Мона Чобан разказва за красотата и духа на родопското село Киселчово

Писателката Мона Чобан през половината от годината живее в Париж, а през останалото време в село Киселчово. Тя разказа за красотата и духа на родопското село: 

Тук има едни много хубави хора. Много ми се ще хората да научат не само за селото, но и за тези прекрасни хора и за всичко, което го заобикаля. Това е едно село с 14 жители. Някои от гостите ми казват, че това е краят на света. За мен е центърът на света, защото новият ми живот започва именно от тук. /…/ Това не е бягство. За мен бягство е, когато човек има от какво да бяга. Аз не знам от какво да бягам, нямам от какво да бягам. Това просто е един различен начин на живот, който на този етап много ме устройва.

Много ми се ще да вярвам, че някой ден селата ще се населят, хората ще започнат да се връщат към селата. Усещането на този въздух, на истинската храна е нещо много различно, много истинско и си струва да живеем по този начин, каза още Мона Чобан.

В момента тече руско-българска писателска среща с четирима руски писатели и няколко български. След това очакваме Васил Тосев, единственият дервиш в България, да ни покаже, да ни научи на някои основни неща. Правихме хляб миналата седмица. На 25-27 юли ще се говори за богомилите, за орфеизма, посочи още писателката.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

На входа на църквата „Успение Богородично“ в Златоград откриха барелеф на Захарий Зограф

На стената на входа на църквата „Успение Богородично“ в Златоград, откриха барелеф на Захарий Зограф, по повод 165-години от смъртта на българския живописец. Авторът на барелефа склуптурът Веселин Ламбрев каза: "Провокативно, трудно, но с много любов направено от мен. Релефът е фрагмент от автопортрета на Захарий Зограф. Не е целият..

публикувано на 24.06.18 в 19:41

Фестивалът „Варненско лято” се открива тази вечер с мултимедиен оперен спектакъл на Александрина Пендачанска

Международният музикален фестивал „Варненско лято” се открива тази вечер с мултимедиен оперен спектакъл на българската прима Александрина Пендачанска. Пристигналият специално за фестивала председател на Асоциацията на европейските фестивали Ян Бриерс заяви: "Разбира се, фестивалът "Варненско лято" е не само един от най-старите, но и един от..

публикувано на 24.06.18 в 16:08

Забравени български обичаи и занаяти оживяват в Мелник

Стари български занаяти и обичаи са представени на започналия в Мелник фестивал "Мелнишки дни на възрожденската култура“. Организатори и домакини са Община Сандански, Историческият музей и народното читалище "Емануил Васкидович". Нов живот на забравените български обичаи дадоха местни и гостуващи фолклорни формации.  “Все по-посещаеми са..

публикувано на 23.06.18 в 17:19

Започна петият танцов фестивал "Девин денс фест"

Петият танцов фестивал "Девин денс фест" започна в родопския град. Празникът беше открит с химна на Родопите "Бела съм бела юначе", в изпълнение на Надежда Башова. Танцовият фестивал е посветен на любовта към фолклора, представящ красотата, богатството и уникалността, съхранил ни през вековете. Кметът на община Девин Красимир Даскалов..

публикувано на 23.06.18 в 16:57

Откриват третото издание на Националния фолклорен събор "Леденика"

Във Врачанския Балкан ще бъде открито третото издание на Националния фолклорен събор "Леденика". Проявата е двудневна и събира край едноименната пещера стотици любители на традициите и народното творчество.  В първия ден на събора ще покажат творчеството си различни самодейни състави и индивидуални изпълнители. Ще бъдат пресъздадени различни обичаи..

публикувано на 23.06.18 в 04:18