Посланикът на Турция у нас отрече твърденията, че бежанците преминават лесно границата

Снимка: БГНЕС

Турската Република е създадена преди 91 години от Мустафа Кемал Ататюрк и продължава развитието си на основите на тези модерни ценности, поставени от него, каза посланикът на Турция Н.Пр. Сюлейман Гьокче в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ по повод Деня на републиката.

Принципите, заложени от него, към днешна дата са още по-значими и валидни. Във връзка с наследството на Ататюрк бих искал да кажа нещо важно, което касае и България. Ататюрк винаги е казвал, че Турция и България трябва да бъдат винаги добри съседи и приятелски държави и това наследство и до ден днешен запазва своята значимост, добави той.

По въпроса за българо-турската граница и преминаването на бежанци, Н.Пр. Сюлейман Гьокче каза: Не е лесно преминаването на бежанци от Турция към България. Към днешна дата в Турция има около 2 милиона бежанци. Ако преминаването им бе толкова лесно, най-вероятно половината от тези бежанци щяха да бъдат в България. Не всички от бежанците в България са дошли от Турция. Въпросът за телената ограда е съвсем друга тема, но нито една ограда не би могла да възпре потока на бежанци и емигранти по света. Имаме едно ползотворно сътрудничество с българското правителство. Аз поздравявам представителите на българското правителство за постигнатите резултати и за усилията, които влагат. България е много важна страна за Турция. Тракийската част на Турция не е регион, който може да се каже, че е изпълнен с бежанци и по тези въпроси имаме тясно сътрудничество с българските власти. Тъй като отдаваме значение на стабилността и просперитета на България, ние правим всичко по силите си, за да контролираме тези процеси. Принципно сме против телени огради и други заграждения, защото в 21-ви век трябва да се изграждат не стени, а сфери на сътрудничество. За да не бъде в тежест на България, Турция не очаква подкрепа от международни  институции и организации, а поема напълно и изцяло за своя сметка всички необходими средства. До днес Турция е изхарчила 4,5 млрд. долара за бежанците, които се намират там, а международната помощ, която е получила страната е под 250 млн. долара. От друга страна от ЕС не е постъпвала никаква помощ.

Н.Пр. Сюлейман Гьокче не пожела да коментира въпроса за евентуалното участие на ДПС в коалиционно управление, но заяви: Според мен ДПС не е етническа турска партия. В различни периоди от развитието на тази партия може да видим, че от 35% до 60% тя се съставлява от етнически българи. Като политически наблюдател относно въпроса с коалициите мога да кажа, че ДПС е една българска партия. Ако погледнете изявленията и предизборния манифест на тази партия виждаме, че се следва една линия на евроатлантическа насока и заявяват, че са готови на коалиция въз основа на тези ценности. Ако другите партии нямат желание да сключат коалиция на базата на  тези ценности, тогава въпросът трябва да бъде отправен към другите партии.

За последните три месеца са депортирани около 1000 граждани на западноевропейски и северноамерикански страни, участвали в „Ислямска държава“, съобщи още той.

Във връзка с турските инвестиции в България, посланикът обясни: Турските инвестиции в България са около 2 млрд. долара. Всъщност условията за инвестиране се определя от законите и стабилността на страната. Няма никакви пречки инвестициите да не бъдат увеличени.

По отношение на проекта за Южнокавказкия тръбопровод, Н.Пр. Сюлейман Гьокче каза: 1800 км от тръбопровода преминават през Турция и се очаква до 2018-а година да има подаване на газ до България. Ние работим за енергийната сигурност както на България, така и на целия регион.


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33