Фестивалът "Любовта е лудост" започва, но семпло и без музика

22-рото издание на кинофестивала „Любовта е лудост" във Варна се открива тази вечер в 18.00 часа, но без музика и червена пътека. Традицонната пищна церемония няма да се състои, заради бедствието, което сполетя в четвъртък вечер варненския квартал „Аспарухово" и взе 11 жертви. Преди утрешния ден на траур, паметта им ще бъде почетена с едноминутно мълчание на всички пред входа на Фестивалния и конгресен център.

Фестивалът започва с българо-израелската продукция "Българска рапсодия" на режисьора Иван Ничев. Лентата няма да участва в конкурсната програма, но режисьорът ще бъде удостоен с награда за цялостен принос в българското кино, ще бъде показана и панорама с негови ленти.

За приза "Златна Афродита" ще се борят 12 заглавия от Румъния, Франция, Белгия, Великобритания, Испания, Турция, Азербайджан, Португалия, Русия, Украйна, Германия, Полша. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Чухов

"Печален прецедент" в поетичен конкурс, почти единодушно жури ще прегласува избора си

Противоречие обхвана поетичния конкурс „Иван Пейчев“ в Шумен. Днес на специална церемония в града трябваше да бъде награден обявения във вторник за победител в конкурса – поетът и музикант Петър Чухов . В сряда обаче Община Шумен, която е основен организатор на състезанието, обяви, че изборът ще се прегласува. Причината е атестация от Съюза..

публикувано на 15.12.17 в 12:58

Коледна изложба ще бъде открита в Градската художествена галерия на Благоевград

Традиционната Коледна изложба  ще бъде открита в Градската художествена галерия на Благоевград. 40 автори от цялата област представят над 100 произведения  в жанровете живопис, графика, скулптура  и приложно изкуство.   Откриването на  изложбата е от 18 часа, а експозицията ще остане в залите на Галерията до 10 януари. 

публикувано на 15.12.17 в 08:04

Втората кулинарна книга на Петър Стоянович се казва „Така би замезил дядо ти“

Историкът и бивш министър на културата Петър Стоянович издаде втората си кулинарна книга „Така би замезил дядо ти“, която ще бъде представена на 16 декември в клуб „Перото“. За предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“  той сподели,  че книгата съдържа над 200 рецепти, а в бонус читателите ще получат и лични истории от автора. Стоянович..

публикувано на 14.12.17 в 18:23

„Лисичета" от Лилиан Хелман се завръща на сцената на Народния театър след 70 години

Народният театър „Иван Вазов" представя пиесата „Лисичета" на американската писателка Лилиан Хелман , която е поставяна на сцената му и преди 70 години. За предаването „12+3“ режисьорът на постановката на Бина Хараламбиева сподели: В самата пиеса има нещо, което кореспондира с днешния ден. За съжаление, нещо предусетено в онези години от нея..

публикувано на 14.12.17 в 14:32

Горан Петрович: Всяка промяна е добра, но не задължително всяка промяна е крачка напред

В книгата "Под тавана, който се лющи" аз се опитвам да си задам някакви въпроси, да си поиграя с някои неща, да ги разиграя, да дам на себе си глас . Това каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ сръбският писател Горан Петрович . Макар че книгите си остават едни и същи, те попадат в ръцете на други хора и тези хора придават на..

публикувано на 14.12.17 в 12:18