В столицата се провежда международна конференция по информационна сигурност

Снимка: БГНЕС

В столицата ще се проведе 13-ата международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни. Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Спасов подчерта в предаването "Преди всички", че информационните технологии и ресурси са изключително важни за развитието на държавите. 

Всички собственици на информационни ресурси изграждат система за сигурност. Това е цял бизнес. Въпросът е какво прави държавата за защита на нейните ресурси? В министерството е изграден център за действие при инциденти в информационната сигурност. Такива центрове има изградени в повечето страни. Те си помагат един на друг, защото това е глобална заплаха. Съвсем наскоро беше пуснат портал за мрежова информационна сигурност. Това е вътрешен портал. Част от него е публичен, но до другата имат достъп администарторите. Там се получават бюлетини какво се случва по отношение на информационната сигурност, има база данни за информация относно уязвимости. Когато възникне инцидент или бъде открита уязвимост, на този портал се докладва къде са открити и как могат да бъдат предотвратени

Според Спасов при възникналия инцидент със сайта на Министерството на културата реакцията е била бърза.

Чуйте разговора от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Все повече пияни шофьори в Перник

Пернишката полиция регистрира все повече пияни шофьори. През ноември са заловени 15 водачи, управлявали с над 1.2 промила алкохол в кръвта. Шофирането в нетрезво състояние оглавява класацията по видове престъпления, извършени в региона през миналия месец. На второ място е шофирането след употреба на наркотици. Все по-често млади шофьори до 30-годишна..

публикувано на 14.12.18 в 17:45

Националната пациентска организация подкрепя болница "Лозенец" да не става детска клиника

Националната пациентска организация подкрепя позицията на премиера Бойко Борисов болница "Лозенец" да не бъде транформирана в детска клиника. Според организацията България има нужда от национална педиатрична болница, но правителството трябва да намери решение къде и как да бъде създадена тя.  

публикувано на 14.12.18 в 17:39

Журналистът Димитри Иванов е приет в столичната болница "Свети Наум"

Известният журналист Димитри Иванов е приет в столичната болница "Свети Наум", потвърди пред "Хоризонт" директорът на болницата проф.Иван Миланов. Повече подробности за състоянито му засега не се съобщават.

публикувано на 14.12.18 в 17:20

75 училища вече нямат хартиен дневник, само електронен, не ползват и хартиени бележници

В 75 училища у нас няма хартиен дневник, има само електронен. Там не ползват хартиени бележници. Родителите и учениците ползват изцяло мобилното приложение - електронен бележник. Това съобщи в предаването "Хоризонт до обед" един от основателите на платформата "Школо" Симеон Предов. Всяко училище може да се присъедини към дигиталните промени в..

публикувано на 14.12.18 в 17:12
Началникът на Пътна полиция в Казанлък Тодор Николов

Началникът на КАТ-Казанлък се е самоубил

Издирваният от два дни началник на Пътната полиция в Казанлък се е самоубил със служебното си оръжие, съобщи за "Хоризонт" окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, който ръководи следствените действия. Тялото на Тодор Николов беше открито днес по обед в ненаселена местност между казанлъшките села Бузовград и Горно Черковище...

обновено на 14.12.18 в 17:08