Център за изследване на демокрацията: Сивата икономика бележи ръст през последната година

Снимка: БГНЕС


Сивата икономика бележи ръст в последната година на влошена икономическа и политическа среда, смятат експерти от Центъра за изследване на демокрацията. Заедно с колегите си от Университета в Шефийлд, те представиха проучване за България, Хърватия и Македония.

Проблемът се изостря в условията на кризи и в неефективните сектори на икономиката, според експерта Тодор Ялъмов :

Строителството традиционно е сива област. В почти всички области на услугите, като започнете  от сервизите за коли, фризьорските салони, частните уроци. Сивата икономика показва къде има неефективност. Частните уроци показват една сериозна неефективност на образователната система в средното образование. Има и други сфери. Почти целия пазар на домашни ремонти е сив, гледанията на деца, разнообразната временна заетост.

Европейските практики сочат, че борбата със сивата икономика е най - успешна, когато се атакува неефективната система, която я подхранва, допълва Ялъмов :

Вместо да се прилагат политики, които да решават конкретен проблем, като например това, че има проблем с гледането на деца в София и това е проблемът, който трябва да решиш, а не е проблемът, че съответната детегледачка взима пари на сиво, тогава така го решаваш и така легализираш, че да решиш големия проблем. 

Репортажът на Наталия Ганчовска, излъчен в предаването "12 плюс 3", можете да чуете в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Подготвя се промяна в европейското законодателството по механизма за обратното начисляване на ДДС

Възможно е догодина да има промяна в законодателството по механизма за обратното начисляване на ДДС, така че практиката да обхване още стоки и да продължи да се прилага и след 2018 година. Законодателното предложение все още се обмисля от Европейската комисия, съобщи директорът на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите Людмила Петкова..

публикувано на 21.09.17 в 20:40
Владислав Горанов

Владислав Горанов: Финансовата рамка на бюджета за 2018 година ще се запази

Финансовата рамка на бюджета за 2018 година ще се запази, съобщи финансовият министър Владислав Горанов . Размерът на данъците няма да се променя, но ще се засили контролът по събираемостта на приходите: Когато тръгнем да правим някаква проверка по морето на ресторант или на друг търговски обект със значителен оборот, тъкмо в момент, в който този..

публикувано на 21.09.17 в 16:52

Производителите на плодове ще получат извънредно подпомагане

Българските производители на плодове ще получат извънредно подпомагане като компенсация за загубите след забраната за износ на някои продукти от Европейския съюз към Русия. От Фонд "Земеделие" съобщават, че подпомагането се извършва чрез прилагане на мярката "изтегляне от пазара“ до 30 юни 2018 г. Максималното количество плодове, за които ще се..

публикувано на 21.09.17 в 16:38

Любомир Дацов: Чуждият бизнес си тръгва, защото липсва спокойствие

БНБ публикува предварителни данни, от които става ясно, че продължава спадът на чуждите инвестиции у нас. От януари до 31 юли 2017 година в страната са влезли 411 милиона и 800 хиляди евро, това е спад над 55% спрямо същия период на миналата година. Спад има и във вложенията на чужди граждани в недвижими имоти, които са 10 пъти по-малко. Няма..

публикувано на 21.09.17 в 14:16

Чавдар Найденов: СЕТА е корпоративен преврат срещу Европа

Икономическият аспект от споразумението с Канада е незначителен, заяви в предаването "12+3" социологът Чавдар Найденов : Продължавам да имам опасения, тъй като наистина търговско-икономическият аспект на споразумението е почти незначителен и това само по себе си е подозрително като се имат предвид огромните политически ресурси, които бяха..

публикувано на 21.09.17 в 13:39