите от "Протестна мрежа" изразяват съмнение, че Василев, Пеевски, Бареков действат като организирана престъпна група. Засега никой от тримата не е бил разпитван. Призован е бил само банкерът Цветан Василев, но се оказало, че е в чужбина. С аргумента, че не иска да издава присъди – нито невинен, нито виновен, главният прокурор избра особен начин да обясни как се развива проверката:

Проверката с едното лице е на фаза разпит. Проверката с второто лице е на фаза почти финализиране на данъчни проверки спрямо него и негови близки, може би с определени резултати. По същия начин е проверката и по отношение на трето лице. Моля, имайте предвид, че в дейността си сме зависими от определени други органи. Това са НАП, с която действията са повече от добри, и на второ място БНБ.

Медиите разчетоха, че първото лице е Цветан Василев, чийто разпит предстои, второто – Делян Пеевски, като данъчната проверка се отнася и до майка му, и третото лице – Николай Бареков, който се проверява и по друга линия – по сигнал на Волен Сидеров за финансирането на "България без цензура".

Друга проверка – близо година, след като ГЕРБ внесе в прокуратурата доклад за австрийския лобист Петер Хохегер, държавното обвинение било извикало на разпит Моника Станишева. Цацаров обясни:

Защото на първо място има проверка, която е започнала, а към тази проверка е присъединена и една нейна молба, с която тя поставя искане да бъдат проверени всички тези твърдения, но основната причина е проверка, която е започнала, мисля, че по сигнал на парламентарна комисия след доклада, свързан с… Ама вие искате от мен да действам като ръководител движение на гара.

Цацаров направи тези коментари преди редовното заседание на ВСС. Там беше отложен изборът на председател на Софийския апелативен съд, тъй като единственият кандидат – разследваният за злоупотреби с пари от ОПАК Веселин Пенгезов, е болен.

Стана ясно също, че спорният прокурор Роман Василев напуска съдебната система. "Личен мотив" е лаконичното обяснение на Василев. Промените около Роман Василев започнаха в началото на годината, когато се раздели с ключовия си пост в Софийската градска прокуратура и стана редови прокурор в Специализираната с обяснението, че имал нужда от повече време да се концентрира върху академичната си кариера. Името му често върви в комбинацията "скандалния прокурор" заради запомнящото му се участие  в шумни акции на МВР в мандата на Цветан Цветанов. 

Василев беше авторът на репликата "като абсолютен престъпник - на колене" при ареста на бившия вътрешен министър Николай Цонев в столична болница. По време на процеса стана ясно, че той доста фриволно е прилагал Закона за специалните разузнавателни средства. За последно беше сред главните герои на пресконференция, последвала така наречената "Костинбродска афера", както и на друга подобна среща на прокуратурата с медиите, на която бяха прожектирани избрани страници от скандалното тефтерче "Златанов".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. В текста са предвидени общо 61 милиарда долара..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е докладвано за задържането, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В качеството си на..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше категоричен, че няма да бъде номинация и на партия " Солидарна България": "Водил съм многократно..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ - МАРКЕР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР, финансиран по Националния план за възстановяване и..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните разходи на Обединеното кралство ще се повишат до 2,5% БВП до 2030 година.  Той подчерта, че Обединеното..

публикувано на 23.04.24 в 22:05
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър свидетелства, че по време на кампанията за президентските избори през 2016 година е имал договорка..

публикувано на 23.04.24 в 21:55
Еван Гершкович

Руски съд отхвърли нова жалба на Гершкович от WSJ срещу задържането му по обвинение в шпионаж

Руски съд отхвърли днес поредната жалба на журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинение в шпионаж. Той бе задържан от Федералната служба за сигурност на 29 март миналата година и така стана първият американски журналист, арестуван по обвинение в шпионаж в Русия от времето на Студената война...

публикувано на 23.04.24 в 21:52