Арт-провокация към табуто за женското тяло: Художничката Боряна Роса за избора да отстраниш гърдите си заради диагнозата рак

Боряна Роса "Манифестации на личното"
Снимка: снимка Боряна Роса личен архив


"Амазонска броня" на Боряна Роса като ново тяло без гърди за първи път представя работа свързана с рака на гърдата

Боряна Роса разкрива за първи път в ефира на "Хоризонт до обед" какво е почувствала, когато й поставят диагнозата рак и как взима решението за двойна мастектомия.

Вместо гърдите на Боряна Роса на големите фотографски платна, направени от авторката за София Куиър Форума в галерия Васка Емануилова, виждаме банани, тикви и ...два смартфона, всеки с фотография в близък план на женски гърди, вероятно на собствените, които са били отстранени. Не става дума за арт съчиняване обаче, защото причината за двойното отстраняване на гърдите й не е естетическа, а медицинска.

„Манифестации на личното” е общото заглавие на изложбата  в галериа Васка Емануилова в рамките на София куиър фест. Една от авторките е Боряна Роса. Познаваме я от нейните инсталации, видео арт и арт провокации, които и отреждат заслужено място в световната сцена на съвременното изкуство редом с имена като на Марина Абрамович. Боряна Роса живее и преподава в САЩ и прекия разговор в този час от деня би бил невъзможен, ако не я намираме в момента по телефона в Барселона.

Лесно ли е да погледне човек на изрязаните си гърди като на артефакт за арт провокация е един от въпросите към Боряна Роса, която  дръзва да говори за рака на гърдата и мастектомията като реалност и като артефакт.

Мястото на арт-работите, с които Боряна осмисля своето решение вече със средствата на изкуството, според нея е логично да е София Queer (куиър) форум. Това е трудно преводима дума, която може да значи шантав, различен, друг. Куиър форумът, който включва изложби, лекции и презентазии е обикновено през юни заради месеца, посветен на правата на сексуално различните.

Отстраняването на женските гърди е тема, която занимава и модните дизайнери. Независимо, че вече има бански за жени с отстранени гърди, все още това е сериозна провокация към възприятията на широката публика. Боряна Роса обаче е убедена, че табутата над телесността крият опасности, защото много жени се страхуват да посегнат към радикални решения като пълното отстраняване на гърдите за сметка на това да се превърнат във вечно  зависими от лекарствена терапия и от страха от ракът, който може да се събуди.

Каква е разликата между историята на Боряна Роса и тази на Анжелина Джоли, която също отстрани двете си гърди и как художничката проблематизира рака на гърдата можете да научите от интервюто дадено за Ирина Недева в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Американският драматург Израел Хоровиц гостува в театър „Иван Вазов“

Световноизвестният американски драматург Израел Хоровиц ще раздаде тази вечер автографи на зрителите на постановката „Някъде в този живот“ в Народния театър „Иван Вазов“. Той е автор на пиесата, която от няколко дни е в България и се играе на камерна сцена. Хоровиц стои зад кинохитове като „Автора! Автора!“ с Ал Пачино и „Съншайн“ с Ралф..

публикувано на 18.02.19 в 08:46

Баришников - Бродски

Има ли граница между поезията и танца, ако да, каква е тя?! Защо движението и словото се намират в дълбока връзка?! Как думите се превръщат в импулс, в желание за промяна и живот?! Ето част от въпросите, провокирани от дългоочаквания моноспектакъл по лириката на нобеловия лауреат Йосиф Бродски на знаменития балетист Михаил Баришников, който..

публикувано на 17.02.19 в 15:20

Ангела Шаланек получи "Сребърна мечка" за най-добра режисура на филма "Бях у дома, но"

Германката Ангела Шаланек получи награда "Сребърна мечка" за най-добра режисура на филма "Бях у дома, но". Шаланек е сред рекордните седем жени режисьори, включени в надпреварата тази година. Сребърните мечки за "най-добър актьор" и "най-добра актриса" отидоха в Китай за превъплъщения във филма "Довиждане, сине", чийто фокус е върху..

публикувано на 17.02.19 в 08:11
Тони Николов

Тони Николов: Културата е противоотрова на фалшивите новини

Не се сбъднаха прогнозите на ООН, че до края на 20 век разликата между "първия" и "третия" свят ще се заличи. В началото на 21 век виждаме, че разликата се удвоява и утроява и вече имаме трети, четвърти и пети свят. И нищо не може да се направи. Това каза в предаването „Графити по въздуха“ главният редактор на списание „Култура“ Тони Николов...

публикувано на 15.02.19 в 16:43

"Завръщането на визона" – нов роман на Божана Апостолова

Днес на книжния пазар излезе новият роман на Божана Апостолова „Завръщането на визона“. Тя има вече 30 книги. Носител е на почти всички отличия, включително и на най-високия орден „Стара планина“ - Първа степен. „Три жени, свързани от детството, на върха на зрелостта си се събират в родния Пловдив и обръщат поглед назад", разказа в..

публикувано на 14.02.19 в 18:03