Арт-провокация към табуто за женското тяло: Художничката Боряна Роса за избора да отстраниш гърдите си заради диагнозата рак

Боряна Роса "Манифестации на личното"
Снимка: снимка Боряна Роса личен архив


"Амазонска броня" на Боряна Роса като ново тяло без гърди за първи път представя работа свързана с рака на гърдата

Боряна Роса разкрива за първи път в ефира на "Хоризонт до обед" какво е почувствала, когато й поставят диагнозата рак и как взима решението за двойна мастектомия.

Вместо гърдите на Боряна Роса на големите фотографски платна, направени от авторката за София Куиър Форума в галерия Васка Емануилова, виждаме банани, тикви и ...два смартфона, всеки с фотография в близък план на женски гърди, вероятно на собствените, които са били отстранени. Не става дума за арт съчиняване обаче, защото причината за двойното отстраняване на гърдите й не е естетическа, а медицинска.

„Манифестации на личното” е общото заглавие на изложбата  в галериа Васка Емануилова в рамките на София куиър фест. Една от авторките е Боряна Роса. Познаваме я от нейните инсталации, видео арт и арт провокации, които и отреждат заслужено място в световната сцена на съвременното изкуство редом с имена като на Марина Абрамович. Боряна Роса живее и преподава в САЩ и прекия разговор в този час от деня би бил невъзможен, ако не я намираме в момента по телефона в Барселона.

Лесно ли е да погледне човек на изрязаните си гърди като на артефакт за арт провокация е един от въпросите към Боряна Роса, която  дръзва да говори за рака на гърдата и мастектомията като реалност и като артефакт.

Мястото на арт-работите, с които Боряна осмисля своето решение вече със средствата на изкуството, според нея е логично да е София Queer (куиър) форум. Това е трудно преводима дума, която може да значи шантав, различен, друг. Куиър форумът, който включва изложби, лекции и презентазии е обикновено през юни заради месеца, посветен на правата на сексуално различните.

Отстраняването на женските гърди е тема, която занимава и модните дизайнери. Независимо, че вече има бански за жени с отстранени гърди, все още това е сериозна провокация към възприятията на широката публика. Боряна Роса обаче е убедена, че табутата над телесността крият опасности, защото много жени се страхуват да посегнат към радикални решения като пълното отстраняване на гърдите за сметка на това да се превърнат във вечно  зависими от лекарствена терапия и от страха от ракът, който може да се събуди.

Каква е разликата между историята на Боряна Роса и тази на Анжелина Джоли, която също отстрани двете си гърди и как художничката проблематизира рака на гърдата можете да научите от интервюто дадено за Ирина Недева в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Велико Търново кандидатства за Световна столица на книгата

Велико Търново кандидатства за Световна столица на книгата през 2021 година. Решението за кандидатурата беше взето на днешното заседание на Общинския съвет. Титлата се присъжда от ЮНЕСКО за каузата отдаденост на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите. Консултативен комитет избира Световната столица на книгата за..

публикувано на 25.04.19 в 19:25
Изложба, посветена на студентския пленер „В духа на Майстора“, се открива тази вечер в галерия „Академия“ на Националната художествена академия

Над 30 произведения на 18 артисти участват в петата изложба, посветена на Владимир Димитров – Майстора

Изложба, посветена на студентския пленер „В духа на Майстора“, се открива тази вечер в галерия „Академия“ на Националната художествена академия от 18 часа. Включени са  живопис и скулптура на студенти от академията, създадени по време на пленерите в село Шишковци, Кюстендилско, където Майстора живее и твори в продължение на 26 години. Студентският..

обновено на 25.04.19 в 15:05

"Приказки от високосната година" - нова книга на Иглика Дионисиева

„Приказки от високосната година“ - новата книга на Иглика Дионисиева е сборник разкази - съвременни и с фолклорен елемент. Фолклорът е част от историческата памет, съвремието има нужда от напомняне, смята писателката. Когато събрах достатъчно приказки за книга, ми беше трудно да избера най-подходящото заглавие. Но вече имах една написана..

публикувано на 24.04.19 в 14:57
Христо Г. Данов

Библиотеки в САЩ поискаха книга със статии и спомени на Христо Г. Данов

„Светлина, светлина ни е потребна“ - думите са на бележития български книгоиздател, книжар и просветител Христо Г. Данов. Това са думи, които са част и от заглавието на книгата с негови статии и спомени, а изданието вече е притежание на Конгресната библиотека във Вашингтон, както и на университетската библиотека в Сиатъл. Появата на това..

публикувано на 24.04.19 в 13:11

Експонати, показани през 1958 г. в Брюксел, могат да бъдат видени в Чешкия център

Изложба с известни стоки от чешкия продуктов дизайн от социализма ще бъде открита тази вечер в Чешкия център.  "Един ден в Чехословакия" е озаглавена експозицията, в която посетителите могат да видят мебели, осветителни тела, домакински уреди и продукти от стъкло, показани на изложението "Експо" през 1958 година в Брюксел. 

публикувано на 24.04.19 в 08:05