Център за изследване на демокрацията: Сивата икономика бележи ръст през последната година

Снимка: БГНЕС


Сивата икономика бележи ръст в последната година на влошена икономическа и политическа среда, смятат експерти от Центъра за изследване на демокрацията. Заедно с колегите си от Университета в Шефийлд, те представиха проучване за България, Хърватия и Македония.

Проблемът се изостря в условията на кризи и в неефективните сектори на икономиката, според експерта Тодор Ялъмов :

Строителството традиционно е сива област. В почти всички области на услугите, като започнете  от сервизите за коли, фризьорските салони, частните уроци. Сивата икономика показва къде има неефективност. Частните уроци показват една сериозна неефективност на образователната система в средното образование. Има и други сфери. Почти целия пазар на домашни ремонти е сив, гледанията на деца, разнообразната временна заетост.

Европейските практики сочат, че борбата със сивата икономика е най - успешна, когато се атакува неефективната система, която я подхранва, допълва Ялъмов :

Вместо да се прилагат политики, които да решават конкретен проблем, като например това, че има проблем с гледането на деца в София и това е проблемът, който трябва да решиш, а не е проблемът, че съответната детегледачка взима пари на сиво, тогава така го решаваш и така легализираш, че да решиш големия проблем. 

Репортажът на Наталия Ганчовска, излъчен в предаването "12 плюс 3", можете да чуете в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Безработицата в Кюстендил е спаднала под 10 пункта

За пръв път от повече от година безработицата в Кюстендил е спаднала под 10 пункта. В  края на месец май тя е 9.7% , обявиха от бюрото по труда. Броят на регистрираните безработни към 1 юни  е 2 574 души. В сравнение с април безработните са намалели със 110 или 4,1 процента, а равнището на безработицата е намаляло с 0,4 пункта. По-ниската безработица..

публикувано на 24.06.18 в 16:22

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината. Решението беше взето днес на среща във Виена от 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки , сред които - Русия. Вчера такова решение беше одобрено единодушно и само в рамките на ОПЕК. Групата от..

публикувано на 23.06.18 в 22:19

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с 1 млн. барела на ден

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и Франс прес. Решението беше взето днес на среща във Виена от 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на петрол, сред които - Русия. Вчера такова решение беше одобрено единодушно..

публикувано на 23.06.18 в 19:57

Св. Бенчев: Цените на петрола ще останат около настоящите си нива

Цените на петрола ще останат около настоящите си нива, прогнозира в "Събота 150" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Вчера страните-производителки във формата "ОПЕК+" се споразумяха за по-високи добиви, но не и за промяна в квотите.   Бенчев е категоричен, че решението от Виена няма да пребалансира петролния пазар...

публикувано на 23.06.18 в 13:28

Стефан Наги: Ще има поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай

Поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай, прогнозира пред в интервю за "Събота 150"  Стефан Наги  от базирания в Токио Международен Християнски университет. Експертът по китайска икономика е категоричен, че скоро търговският конфликт няма да бъде прекратен, а това ще нанесе удар по потребителите в целия свят: "В момента Китай е..

обновено на 23.06.18 в 12:18