В столицата се провежда международна конференция по информационна сигурност

БГНЕС

В столицата ще се проведе 13-ата международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни. Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Спасов подчерта в предаването "Преди всички", че информационните технологии и ресурси са изключително важни за развитието на държавите. 

Всички собственици на информационни ресурси изграждат система за сигурност. Това е цял бизнес. Въпросът е какво прави държавата за защита на нейните ресурси? В министерството е изграден център за действие при инциденти в информационната сигурност. Такива центрове има изградени в повечето страни. Те си помагат един на друг, защото това е глобална заплаха. Съвсем наскоро беше пуснат портал за мрежова информационна сигурност. Това е вътрешен портал. Част от него е публичен, но до другата имат достъп администарторите. Там се получават бюлетини какво се случва по отношение на информационната сигурност, има база данни за информация относно уязвимости. Когато възникне инцидент или бъде открита уязвимост, на този портал се докладва къде са открити и как могат да бъдат предотвратени

Според Спасов при възникналия инцидент със сайта на Министерството на културата реакцията е била бърза.

Чуйте разговора от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестиращи от Владая и "Княжево" ще блокират пътя Е-79

Жители на село Владая и столичния квартал „Княжево“ излизат на 5-ия си протест от миналата година досега. Те ще блокират за 1 час - от 12 до 13 часа, главният път Е 79. Протестиращите настояват за подобряване на обществения транспорт и инфраструктурата в района. Пред "Хоризонт" председателят на инициативния комитет Васил Николов посочи за какво..

обновено на 19.11.17 в 09:55

Пета градска болница в София вече разполага с детски спирометър

Общинската Пета градска болница в София вече разполага със специална апаратура за изследване на белите дробове на пациенти над 2-годишна възраст. Детският спирометър е на стойност над 30 000 лв. и е осигурен със средства от кампанията "Българската Коледа". Апаратът измерва количеството въздух, което преминава през дробовете на децата, като дава..

публикувано на 19.11.17 в 09:49

Световен ден за възпоменание на жертвите от катастрофи

Заради тежките катастрофи от последните два дни по пътя София-Варна, по трасето на територията на Ловешка област полицейските патрули са увеличени двойно за всички почивни и празнични дни. При инцидентите загинаха общо 11 души, други 26 бяха ранени, четирима от тях са в критично състояние с опасност за живота. Вътрешният министър..

обновено на 19.11.17 в 09:36

Над 183 милиона лева са предвидени за 2018-та година в план-сметката за чистотата на София

Над 183 милиона лева са предвидени за 2018-та година в план-сметката за чистотата на София, което е с 6,37 процента повече от средствата през 2017 г. Основни приоритети са намаляване на количеството на  депонираните отпадъци, което ще спести близо 1 милион лева. Предвижда се 35 тона по-малко депонирани отпадъци, каза пред „Хоризонт“..

публикувано на 19.11.17 в 08:59

Турската прокуратура започна разследване срещу двама американски магистрати

Турската прокуратура е предприела разследване срещу двама американски магистрати заради дело срещу бизнесмен от турско-ирански произход. Междувременно на политическо ниво острата реторика между Анкара и Вашингтон продължава. Прокуратурата в Истанбул e разпоредила проверка срещу бивш и действащ американски прокурор заради делото на Реза..

публикувано на 19.11.17 в 08:49