Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО ще приеме план за готовност за действие заради агресивните действия на Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО ще приеме план за готовност за действие в отговор на агресивните действия на Русия, който предвижда повече сили на алианса в Източна Европа. Генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен подчерта, че Русия явно приема НАТО като противник и страните от пакта трябва да се приспособят към тази ситуация.

Планът предвижда буквално за дни въздушни, морски или сухопътни сили и техника на НАТО да могат да бъдат разполагани, където е необходимо на територията на страните-съюзници. Тези подсилени, по-гъвкави и по-добре оборудвани части за бързо реагиране ще са с численост няколко хиляди души и ще се осигуряват на ротационен принцип от НАТО-вските държави според възможностите на всяка от тях. Така НАТО ще има подходящите сили и екипировка на правилните места, обясни генералният секретар.

Това ще означава по-видимо присъствие на НАТО на Изток за толкова дълго време, колкото е нужно, и ще направи алианса по-бърз, по-гъвкав и по-приспособим към всякакви заплахи за сигурността ни, заяви той.

Андерс Фог Расмусен подчерта, че след Студената война страните от НАТО са положили много усилия да изградят конструктивни отношения с Русия:

Днес трябва да се изправим пред реалността, че Русия не смята НАТО за партньор. Виждаме в руски военни документи и чуваме от руски лидери, че те приемат НАТО като противник. Ние не можем да си позволим да бъдем наивни, нямаме никакви илюзии и ще се приспособим към тази ситуация, допълни Расмусен.

Планът трябва да бъде приет на срещата на високо ниво на алианса в края на седмицата. Той ще изисква средства и Расмусен обяви, че ще очаква от страните-членки ангажименти за увеличаване на разходите за отбрана.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Писателката Людмила Улицкая: Ситуацията между Русия и Украйна прилича на началото на Първата световна война

Случващото се в момента в Русия и Украйна има много аналогии с началото на Първата световна война, смята известната руска писателка Людмила Улицкая . В интервю за предаването "12+3" руската писателка нарича себе си една от малцината, които гледат..

публикувано на 01.09.14 в 15:41

Румен Кънчев: Очаквам твърда позиция на НАТО за Украйна на срещата в Уелс

Няма голяма криза във връзка с документа "Визия 2020" смята доц. Румен Кънчев – директор на Центъра за европейски проучвания и сигурност. В предаването "12+3" той коментира: Аз не мисля, че има чак толкова голяма криза в обсъждането на този..

публикувано на 01.09.14 в 15:13

Меркел: Руското поведение в Украйна не може да остане без отговор

Немският канцлер Ангела Меркел призна, че евентуалното одобрение на допълнителни санкции срещу Русия може да засегне негативно икономиката на Германия, но в същото време подчерта, че " не е възможно " да не се предприеме нищо в отговор на..

публикувано на 01.09.14 в 13:32

Петро Порошенко обвини Русия в директна и открита агресия срещу Украйна

Украинският президент Петро Порошенко обвини Русия, че е започнала директна и открита агресия срещу страната му, предаде Ройтерс. По думите му, това е променило по радикален начин ситуацията на бойното поле между украинските части и проруските бойци...

публикувано на 01.09.14 в 12:01

Лавров: Няма да има руска военна намеса в Украйна

Руска военна намеса в украинския конфликт няма да има. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров . Необходимо е тази тежка криза да бъде разрешена изключително по мирен път, каза руският първи дипломат, коментирайки събитията в Украйна пред..

обновено на 01.09.14 в 11:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08