В столицата се провежда международна конференция по информационна сигурност

Снимка: БГНЕС

В столицата ще се проведе 13-ата международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни. Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Спасов подчерта в предаването "Преди всички", че информационните технологии и ресурси са изключително важни за развитието на държавите. 

Всички собственици на информационни ресурси изграждат система за сигурност. Това е цял бизнес. Въпросът е какво прави държавата за защита на нейните ресурси? В министерството е изграден център за действие при инциденти в информационната сигурност. Такива центрове има изградени в повечето страни. Те си помагат един на друг, защото това е глобална заплаха. Съвсем наскоро беше пуснат портал за мрежова информационна сигурност. Това е вътрешен портал. Част от него е публичен, но до другата имат достъп администарторите. Там се получават бюлетини какво се случва по отношение на информационната сигурност, има база данни за информация относно уязвимости. Когато възникне инцидент или бъде открита уязвимост, на този портал се докладва къде са открити и как могат да бъдат предотвратени

Според Спасов при възникналия инцидент със сайта на Министерството на културата реакцията е била бърза.

Чуйте разговора от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Благоавград започна фестивалът "Франкофоли"

В Благоевград започна фестивалът "Франкофоли". Той се провежда за четвърта поредна година и е включен в 100-те музикални франкофонски събития на Министерството на външните работи на Франция. "Благоевград се превръща в арена на културата от световен мащаб", каза за БНР заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. Министерство на външните..

публикувано на 22.06.18 в 21:22

Изпратиха 36-ия контингент на Българската армия за мисията на НАТО в Афганистан

В Плевен с тържествен ритуал изпратиха поредните  български военни за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа". Много близки и приятели дойдоха на площад "Възраждане", където се състоя тържествената церемония по изпращането на 36-тия контингент за мисия на НАТО в Афганистан. Плевенски свещеници отслужиха молебен за здраве на..

публикувано на 22.06.18 в 20:55
Палатковият лагер в протест срещу нерешаването на проблемите на деца с увреждания пред парламента в София.

Протестиращи майки искат да знаят как се финансират организациите на хората с увреждания

Протестиращите пред парламента майки на деца с увреждания са поискали по Закона за достъп до информация данни - с какви средства държавата финансира от бюджета и по оперативни програми Национално представителните организации на хората с увреждания. „Искаме да се говори с цифри и факти, както и с конкретика, защото е много лесно да бъдем..

публикувано на 22.06.18 в 19:03
Каварна

Община Каварна е без готов Общ устройствен план четвърта година

Четвърта година община Каварна е без готов Общ устройствен план. Възложител на поръчката за изготвянето му е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а изпълнител е Националният център за териториално развитие. В началото на 2016 година Министерството на околната среда и водите дава отрицателна оценка на проекта поради..

публикувано на 22.06.18 в 18:53

Община Трекляно се подготвя за събора на българо-сръбската дружба в местността "Славчето"

Най-малката община в България е Трекляно, която е с население под 500 жители в 19 съставни села на границата със Сърбия, стяга най-големия си празник от културния си годишен календар – Събора на българо-сръбската дружба в местността "Славчето“ до самата гранична бразда. Срещата е в събота – 23 юни. Съборът се прави още от 70-те години на..

публикувано на 22.06.18 в 18:14