Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Емилия Миланова: Очакванията са лицензът на КТБ да бъде отнет

Проф. Емилия Миланова
Снимка: БГНЕС

Очакванията са, че вероятно няма да има друга възможност освен да се отнеме лицензът на КТБ, защото обезценката на кредитите ще бъде достатъчно голяма. Прогнозата направи в предаването "12+3" проф. Емилия Миланова – бивш подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор". Тя обясни, че преценката й е базирана на извадки от предварителния доклад на одиторите, който се разпространяваше в публичното пространство:

Виждах маниера, по който са оценявани активите. Ако това е продължило по-нататък с допълнителната информация, която те са събрали, за да направят съответната оценка. Това е демонстрация на начина, по който Централната банка "управляваше" специалния надзор на КТБ.

В понеделник квесторите в КТБ внесоха в БНБ доклада на одиторските фирми за състоянието на банката, но резултатите от него все още не са оповестени публично.

Специалният надзор, като оздравителна процедура, трябва да се провежда за много кратко време, категорична е проф. Миланова:

Това е абсурдно, в продължение на толкова много месеци да е затворена банката, тя да не изпълнява абсолютно никакви операции, да не провеждаш никакви оздравителни операции по отношение на нея и да очакваш, че ще се случи нещо оздравително.

Според проф. Миланова трябва да се създаде работна група от представители на БНБ и Министерството на финансите, която да разработи няколко варианта за оздравяване на банката с участие на акционерите или инвеститори.

Цялото интервю с проф. Емилия Миланова можете да чуете от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Очаква се днес да бъдат обявени резултатите от одита на КТБ и банка "Виктория"

Очаква се днес да бъдат обявени резултатите от одита на Корпоративна търговска банка и дъщерната й търговска банка "Виктория". От оценката ще зависи и съдбата на банковата група. При обявяване на несъстоятелност трябва да се премине към изплащане на..

обновено на 22.10.14 в 08:10

Доц. Григор Сарийски: Лихвите по кредитите ще се увеличат от ситуацията около КТБ

Според финансиста  доц. Григор Сарийски  лихвите по кредитите ще се увеличат, а депозитите ще поевтинеят малко или ще останат на настоящите си нива заради ситуацията около Корпоративна търговска банка. По думите му, вероятността да се стигне до..

обновено на 22.10.14 в 07:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06