Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпроблемни доставки на газ за ЕС и Украйна до края на март 2015-а година

Снимка: БГНЕС

До края на месец март следващата година няма да има проблем с доставките на руски газ – и за Украйна, и към Европейския съюз. Това е резултатът от постигнатото тази нощ споразумение по газовите преговори под егидата на Европейската комисия. То предвижда Украйна да изплати старите си дългове към "Газпром" и да предплаща бъдещите доставки. Европейският съюз не е поемал гаранции за плащанията.

Европейската комисия определи постигнатите договорености като "пробив" и изрази надежда той да допринесе и за намаляване на напрежението между Русия и Украйна.

Пробивът стана възможен, след като се оказа, че Украйна има заделени средства за покупка на природен газ и че те, заедно с вече осигурената бюджетна подкрепа от Евросъюза и помощта на Международния валутен фонд, ще стигнат за изплащане на натрупания газов дълг на два транша. Първият от 1 милиард и 450 милиона долара ще бъде платен до дни, веднага след това и руският газ ще тръгне отново към Украйна, вторият – от 1 милиард и 650 милиона ще бъде внесен до края на декември.

Руският енергиен министър Александър Новак съобщи, че е получил нужните уверения и за заплащането на новите количества газ до края на годината:

Украинската страна потвърди, че разполага със средства за доставка на 4 милиарда кубически метра газ през ноември и декември при режим на предплата, така че при постъпване на средствата ще бъдат доставени и съответните обеми природен газ.

Цената му ще е под 385 долара за 1000 кубически метра и ще се изчислява по формула, съобщиха от Еврокомисията.

Нейният председател Жозе Мануел Барозу определи постигнатото споразумение като най-добрия възможен финал на мандата си:

Радвам се, че политическата отговорност, логиката на сътрудничество и здравият икономически разум надделяха. Това е важна стъпка за общата ни енергийна сигурност на европейския континент. Сега вече няма никаква причина хората в Европа да останат на студено през зимата.

Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер посочи България като една от страните, които ще могат да получават достатъчно газ. И той, и Барозу, подчертаха, че никой не би спечелил от прекъсване на доставките, и че очакват занапред те да не се използват като оръжие, а договореностите от тази нощ да допринесат за укрепване на диалога между Русия и Украйна.

Президентът на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел увериха, че ЕС ще изиграе своята роля, за да улесни прилагането на постигнатото споразумение. Двамата са провели телефонен разговор с президентите на Русия и на Украйна Владимир Путин и  Петро Порошенко. Четиримата лидери са приветствали изхода от преговорите  в Брюксел за газовите доставки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Временен медицински пункт във военна болница в Солун, Северна Гърция

Гръцки лекари с предложение да приемат и лекуват мирни граждани от Газа

Гръцки лекари изразиха готовност да приемат мирни граждани от Газа, пострадали в конфликта между Израел и радикалната групировка "Хамас". От Лекарския съюз в Атина се обърнаха към правителството с такова предложение. Съюзът на лекарите, които работят в държавните болници, отправи обръщение към министъра на здравеопазването. В него се..

публикувано на 20.04.24 в 16:41
Лидерът на

Ердоган разговаря в Истанбул с политическия лидер на "Хамас"

В Истанбул започна срещата между турския президент Реджеп Ердоган и политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания, съобщиха турски медии, цитиран от Ройтерс. По-рано Ердоган заяви лаконично, че разговорите ще бъдат в духа на установения дневен ред, докато според източници от "Хамас", двамата ще обсъждат войната в Ивицата Газа. Лидерът на..

публикувано на 20.04.24 в 16:36
Христо Гаджев

Христо Гаджев: Според мен има голям проблем с храненето в армията

Въпросът за храненето с армията не е решен. Това каза председателят на Комисията по отбраната Христо Гаджев. Той изрази изненада, че  правителството „Денков“ е удължило договора за осигуряването на военните с храна по време на учения. И посочи, че ще има изслушване в ресорната комисия.  Преди по-малко от месец правителство в оставка на Николай..

публикувано на 20.04.24 в 16:11

Текат довършителни работи по новия затвор край с. Самораново

Вървят довършителни работи по изграждането на новия затвор за 400 лишени от свобода мъже край дупнишкото с. Самораново. Проектът за новия затвор е за около 35 мил. лева и се финансира по  Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.  На 29 април ще бъдат отчетени резултатите по проекта. Комплексът ще бъде показан на норвежките партньори. Това беше..

публикувано на 20.04.24 в 16:02

Напрежението в Близкия Изток, войната в Украйна и други акценти от седмицата

През тази седмица напрежението в Близкия Изток се засили критично, след като за първи път Иран извърши нападение срещу Израел и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че регионът е „на ръба на опустошителен пълномащабен конфликт“. На фокус през цялата седмица беше най-вече Близкият Изток, тъй като бушуващият и без друго конфликт между..

публикувано на 20.04.24 в 15:52

Светли и топли пространства с подчертани детайли са тайната на модерното обзавеждане

Съчетанието на елементи в жилищното обзавеждане е умение като всяко друго – да разкажеш история, да композираш музика, да създадеш дизайн на списание или да направиш театрално представление. През 2024 година мебелите в нашия дом са именно тези детайли, които подчертават интериора , те са сияйното бижу в обзавеждането. Цветовете са..

публикувано на 20.04.24 в 15:42

Ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Ученици, студенти, деца и родители посрещна Физическият факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Поводът за отворените врати беше 135 години от старта на преподаването на физика. Професор Георги Райновски, декан на факултета каза: "В момента ние седим в международните класации някъде на около място 300-400, като в Софийски..

публикувано на 20.04.24 в 15:40