Мона Чобан разказва за красотата и духа на родопското село Киселчово

Писателката Мона Чобан през половината от годината живее в Париж, а през останалото време в село Киселчово. Тя разказа за красотата и духа на родопското село: 

Тук има едни много хубави хора. Много ми се ще хората да научат не само за селото, но и за тези прекрасни хора и за всичко, което го заобикаля. Това е едно село с 14 жители. Някои от гостите ми казват, че това е краят на света. За мен е центърът на света, защото новият ми живот започва именно от тук. /…/ Това не е бягство. За мен бягство е, когато човек има от какво да бяга. Аз не знам от какво да бягам, нямам от какво да бягам. Това просто е един различен начин на живот, който на този етап много ме устройва.

Много ми се ще да вярвам, че някой ден селата ще се населят, хората ще започнат да се връщат към селата. Усещането на този въздух, на истинската храна е нещо много различно, много истинско и си струва да живеем по този начин, каза още Мона Чобан.

В момента тече руско-българска писателска среща с четирима руски писатели и няколко български. След това очакваме Васил Тосев, единственият дервиш в България, да ни покаже, да ни научи на някои основни неща. Правихме хляб миналата седмица. На 25-27 юли ще се говори за богомилите, за орфеизма, посочи още писателката.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Разделяне на двойки по домовете" е новата постановка на Младежкия театър

"Разделяне на двойки по домовете" е името на пиесата на френския драматург Тристан Птижерар. Тя може да бъде гледана в Младежкия театър, а режисьор е проф. Здравко Митков . Пиесата се поставя за първи път у нас, обясни в предаването "12+3" проф. Митков: Преводът е направен нарочно за Младежкия театър и истината е, че Влади Люцканов – директорът..

публикувано на 21.09.17 в 15:06

Първият каталог с българска литература и литература от други балкански страни в превод на арабски език

Първият каталог с българска литература и литература от други балкански страни в превод на арабски език: "Нови литературни гласове от Балканите. Изборът на преводача", вече е факт. Яна Генова , директор на фондация "Следваща страница" разказа в „Преди всички“: Ние сме международна  фондация и съществуваме от 15 години. От една година..

публикувано на 21.09.17 в 11:41

Христо Мутафчиев: Театърът да не бъде потискан от липсата на средства

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев разказа пред слушателите на „Нещо повече“ по „Хоризонт“ за част от нерешените проблеми на българския театър. Според него е необходимо синхронизиране на методиката за работа на театрите, освен в столицата, и в цялата страна с акцент върху това творците да могат да създават културен..

публикувано на 20.09.17 в 20:00

Софийската опера и балет открива новия сезон с "Парсифал" от Вагнер

Силвана Пръвчева , която е един от солистите на Софийската опера и балет, гостува в ефира на "Хоризонт", за да представи новия сезон на операта: Интересното при нас е, че ние почти преляхме стария с новия сезон, тъй като имахме много сериозни изяви в Белоградчик  - "Опера на върховете", с много голям успех там играхме спектакли на самите скали, в..

публикувано на 20.09.17 в 19:15

Дилян Георгиев с дебютна стихосбирка

Младият автор Дилян Георгиев се готви за премиерата на дебютната си стихосбирка, която е нарекъл "Диамантен".  Дилян, който сега е  на 21 години и започва да пише на 14-годишна възраст, успешно съвместява поезията с професията на програмист. Той представя накратко книгата си с думите: "Диамантен" е книга за диамантите, които се появяват в..

публикувано на 20.09.17 в 17:55