Мона Чобан разказва за красотата и духа на родопското село Киселчово

Писателката Мона Чобан през половината от годината живее в Париж, а през останалото време в село Киселчово. Тя разказа за красотата и духа на родопското село: 

Тук има едни много хубави хора. Много ми се ще хората да научат не само за селото, но и за тези прекрасни хора и за всичко, което го заобикаля. Това е едно село с 14 жители. Някои от гостите ми казват, че това е краят на света. За мен е центърът на света, защото новият ми живот започва именно от тук. /…/ Това не е бягство. За мен бягство е, когато човек има от какво да бяга. Аз не знам от какво да бягам, нямам от какво да бягам. Това просто е един различен начин на живот, който на този етап много ме устройва.

Много ми се ще да вярвам, че някой ден селата ще се населят, хората ще започнат да се връщат към селата. Усещането на този въздух, на истинската храна е нещо много различно, много истинско и си струва да живеем по този начин, каза още Мона Чобан.

В момента тече руско-българска писателска среща с четирима руски писатели и няколко български. След това очакваме Васил Тосев, единственият дервиш в България, да ни покаже, да ни научи на някои основни неща. Правихме хляб миналата седмица. На 25-27 юли ще се говори за богомилите, за орфеизма, посочи още писателката.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на "Черна комедия" в Младежкия театър

Предстои  премиера на "Черна комедия" на Питър Шафър в Младежкия театър. Първите спектакли са на 22-ри и 23-ти ноември. Това е една от най-значимите комедии на съвремието ни , каза режисьорът Иван Урумов   в предаването "12+3". В нашата трактовка на първо мяст е екипът. Невероятно талантливи артисти. Оттук излизат и всички ситуации. Освен че..

публикувано на 21.11.17 в 13:56

"Танго котките" с микс от фолклор и танго в "София Лайв клуб" утре

"Танго котките" - първата формация в България, която свири и танго, ви кани на събитие, търсещо връзката между българския фолклор и аржентинското танго. Концертът - спектакъл ще се проведе в "София Лайв клуб" в София утре. Пианистката Зорница Цветанова разказа в предаването "Хоризонт до обед": От началото така и на нас ни прозвуча като..

публикувано на 21.11.17 в 13:10

Даниел Вълчев предаставя новата си книга

Бившият министър на образованието Даниел Вълчев представя новата си книга с разкази на 23-и ноември от 19 часа в НДК. В предаването "Преди всички" той обясни: Всеки човек си избира да прави това, което му е интересно, което мисли, че умее да прави, това, което мисли, че ще намери някои съмишленици, когато го направи. Не съм бил от тези..

публикувано на 21.11.17 в 10:15
Национална художествена галерия

Деца от центровете за настаняване от семеен тип в София с изложба в НХГ

В Деня на Християнското семейство деца от центровете за настаняване от семеен тип в София ще се представят със свои рисунки в изложба, която се организира в Националната художествена галерия (НХГ). 13 са тези центрове на територията на столицата, които бяха открити преди две години по проекта "Детство за всички". Целта е на тези деца да бъде осигурена..

публикувано на 21.11.17 в 08:55

Стефан Данаилов представя „Романът на моя живот“ на 75-ия си юбилей

Актьорът Стефан Данаилов представя на  75-ата си годишнина „Романът на моя живот“, написан в съавторство с журналиста Георги Тошев. За предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“  Тошев сподели, че приема като професионален комплимент доверието на професор Данаилов, участвал в над 120 филма: Удивителна кариера и още по-удивителен личен живот...

публикувано на 20.11.17 в 18:24