Център за изследване на демокрацията: Сивата икономика бележи ръст през последната година

Снимка: БГНЕС


Сивата икономика бележи ръст в последната година на влошена икономическа и политическа среда, смятат експерти от Центъра за изследване на демокрацията. Заедно с колегите си от Университета в Шефийлд, те представиха проучване за България, Хърватия и Македония.

Проблемът се изостря в условията на кризи и в неефективните сектори на икономиката, според експерта Тодор Ялъмов :

Строителството традиционно е сива област. В почти всички области на услугите, като започнете  от сервизите за коли, фризьорските салони, частните уроци. Сивата икономика показва къде има неефективност. Частните уроци показват една сериозна неефективност на образователната система в средното образование. Има и други сфери. Почти целия пазар на домашни ремонти е сив, гледанията на деца, разнообразната временна заетост.

Европейските практики сочат, че борбата със сивата икономика е най - успешна, когато се атакува неефективната система, която я подхранва, допълва Ялъмов :

Вместо да се прилагат политики, които да решават конкретен проблем, като например това, че има проблем с гледането на деца в София и това е проблемът, който трябва да решиш, а не е проблемът, че съответната детегледачка взима пари на сиво, тогава така го решаваш и така легализираш, че да решиш големия проблем. 

Репортажът на Наталия Ганчовска, излъчен в предаването "12 плюс 3", можете да чуете в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на приходите от хазарт в бюджета

  25% ръст на приходите в държавния бюджет от игралната индустрия е отбелязан за последната година. Данъчните приходи, събрани от хазарт, са 177 000 000 лева. Равносметката беше направена по време на Десетата юбилейна годишна конференция на сектора за източна Европа, чийто домакин е София. Повече информация по темата чуйте в репортажа на..

публикувано на 21.11.17 в 14:28

Лихвените равнища могат да започнат да се покачват през 2019-а година

Лихвените равнища може да запознат да се покачват през 2019-а година, предупреди председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов . В момента банковата система е в много добро състояние, а кредитирането расте, отчете още Андронов. Нивото на лихвите е пряко зависимо и от политиката на Европейската централна банка, обясни Петър..

публикувано на 21.11.17 в 13:12

БСК иска минималната заплата да е 42-43 на сто от средната

Българската стопанска камара настоява минималната заплата да се определя в съотношение 42 до 43 процента от размера на средната. В писмо до социалния министър от бизнес организацията казват, че предлаганото съотношение 50 на сто минимална към средна заплата значително надхвърля възможностите на нископлатените работници.  Посочва се, че в 22..

публикувано на 20.11.17 в 16:09

Еврото спадна заради провала на коалиционните преговори

Провалът на коалиционните преговори в Германия доведe до спад на еврото, предаде "Блумбърг". Въпреки това, единната валута успя да задържи цената си над 1,17 долара за евро.  Политическата криза в Германия стана причина и за понижение на индексите на европейските борси. Инвеститорите се притесняват от несигурността в най-голямата европейска икономика.

публикувано на 20.11.17 в 12:49

В Боливия започва среща на страните-износителки на природен газ

От днес до 24 ноември в Боливия ще се проведе четвъртата  среща на страните-износителки на природен газ, които  контролират 70 на сто от световните запаси на синьо гориво,  40 на сто от газопроводите и 65 на сто от световната търговия с  втечнен природен газ, предаде ТАСС. Форумът на страните - износителки на газ е международна,..

публикувано на 20.11.17 в 10:18