Център за изследване на демокрацията: Сивата икономика бележи ръст през последната година

Снимка: БГНЕС


Сивата икономика бележи ръст в последната година на влошена икономическа и политическа среда, смятат експерти от Центъра за изследване на демокрацията. Заедно с колегите си от Университета в Шефийлд, те представиха проучване за България, Хърватия и Македония.

Проблемът се изостря в условията на кризи и в неефективните сектори на икономиката, според експерта Тодор Ялъмов :

Строителството традиционно е сива област. В почти всички области на услугите, като започнете  от сервизите за коли, фризьорските салони, частните уроци. Сивата икономика показва къде има неефективност. Частните уроци показват една сериозна неефективност на образователната система в средното образование. Има и други сфери. Почти целия пазар на домашни ремонти е сив, гледанията на деца, разнообразната временна заетост.

Европейските практики сочат, че борбата със сивата икономика е най - успешна, когато се атакува неефективната система, която я подхранва, допълва Ялъмов :

Вместо да се прилагат политики, които да решават конкретен проблем, като например това, че има проблем с гледането на деца в София и това е проблемът, който трябва да решиш, а не е проблемът, че съответната детегледачка взима пари на сиво, тогава така го решаваш и така легализираш, че да решиш големия проблем. 

Репортажът на Наталия Ганчовска, излъчен в предаването "12 плюс 3", можете да чуете в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Красен Станчев: Криенето на обороти не може да е водещата причина за смяна на касовите апарати в цялата система

С промяна в Наредбата за отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства всички касови апарати в страната трябва да се сменят - за регистрираните по ДДС фирми срокът е краят на тази година, а за останалите  - юни 2019-а. Преди 6 години държавата също предприе мерки, с които задължи компаниите да се оборудват с нови касови апарати с..

публикувано на 19.02.18 в 13:23

Юлиан Войнов: Борисов посочи Цеко Минев като собственик на "Юлен", за да насочи недоволството към конкретна личност

В телевизионно интервю премиерът Бойко Борисов каза, че всички знаят кой е реалният собственик на фирма "Юлен" – за Цеко Минев става въпрос . Минев не притежава "Юлен" – това пък заявиха от финансова институция, в която той е един от основните акционери. Бойко Борисов отклони вниманието от строителството на Пирин , коментира в предаването..

публикувано на 19.02.18 в 13:14

ЕЦБ спря плащанията на третата по големина банка в Латвия

Европейската централна банка спря плащанията на третата по големина банка в Латвия. Това се случва ден, след като гуверньорът на Латвийската централна банка и член на Управителния съвет на Европейската централна банка Илмарс Римшевич беше арестуван. Искането за санкции срещу третата по големина латвийска банка ABVL дойде още миналата седмица..

публикувано на 19.02.18 в 13:03

Фермерите имат пет работни дни, за да поправят грешки, допуснати в описа на предадените фактури

Фермерите, които искат да ползват отстъпки от акциза за гориво, имат пет работни дни, за да поправят грешки, допуснати в описа на предадените фактури. Това съобщиха от Министерството на земеделието. В периода от 19-и до 23-ти февруари земеделските стопани имат възможност да поправят технически грешки в описите на фактурите, подадените от тях заявления..

публикувано на 19.02.18 в 07:25
 ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" осигури ново работно облекло за работниците и специалистите си

800 комплекта работно облекло закупи ТЕЦ "Бобов дол" по предписание на Инспекцията по труда, съобщиха експерти. Така целият състав от работници и специалисти на централата е оборудван за работа по изискванията за безопасен труд.  Новото работно облекло е от док и с подплати отвътре, така че да издържа при електрозаваръчни работи, както и на други..

публикувано на 17.02.18 в 19:31