Мона Чобан разказва за красотата и духа на родопското село Киселчово

Писателката Мона Чобан през половината от годината живее в Париж, а през останалото време в село Киселчово. Тя разказа за красотата и духа на родопското село: 

Тук има едни много хубави хора. Много ми се ще хората да научат не само за селото, но и за тези прекрасни хора и за всичко, което го заобикаля. Това е едно село с 14 жители. Някои от гостите ми казват, че това е краят на света. За мен е центърът на света, защото новият ми живот започва именно от тук. /…/ Това не е бягство. За мен бягство е, когато човек има от какво да бяга. Аз не знам от какво да бягам, нямам от какво да бягам. Това просто е един различен начин на живот, който на този етап много ме устройва.

Много ми се ще да вярвам, че някой ден селата ще се населят, хората ще започнат да се връщат към селата. Усещането на този въздух, на истинската храна е нещо много различно, много истинско и си струва да живеем по този начин, каза още Мона Чобан.

В момента тече руско-българска писателска среща с четирима руски писатели и няколко български. След това очакваме Васил Тосев, единственият дервиш в България, да ни покаже, да ни научи на някои основни неща. Правихме хляб миналата седмица. На 25-27 юли ще се говори за богомилите, за орфеизма, посочи още писателката.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Лъчезар Стоянов: Продължаваме да преоткриваме завета на Левски, защото Левски е кауза и ориентир за нашето бъдеще

Не е случайно, че наричаме Васил Левски Апостола и само той е така назован в цялата ни история , подчерта в интервю за предаването "Нещо повече"  по "Хоризонт" доцент д-р Лъчезар Стоянов, преподавател в Нов български университет: Нямаме друг Апостол -  както християнските апостоли са разнасяли искрата и са се жертвали в името на една..

публикувано на 19.02.18 в 19:34

Започва Панорама на филмите, отличени с наградата на София

От днес до 25-и в "Червената къща" столичани могат безплатно да гледат филми по време на Панорамата на филмите, отличени с наградата на София.  Режисьорът Адела Пеева, която е организатор на събитието, обясни: Поредицата от филми включва 15 наградени филма от 2000-та година досега. С тази панорама ние целим да популяризираме едно изключително..

публикувано на 19.02.18 в 15:17

Темата за младостта разглежда изложбата "Youthexibition"

Темата за младостта разглежда изложбата "Youthexibition", която е в галерия "Червената точка" до 3-ти март. В предаването "Хоризонт до обед" кураторът Теодора Константинова обясни:   Младостта може да е много разнообразна и именно затова се занимаваме с тази тема в нашата изложба "Младост" или на английски "Youthexibition" или “You, the..

публикувано на 19.02.18 в 12:24

"Три билборда извън града" на режисьора Мартин Макдона е големият победител сред отличените от БАФТА

Филмът "Три билборда извън града" на режисьора Мартин Макдона е големият победител сред отличените от Британската академия за кино и телевизия (БАФТА), предаде Асошиейтед прес. Филмът за съкрушена майка, която търси справедливост и настоява да се сложи край на тормоза, неравенството и посегателствата, бе удостоен с пет награди на БАФТА на снощната..

публикувано на 19.02.18 в 08:01

Клуб „Българско хоро“ към ансамбъл „Боговица“ отпразнува 12 години

Танцов ансамбъл „Боговица“ при читалище "Средец”, район “Красно село” е създаден през 1985 г. от хореографа Цветанка Арсова . Работейки с изключителен ентусиазъм, Арсова бързо налага свой стил, спечелвайки сърцата на младите танцьори. И така за 30 години тя показва на света дивното и самобитно изкуство на народа ни, а талантливите..

публикувано на 18.02.18 в 15:37