Янка Такева: Синдикатът подкрепя идеята за един учебник за дисциплина

Снимка: БГНЕС

Синдикатът на българските учители е събрал 17 000 подписа в подкрепа на Европейската гражданска инициатива за отпускане на повече средства за образование в страните - членки на Европейския съюз (EС). Очаква се до 18-и юни, когато изтича срокът за подаване на подписката в централата на синдиката, броят им да надхвърли 20 000. КНСБ - чрез другите си основни членове, също събира подписка. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на синдиката към КНСБ Янка Такева.

Инициативата, която минава под мотото "Образованието е инвестиция" предвижда разходите за образование да не се включват в дефицита на държавния бюджет и така да се позволи да се инвестират повече средства в сектора. До 6-и август трябва да бъдат събрани 1 милиона подписа на граждани на ЕС. Квотата за България е 13 000, каза Такева:

Образованието в България винаги се е финансирало на остатъчния принцип. Ако сега, на базата на Лисабонския договор, Европейската гражданска инициатива успее, имаме шанс образованието да излезе от дефицита и действително да стане инвестиция за бъдещото развитие на страните - членки на ЕС.

Възможните начини за набавяне на средства според Такева са преразпределение на разходите в бюджета за 2015-а, специално разработени заеми от Световната банка и преразпределение на бюджетите от европейските рамки за подпомагане на ЕЦБ.

Синдикатът на българските учители участва в общественото обсъждане на новия Закон за училищното образование. Според Такева обаче повечето въпроси в обсъждането са зададени подвеждащо. Заради това няма хоризонт кога новият закон ще бъде готов и това правителство няма да може да го подготви. Служебно правителство няма такива правомощия, а следващото редовно правителство, ако стъпи на всички разработки на настоящето, би могло да подготви такъв закон за 4 месеца. Такева коментира, че ситуацията в образованието е утежнена и с многото учители на пенсионна възраст у нас: 

Това, което тази година се направи и мисля, че е много положителна крачка напред, е - министър Клисарова се помъчи да увеличи план-приема на студенти не само в педагогическите факултети, но и получаване на педагогическа правоспособност от другите факултети като "Математика", "Информатика", "Биология", "Химия", "Физика". Младите хора обаче не влизат в образователната система поради три причини – ниското заплащане, недобрата организация и лошата дисциплина, както и заради ниския социален статус на учителя.

Синдикатът на българскитe учители смята, че е необходим по един учебник за дисциплина и да има разнообразни помагала, които да отговарят на различните нужди на учениците. 36% от учениците от 8-и до 12-и клас не си купуват учебници, посочи тя.

Мисля, че когато е един учебник, ще бъде качествен, защото всички усилия ще бъдат насочени към учебното съдържание, а не към това колко варианта учебници да направи едно издателство.

В около 65% от учебните заведения в страната са предвидени ремонти, допълни Такева.