Девет правни организации дадоха предложения за Стратегията за съдебна реформа

| обновено на 11.09.14 в 15:10
Снимка: БГНЕС

Девет професионални и неправителствени правни организации представиха своите предложения към готвената от Министерството на правосъдието Стратегия за съдебна реформа. Сред тях са разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари, възможността за отзоваване на съдебни кадровици, по-активно участие на магистрите при избора на административни ръководители. От неправителствените организации изразиха съжалението си, че съдебната тема не е част от предизборния политически дебат и предупредиха, че ако продължи имитацията на реформи, проблемите в системата ще продължават да се задълбочават.

Ако ние искаме проблемите да бъдат решени, трябва да бъде идентифицирана нуждата и да бъде взет комплекс от мерки. Ако има съгласие по това - кое е проблемът и какво искаме да се случи, комплексът от мерки ще последва от само себе си. Ако има съгласие по комплекса от мерки - как ще бъдат въведени те, както позволяват обстоятелствата. Въпросът е, не човек да се крие зад това е невъзможно, онова е невъзможно, затова трябвало Велико народно събрание, за другото трябвало не толкоз Велико народно събрание. Този, който се крие зад това, той всъщност казва - аз не искам да се заема с решаването на проблема. Този, който не иска, намира оправдание, този, който иска, намира начин, каза съдията от Върховния касационен съд Борислав Белазелков

Срещу тези предложения преди време се обявиха от Българската съдийска асоциация и обединенията на прокурорите и следователите. Критиките им бяха коментирани от Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията и от Маргарита Илиева от Българския хелзинкски комитет:

За да се търси сближаване на позициите, трябва да има аргументирани позиции, а в случая имаме една аргументирана позиция и не я коментираме. Не е достатъчно да се критикуват направените предложения без насреща на масата да се слагат конкретни идеи за реформа, защото противното означава, че се отричат съществуващите проблеми.

Доколко те не лансират алтернативни решения на проблемите, които са констатирани многократно и на наднационално равнище също, това не е съществена позиция, това е просто позиция контра. 

Подробности чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Археолози откриха древни светилища на развита цивилизация в Чили

Учени от Чили установиха, че археоложките комплекси "Тулан-52" и "Тулан-54" са церемониални центрове от неолита, а не временни селища, съобщи сайтът "Физ.орг". Каменните съоръжения "Тулан-52" и "Тулан-54" се намират в пустинята Атакама в Чили. Разкопките на двата обекта приключиха съответно през 1985 г. и 2015 г. "Тулан-52" бил построен около 5000..

публикувано на 15.11.18 в 02:05

Изгубен древен град е открит при разкопки в Гърция

Гръцкото министерство на културата оповести, че археолози са локализирали първите убедителни останки от изгубения древен град Тенеа, който според преданието е бил заселен от троянски военнопленници след превземането на Троя от гърците, съобщи "Асошиейтед прес". Според информацията разкопките, проведени през септември и началото на октомври на..

публикувано на 15.11.18 в 02:03

Международният еталон на килограма скоро ще бъде свален от своя пиедестал

Международният еталон на килограма, който от 130 години е използван за всички измервания на маса, скоро ще бъде заменен с математическа константа, предаде "Франс прес". Масата на този цилиндър от платино-иридиева сплав с дължина 3,9 сантиметра и диаметър също 3,9 сантиметра определя килограма от 1889 г. Цилиндърът е се съхранява в Международното бюро за..

публикувано на 15.11.18 в 02:01

Полски астрономи откриха в Млечния път две нови планети

Полски астрономи откриха в Млечния път две нови планети, за които може да се окаже, че принадлежат към т.нар. планети-скитници. Това са обекти с кръгла форма и тегло като на планета, но не обикалят около звезда, а се движат свободно из космоса. Според астрономите, подобни небесни тела не могат да се формират самостоятелно, а са били изкарани от..

публикувано на 15.11.18 в 01:59

Прекратено е разследването относно изчезването на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей

Френските власти съобщиха, че са прекратили разследването относно изчезването и последващото задържане в Китай на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей, предаде "Асошиейтед прес". Не са открити доказателства на твърдението на съпругата му, че е получила заплашително обаждане след задържането му от китайските власти. Грейс Мън беше разказала..

публикувано на 15.11.18 в 01:06