Арт-провокация към табуто за женското тяло: Художничката Боряна Роса за избора да отстраниш гърдите си заради диагнозата рак

Боряна Роса "Манифестации на личното"
Снимка: снимка Боряна Роса личен архив


"Амазонска броня" на Боряна Роса като ново тяло без гърди за първи път представя работа свързана с рака на гърдата

Боряна Роса разкрива за първи път в ефира на "Хоризонт до обед" какво е почувствала, когато й поставят диагнозата рак и как взима решението за двойна мастектомия.

Вместо гърдите на Боряна Роса на големите фотографски платна, направени от авторката за София Куиър Форума в галерия Васка Емануилова, виждаме банани, тикви и ...два смартфона, всеки с фотография в близък план на женски гърди, вероятно на собствените, които са били отстранени. Не става дума за арт съчиняване обаче, защото причината за двойното отстраняване на гърдите й не е естетическа, а медицинска.

„Манифестации на личното” е общото заглавие на изложбата  в галериа Васка Емануилова в рамките на София куиър фест. Една от авторките е Боряна Роса. Познаваме я от нейните инсталации, видео арт и арт провокации, които и отреждат заслужено място в световната сцена на съвременното изкуство редом с имена като на Марина Абрамович. Боряна Роса живее и преподава в САЩ и прекия разговор в този час от деня би бил невъзможен, ако не я намираме в момента по телефона в Барселона.

Лесно ли е да погледне човек на изрязаните си гърди като на артефакт за арт провокация е един от въпросите към Боряна Роса, която  дръзва да говори за рака на гърдата и мастектомията като реалност и като артефакт.

Мястото на арт-работите, с които Боряна осмисля своето решение вече със средствата на изкуството, според нея е логично да е София Queer (куиър) форум. Това е трудно преводима дума, която може да значи шантав, различен, друг. Куиър форумът, който включва изложби, лекции и презентазии е обикновено през юни заради месеца, посветен на правата на сексуално различните.

Отстраняването на женските гърди е тема, която занимава и модните дизайнери. Независимо, че вече има бански за жени с отстранени гърди, все още това е сериозна провокация към възприятията на широката публика. Боряна Роса обаче е убедена, че табутата над телесността крият опасности, защото много жени се страхуват да посегнат към радикални решения като пълното отстраняване на гърдите за сметка на това да се превърнат във вечно  зависими от лекарствена терапия и от страха от ракът, който може да се събуди.

Каква е разликата между историята на Боряна Роса и тази на Анжелина Джоли, която също отстрани двете си гърди и как художничката проблематизира рака на гърдата можете да научите от интервюто дадено за Ирина Недева в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Eдин от най-атрактивните музеи в Полша показва историята на Варшавското въстание

Eдин от най-атрактивните музеи в Полша съществува само от 15 години, но в него е събрана историята на Варшавското въстание от края на Втората световна война. Експонатите в него са събрани чрез дарения от хиляди поляци, част от които живеят в емиграция, а идеята за всичко е на полския президент Лех Качински, който загина в самолетна катастрофа..

публикувано на 19.12.18 в 10:49

Фотографът Роджър Балън: Въздействието на добрата снимка се запазва във времето

Добрата снимка повлиява има дълготрайно въздействие върху начина, по който мислим и чувстваме. Добрата фотография излъчва емоция към хората наоколо, а въздействието на тази емоция се запазва във времето. Така смята фотографът Роджър Балън, който представя в Националната галерия Квадрат 500 изложбата си "Архетипи". Изложбата ще продължи до 13 януари...

публикувано на 19.12.18 в 09:43

Романът "Физика на тъгата“ вече е преведен и на испански

В литературния клуб „Перото“ в НДК институт „Сервантес“ ще представят испанския превод на „Физика на тъгата“ на Георги Господинов.       Директорът на Институт „Сервантес“ Хавиер Валдивиелсо обясни пред БНР, че книгата няма да бъде представена само в Испания, а в целия испаноезичен свят. „Нашето разбиране за културните отношения между България..

публикувано на 18.12.18 в 20:55
Мозайка Могилата без аналог на Балканите ще бъде показана за „Пловдив – Европейска столица на Културата 2019“

Руслан Йорданов: За програмата на Пловдив за столица на културата няма притеснения, с инфраструктурните проекти е различно

С културната програма в Пловдив всичко е наред в навечерието на откриването на 11 януари, откогато градът е столица на културата. Това каза за БНР Руслан Йорданов - журналист от вестник „Марица“:   „На 12-ти ще има много голямо шоу една 30-метрова кула ще бъде издигната в центъра на града, ще има общо 1500 артисти върху 5-те етажа на кулата,..

публикувано на 18.12.18 в 20:22

Премиера на „Среща в Санлис“ от Жан Ануи в Народния театър

Народният театър кани почитателите си на 20-и декември на премиерата на „Среща в Санлис“ от Жан Ануи. Проф. Атанас Атанасов поясни пред БНР, че пиесата е поставяна и преди, но на учебна сцена, а има и радиопостановка. В Народния театър тя ще бъде представена на сцена "Апостол Карамитев", поясни  Атанасов за предаването „12+3“ по „Хоризонт“...

публикувано на 18.12.18 в 16:12