В столицата се провежда международна конференция по информационна сигурност

БГНЕС

В столицата ще се проведе 13-ата международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни. Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Спасов подчерта в предаването "Преди всички", че информационните технологии и ресурси са изключително важни за развитието на държавите. 

Всички собственици на информационни ресурси изграждат система за сигурност. Това е цял бизнес. Въпросът е какво прави държавата за защита на нейните ресурси? В министерството е изграден център за действие при инциденти в информационната сигурност. Такива центрове има изградени в повечето страни. Те си помагат един на друг, защото това е глобална заплаха. Съвсем наскоро беше пуснат портал за мрежова информационна сигурност. Това е вътрешен портал. Част от него е публичен, но до другата имат достъп администарторите. Там се получават бюлетини какво се случва по отношение на информационната сигурност, има база данни за информация относно уязвимости. Когато възникне инцидент или бъде открита уязвимост, на този портал се докладва къде са открити и как могат да бъдат предотвратени

Според Спасов при възникналия инцидент със сайта на Министерството на културата реакцията е била бърза.

Чуйте разговора от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Деветима мигранти, преминали незаконо в Румъния, ще прекарат 8 месеца затворени в лагера в Любимец

Районният съд в Генерал Тошево е одобрил споразумения на Районната прокуратура с 9 нелегални бежанци от Сирия и Ирак, които бяха задържани в края на миналата година след незаконно преминаване в Румъния през землището на село Росица. Чуждите граждани, сред които и две жени, са осъдени на 8 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и глоби..

публикувано на 23.01.18 в 17:36

Лошото време предизвика проблеми във Франция, Италия, Австрия и Швейцария

Наводнения, придошли реки, обилни снеговалежи, риск от лавини и откъснати от света населени места имаше днес в няколко страни от Западна Европа, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Във Франция тридесет департамента в страната са под оранжева тревога заради лошото време и наводненията.  Във френските Алпи има обилни валежи, съчетани с топенето на..

публикувано на 23.01.18 в 17:26

Борисов и Заев обсъдиха възможностите за по-барзо развитие на транспортната инфраструктура на Балканите

Премиерите на България и Македония са обсъдили възможностите за по-бързо развитие на транспортната инфраструктура на Балканите, съобщиха от правителствената пресслужба. В разговор със Зоран Заев, Бойко Борисов е посочил, че свързването на страните от региона е първа стъпка към интеграцията им в Евросъюза. При посещението си преди седмица в Страсбург..

публикувано на 23.01.18 в 17:23

Премиерът не присъства на дебатите по вота на недоверие в НС

В Народното събрание започнаха дебатите по внесения от БСП вота на недоверие на правителството. Заместник-председателят на "БСП за България" Крум Зарков обобщи мотивите за левицата, според които управляващите са се провалили в противодействието на корупцията: Вотът черпи своите мотиви с непоклатимата логика, според която, когато едно..

обновено на 23.01.18 в 17:12

Край на грипната ваканция в Пазарджик

Грипната ваканция в Пазарджик е прекратена. От утре се възстановяват учебните часове във всички училища, реши областният пандемичен щаб. В същото време грипната епидемия остава в сила. Има промяна във възрастовата група на болните. През миналата седмица най-често се разболяваха деца в ученическа възраст, а от началото на седмицата, най-уязвимата група е..

публикувано на 23.01.18 в 16:45